Connect with us

Hirdetés

technokrata

A jövő repülőtéri megoldása: központban az ujj

Dotkom

A jövő repülőtéri megoldása: központban az ujj

Becsekkolás, helyfoglalás mobilról vagy PDA-ról, beszállás biometrikus azonosítással.

A Pekingben, szeptember 6-8. között megrendezendő Interairport China rendezvényen mutatja be a Siemens Business Services legújabb reptéri megoldását, mely feleslegessé teszi a hagyományos, mágnescsíkos beszállókártyát. A Siemens IT-szolgáltató ágazata által kidolgozott módszer révén a jövőben gyorsabban és biztonságosabban jut a légiutas a repülőgép fedélzetére. Hogy hogyan? Mobiltelefonról bejelentkezik („becsekkel”) és ülőhelyet foglal, beszálláskor pedig ujjlenyomatával azonosítja magát

Egyre több országban kötelező, hogy a légiutas a beszálló kapunál igazolja személyazonosságát. Az SBS megoldása a mobiltelefonos bejelentkezés és az ujjlenyomatos azonosítás kombinációjával lehetőséget kínál a légitársaságok számára, hogy a biztonság és a kényelem iránti növekvő igényeket egyaránt kielégíthessék. A megoldással, melyben központi szerepet játszik az utas ujja, az üzleti illetve a gyakori utazók értékes időt takaríthatnak meg a bejelentkezéskor és a beszálláskor. Csak egyszer kell ugyanis valamely légtársaság irodájában vagy a repülőtéren ujjlenyomatot vetetnie, és az így keletkező biometrikus adatok egy adatbázisba kerülnek. A bejelentkezéshez csak egy fürgén billentyűző hüvelykujjra és az internetes alkalmazásba való bejelentkezésre van szüksége, és máris letöltheti handy-jére a megfelelő programot.

Miután a készülékéről (amely lehet PDA is) csatlakozott a légitársaság helyfoglalási rendszeréhez, megadja a járatszámot és a kívánt ülőhelyet. Ezután másodperceken belül megjelenik kijelzőjén egy vonalkód, mint elektronikus beszállókártya, melyben kódolva ujjlenyomat-információja is benne van. Beszálláskor egy szkenner elé kell tartania a kijelzőt, ujját pedig egy olvasó készülékre helyeznie, hogy egyértelműen azonosítsa magát. (Olyan repülőtereken, ahol még nincs a kijelző tartalmát olvasó szkenner, ujjlenyomatának vonalkódját hagyományos beszálló kártyára nyomtatják). A hagyományos, hosszadalmas útlevél-ellenőrzés így elmarad.

Az SBS a megoldás kifejlesztéséhez felhasználta a Siemens Ausztria PSE nevű leányvállalatának ID-Center-Platform-ját. A mobiltelefonos „becsekkelés” és az ujjlenyomatos azonosítás egymástól függetlenül is használható.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés