Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kevesebb fejfájás – nyugodtabb és zavartalanabb informatikai működés

Dotkom

Kevesebb fejfájás – nyugodtabb és zavartalanabb informatikai működés

Az Intel segít az IT-vezetőknek megszabadulni a stressztől.

Pat Gelsinger, az Intel Corporation alelnöke és a Digital Enterprise Group ügyvezető igazgatója bemutatta, miként biztosít az Intel nagyobb reagálókészséget az IT-vezetők számára cégük informatikai infrastruktúrájának üzemeltetése terén. A vállalat több fontos képesség fejlesztésével javítja az egy wattra jutó számítási teljesítményt, és különféle beágyazott IT-megoldások és szakmai együttműködések segítségével fokozza a produktivitást.

„A reagálókészség kifejezés az IT-vezetőknek arra a képességére utal, hogy gyorsan tudnak alkalmazkodni az üzleti követelmények változásához. Ez a folyamat pedig a nap szinte minden percében, szünet nélkül zajlik.” – magyarázta Gelsinger, az Intel Fejlesztői Fóruma, az IDF tegnapi vitaindító előadásában. „Az Intel platformjai és technológiái segítségével a vállalatok proaktív módon megelőzhetik a hálózati problémákat, ha pedig mégis fellépnek, rövid időn belül orvosolni tudják őket.”

Az informatikai vezetők folyamatosan keresik az egyensúlyt a mind nagyobb számítási teljesítmény iránti igény, a növekvő energiafogyasztás, az emelkedő ingatlanköltségek és a menedzselhetőség követelményei között. Az adatközpontokban ma már az energiafogyasztással és a hűtéssel kapcsolatos kiadások teszik ki a teljes rendszerköltség (TCO) nagy részét. A vállalatok épp ezért gyakran az egy wattra jutó számítási teljesítmény alapján mérik platformjuk képességeit.

„Az Intel új vállalati platformjai kiváló teljesítménnyel és hatékony energiafogyasztással növelik a számítástechnikai sűrűséget és mérséklik a TCO-t.” – mutatott rá Gelsinger. „A szerverekben, irodai PC-kben és noteszgépekben használható többmagos processzorok elterjedésével további, kézzelfogható növekedést fogunk tudni elérni a számítástechnikai teljesítmény terén.”

Az Intel szerverplatformjainak különleges kihasználtság-optimalizáló technológiái akár 24 százalékkal is mérsékelhetik az energiaköltségeket, ami számszerűsítve évi 100 ezer dollár megtakarítást jelent egy 500 szervert üzemeltető nagyvállalatnál. Az új, „Sossaman” kódnevű processzor jól érzékelteti a vállalat elkötelezettségét a teljesítmény és az energiahatékonyság javítása iránt. A 2006 első felében piacra kerülő Sossaman kimondottan a helytakarékos szerverkeretes (rackes) illetve pengeszerveres (blade) környezetekhez készült – és csupán egy az Intel gazdaságos energiafogyasztású megoldásokra koncentráló fejlesztési ütemtervében szereplő termékek közül.

A Sossaman a szintén nagy energiahatékonyságot igénylő távközlési portfolióban is fontos szerepet játszik. Gelsinger kiemelte az Intel kommunikációs üzletágának tartósan jó eredményeit. „A Motorola épp ma jelentette be, hogy Intel-építőelemekből kívánja összerakni legújabb kommunikációs eszközét. Ez a cég egyébként nemrég bővítette ki részvételét az Intel Communications Alliance programban a kiemelt résztvevői státus megszerzésével.”

Vitaindító előadásában Gelsinger kiemelt hangsúlyt fektetett a cége által kidolgozott „beágyazott informatika” koncepcióra, amelynek értelmében az Intel az IT-képességeket közvetlenül a platformokba építve mérsékli a karbantartási igényt és a telepítési költségeket. Ilyen képesség jelenleg az Intel technológiáinál az „out-of-band” diagnosztika. Az Intel Active Management néven ismert technológia automatikusan észleli a platform működési problémáit, és lehetővé teszi az informatikusok számára a javítások távoli diagnosztizálását és elvégzését. Ezt a megoldást az idén szállított, új PC-knél fogják első ízben alkalmazni. Számos informatikai outsourcing szolgáltató – köztük az Atos Origin, a CapGemini, az EDS és a Siemens – készül rá, hogy a beágyazott IT-képességek segítségével fokozza az általa felügyelt több millió PC adminisztrációjának hatékonyságát.

A vállalati ügyvitel és együttműködés megkönnyítése érdekében az Intel a platformfejlesztésben is élen jár. Ezen a területen számos szoftverfejlesztő és OEM-gyártó céggel ápol szoros partnerkapcsolatot. Együttműködési programok keretében fejleszti például Voice over IP (VoIP) technológiára épülő termékeit, köztük a normál telefonvonalaknál kétszer több multimédiás funkciót nyújtó üzleti kategóriájú audio-megoldást (business class audio). Mai bejelentése szerint az Intel a Skype-pal közösen fejleszt Intel-platformokon futó praktikus VoIP alkalmazásokat.

Gelsinger többek között kiemelte, milyen lendületesen terjednek az Intel Itanium-alapú platformjai a felső kategóriás szerverek piacán, és bemutatta a vállalat következő generációs Itanium processzora, a „Montecito” új fejlesztéseit.

„Az Itanium család széles körű támogatottságnak örvend az OEM-gyártók és a fejlesztők körében. Jelenleg hét piacvezető OEM-cég forgalmaz Itanium-alapú termékeket, az e platformon futó számítástechnikai alkalmazások és programok száma pedig meghaladja a 4500-at.” – jelentette ki Gelsinger. „2004 és 2005 első negyedéve között 170 százalékkal nőtt az Itanium 2 processzoros gépek értékesítési volumene.”

„Többmagos processzoraink fejlesztési ütemtervébe tekintve elmondhatjuk, hogy a már bevezetésre ütemezett kétmagos processzorok mellett több mint 10 négy- vagy többmagos processzormodellünk van a fejlesztés különböző fázisaiban. Minden esélyünk megvan rá, hogy a jövőben is megőrizzük piacvezető pozíciónkat a többmagos processzorok szegmensében.” – vélekedett Gelsinger.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés