Connect with us

Hirdetés

technokrata

Súlyos bírságot ért a GPS-árfixálás

Dotkom

Súlyos bírságot ért a GPS-árfixálás

A GVH több mint negyvenmillió forintra büntette a Navi-Gate Kft.-t.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa megállapította, hogy a Navi-Gate Kft. és társai a gazdasági verseny korlátozására alkalmas viszonteladói szerződéseket kötöttek, amelyekben rögzítették a navigációs PNA Garmin készülékek, valamint a navigáció-képes kézi számítógépeken (PDA) futó I-Go szoftverek végfelhasználói árait. A jogsértés miatt a Navi-Gate Kft. 43 millió forint bírság megfizetésére köteles. A kiadott közlemény szerint a GVH azért indított eljárást, mert felmerült a gyanú, hogy a GPS készülékek piacán a Magyarországon piacvezető Garmin készülékeket hivatalosan kis- és nagykereskedőként is forgalmazó Navi-Gate Kft., valamint a termékeket kiskereskedelmi forgalomban értékesítő viszonteladók között megállapodás jött létre a Garmin termékek kiskereskedelmi árára vonatkozóan. A GVH később kiterjesztette a vizsgálatot az I-Go navigációs szoftverek értékesítésére kötött viszonteladói szerződésekre is.

A hivatal megállapította: a Navi-Gate Kft. által az I-Go és Garmin termékekre kötött viszonteladói szerződéseket egyértelműen olyan tartalommal fogalmazták meg, hogy a termékekre kikötött ajánlott végfelhasználói/fogyasztói árak a valóságban fix árként érvényesültek, mivel az attól való eltérés csak a Navi-Gate Kft. írásbeli beleegyezésével volt lehetséges. A Garmin szerződések nagy része tartalmazta, hogy a viszonteladók “önhatalmú” árváltoztatása esetén az importőr Navi-Gate Kft. visszavonhatja az érintett disztribútor forgalmazási jogát.

Bár a vizsgálatba a Navi-Gate-en kívül még nyolc viszonteladót és az I-Go szoftvereket fejlesztő Nav N Go Kft.-t is bevonta a GVH, csak a Navi-Gate kapott büntetést, mert az eljárás során bizonyítást nyert, hogy az árklauzula megfogalmazása, végrehajtása és ellenőrzése tekintetében a jogsértés kezdeményezőjének és érdemi működtetőjének minősült – derül ki a közleményből.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés