Connect with us

Hirdetés

technokrata

IT-ra gyúrnak a hazai közüzemi cégek

Dotkom

IT-ra gyúrnak a hazai közüzemi cégek

2010-ig az IT beruházások évente átlagosan 8,5 százalékkal bővülnek a közüzemi szektorban.

A közép-európai közüzemi szektor gyökeres átalakuláson megy keresztül, ami az IT beruházásokat is érinti – méghozzá a vertikum minden pontján. Az IDC négy nemzeti piacon (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) nemrég végzett vizsgálata szerint az ágazat működését a következő tényezők együttese határozza meg: a horizontális szétválasztás (unbundling), az EU villamosenergia- és gázpiaci irányelveiből eredő verseny megjelenése és a privatizáció.

Az IDC adatai alapján a közüzemi cégek IT ráfordításainak értéke 2005-ben a térségbeli vállalatok összesített IT kiadásainak 5,5 százalékát tette ki. A piaci liberalizáció és a kormányzati privatizációs programok kiteljesedésével azonban lendületet kap a folyamat, hiszen a multinacionális szereplők mind komolyabb beruházásokat hajtanak végre a helyi piacon, és ez a nemzeti közüzemi cégeket is IT kiadásaik növelésére serkenti. Az IDC arra számít, hogy az IT beruházások évente átlagosan 8,5 százalékkal bővülnek majd a szektor vállalatainál a 2010-ig tartó időszakban.

„Az informatika központi szerepet játszik abból a szempontból, hogy a hazai tulajdonú szállítók át tudjanak állni a nemzetközi piacokra jellemző élesebb versenyre” – mutatott rá Scott Moore, az IDC CEMA vezető tanácsadója. „Az IT nélkülözhetetlen eszköz az előírások betartásához éppúgy, mint az energiatermelési, -átviteli és -ellátási tevékenység ésszerűsítéséhez. Az ügyféloldali folyamatok minőségének javításához is felbecsülhetetlen segítséget nyújt. A vizsgált vállalatok több mint fele ügyfélszolgálati rendszerek és fejlett számlázási megoldások beszerzésére készül.”

A vizsgálat további megállapításai:
– A lengyel közművállalatok informatikai hardverberuházásai évente átlagosan 13,5 százalékkal fognak nőni 2010-ig;
– A cseh és a magyar közművállalatok külső informatikai célú kiadásainak több mint felét IT szolgáltatások teszik ki;
– A megkérdezett cégek legalább fele fontos informatikai feladatként említette ERP-rendszere bevezetését vagy frissítését.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés