Connect with us

Hirdetés

technokrata

Többé nem tudhatjuk, megérkezett-e az e-mail

Dotkom

Többé nem tudhatjuk, megérkezett-e az e-mail

Értelmét vesztette az értesítés.

NDR: non-delivery report, vagyis a kézbesítés sikertelenségét ismertető jelentés. Ez az üzenet akkor landol a felhasználó postafiókjában, ha valamilyen okból (megszűnt e-mailcím, betelt postafiók stb.) kifolyólag a címzetthez nem sikerült eljuttatni az elküldött e-mailt. Az év(tized)eken keresztül használt szolgáltatás azonban hamarosan kikophat, legalábbis erre enged következtetni a DynDNS e-mailszolgáltatások minap meghozott döntése.

Nemrég jelentették be, hogy leállnak az NDR-ek helyi létrehozásával. Ennek okaként pedig a spammereket jelölték meg: a kéretlen elektronikus levelek özönét útra bocsátó internetezők olyan gyakran élnek vissza ezzel az üzenetformával, hogy a legtöbb felhasználó már nem tudja biztosan egy ilyen e-mail beérkezéses esetén: valós tájékoztatást kapott vagy be akarják csapni. Pedig régen másként volt: az Internet hőskorában kevésbé megbízhatóan működött az elektronikus üzenetküldés, és egy-egy ilyen üzenet fontos információt jelentett a küldő számára. Például szakadást jelenthetett a kommunikációban, hogy a címzett vonalát másra használták – telefonálásra példának okáért. Ma már, a broadband hozzáférések korában ez nem jelenthet problémát, de régebben akár órás vagy napos kieséseket is okozhatott.

Nem a DynDNS lesz az első nagyobb szolgáltató, amelyik az NDR-ek küldésének feladása mellett dönt. Számos szervezet fejezte be ezeknek az üzeneteknek a menedzselését a DHA-k (Directory Harvest Attack) miatt. Ezek olyan támadások (voltak), amikor egy spammer úgy próbált valós e-mailcímekre szert tenni, hogy szótárakból vett szavakból állított össze címeket, majd azokra tesztüzeneteket küldött. Amennyiben kapott NDR üzenetet, akkor tudta, hogy az az e-mailcím nem létezik; ha viszont nem pattant vissza egy ilyen módon generált címről, akkor oda már küldte is digitális szemetét. Első hallásra furcsának tűnhet, hogy pont az NDR kiiktatásával, vagyis a nem létező cím jelzés megszüntetésével védekeztek a szolgáltatók ez ellen. Ám ha belegondolunk, hogy így nem lehet kibogarászni több tízmilliónyi címből azt a néhány százezret, ami működőképes, belátható, hogy sokszorosára sikerült növelni a spammelőnek erre fordítandó erőforrásait; vagyis összességében nehezebben kivitelezhetővé váltak a DHA kísérletek.

Persze van hátulütője is az NDR kiiktatásának. A felhasználók úgy érezhetik, hogy figyelmen kívül hagyja őket a címzett, pedig lehet, hogy csak elütöttek egy betűt az e-mailcímben; erről azonban nem kapnak tájékoztatást. Az igazi megoldás tehát az SMTP felülvizsgálata lenne, vagy egy teljesen új levelezőprotokoll létrehozása adhatna gyógyírt a problémára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés