Connect with us

Hirdetés

technokrata

A KPMG hitelesítette a CIB és az IEB adatmigrációját

Dotkom

A KPMG hitelesítette a CIB és az IEB adatmigrációját

A KPMG sikeresen zárta le a CIB Bank és az Inter-Európa Bank egyesülése kapcsán szükségessé vált migrációs projektet.

A jogi egyesüléssel egy időben az operációs, folyamatoldali és rendszerszintű összeolvadás is lezajlott, amelynek során a KPMG fél év alatt másfél millió adat átmozgatását vizsgálta meg.

A CIB Bank és az Inter-Európa Bank fúziója kapcsán az IEB rendszereiben tárolt adatoknak – szinte minden adatkört megmozgatva – egy rendszerbe történő migrálása zajlott le a közelmúltban. A KPMG feladata ebben a folyamatban az adatok sértetlenségének, hitelességének, biztonságos kezelésének ellenőrzése volt.

Cselőtei Attila, a CIB Bank informatikai területének vezetője szerint a szervezeti integráció komoly feladat volt – gyakran a dolgozók gondolkodásán is változtatni kellett -, míg szigorúan informatikai szempontból az alapadatok migrációjának minőség-ellenőrzése nevezhető a legnagyobb falatnak. Ugyanakkor a kereskedelmi migrációnak is megvoltak a nehézségei, hiszen a két bank egyes területein alapvető különbségek voltak. Ebben a megközelítésben az operációs, technikai lebonyolítás volt mondhatni a legegyszerűbb.

Sallai György, a KPMG szenior tanácsadó menedzsere szerint egy ilyen típusú feladat rendkívül összetett, és a feladatok nemcsak szervezeteken, üzleti területeken átívelőek, hanem információelméleti síkon is több szakterület munkáját kell átfogni. Ha a feladatot elemeire kívánjuk bontani, akkor meg kell vizsgálni, hogy maga a banki környezetben végzett adatmigráció milyen sajátosságokkal bír, a migrálandó adatkörök milyen üzleti és szervezeti síkokat érintenek, ezek kontrolláltsága miként érhető el, valamint a migráció folyamata alatt miként biztosítható minden adatkörre vetítve a bizalmasság, sérthetetlenség és a rendelkezésre állás. A feladatot ezen területek beható ismerete mellett lehet jól megragadni és megfelelő programmenedzsmenttel kezelve a hitelességet biztosítani – mondta Sallai.

A sikeres migrációhoz nélkülözhetetlen a külső, független szakértő bevonása, aki más szemszögből látja a kihívásokat, mint aki a kivitelezésért felelős – hangsúlyozta Sallai. n



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés