Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minőségi képek a szívről az eddigi sugárdózis felével

Dotkom

Minőségi képek a szívről az eddigi sugárdózis felével

Siemens Somatom Definition: a világ első kétforrású komputer-tomográfja (DSCT).

Gyorsabban működik, mint ahogy a szív dobog: a most bemutatott DSCT (Dual Source CT) berendezés két röntgensugárral és két detektorral működik, ami az eddigi klinikai gyakorlatban ismeretlen felvételi sebességet tesz lehetővé. Általa a szaporán vagy szabálytalanul verő szívről is – betablokkoló alkalmazása, azaz a pulzus lelassítása nélkül – a legjobb minőségű és részlet-pontosságú képek készülhetnek, mégpedig az eddigi sugárdózis felével.

Sokoldalúan használható képalkotásra a szívgyógyászati akutellátásban, például akut mellkas- vagy hasi fájdalmak, illetve stroke gyanúja esetén. A szívkoszorúér-betegségek előhírnökének, a plakk-képződésnek a kimutatását és értékelését is jóval egyszerűbbé teszi. További előnye, hogy a két cső eltérő energia-szinttel készíthet két felvételt egyidejűleg, ami a különféle szövet-típusok differenciáltabb megjelenítését teszi lehetővé. A berendezés 0,33 mp körülfordulási idővel, EKG-val való szinkronizáció mellett dolgozik; a képalkotás 83 ms-os temporális felbontással történik. A gantry átmérője 78 cm, a szkennelés hossza 200 cm, azaz nagyobb testfelületek hamarabb szkennelhetők, ami a páciens és az orvos számára egyaránt könnyebben elviselhető teszi a vizsgálatot.

Az első berendezés az erlangeni egyetemen (a Siemens Med ágazatának központja közelében) működik október óta; a következő hónapokban továbbiakat telepítenek müncheni és USA–beli klinikákon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés