Connect with us

Hirdetés

technokrata

Könyvtárban MSN-ezhetnek a vakok

Dotkom

Könyvtárban MSN-ezhetnek a vakok

Közel nyolcszázezer forint értékű beruházás Gyulán.

Vakok és gyengénlátók számára is könnyedén használható számítógépet és Internet elérést adtak át decemberben Gyulán a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Az új számítógép képernyő felolvasó programmal segíti a számítógépes és Internetes tartalom elérését, a vezeték nélküli Internet-kapcsolatot pedig nagyteljesítményű eszközök biztosítják a műemléki jellegű épületben.

A Nemzeti Kulturális Alap, a helyi önkormányzat és a D-Link összefogásával jött létre az a közel nyolcszázezer forint értékű beruházás, mely a felolvasó program segítségével lehetővé teszi a vakok és gyengénlátók számára a számítógép használatát, az Internettel való munkát és szórakozást, a külvilággal való elektronikus kapcsolatot, hiszen olyan programok is tökéletesen használhatók a felolvasó programmal, mint az MSN Messenger.

„A számítógépes munkahely tervezésekor a legnagyobb gondot a könyvtár épületének műemlék jellege jelentette, hiszen így kizárólag a vezeték nélküli Internet-kapcsolatot alkalmazhattuk. Az alkalmazott eszköz az ódon, vastag falakon keresztül is képes továbbítani a jeleket” – mondta el Krasznahorkai Géza, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója.

A D-Link egyébként 2005-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán épített ki egy mindenki számára hozzáférhető vezeték nélküli hálózatot, idén pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem után a gyulai könyvtárban.

Az Internet-kapcsolatot két, egymással kommunikáló DWL-2100 AP hozzáférési pont biztosítja a könyvtárban, melyeknek köszönhetően lehetővé vált az is, hogy a földszinten biztosítsanak Internet-hozzáférést, mely egyben megoldja a mozgássérültek problémáját is. Bár sajnos csak az akadálymentesített honlapoknál használható a felolvasó program, az intézmény a jövőben a könyvtár katalógusát szeretné akadálymentesíteni, mely további fontos információforrást jelentene a vakok számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés