Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ 500 leggyorsabb szuperkomputere közül több mint 300 Intel processzorra épül

Dotkom

A világ 500 leggyorsabb szuperkomputere közül több mint 300 Intel processzorra épül

A legújabb Top 500-as listán szereplő szuperszámítógépek legtöbbje Intel processzorral működik, mely komputereket többek között a globális időjárás-előrejelzés pontosságának vagy az űrutazások biztonságosabbá tételének javításához használják.

A 2005. június 22-én bejelentett Top 500-as lista 25. kiadása alapján a világ 500 legjobb rendszere közül 333-ban működik Intel processzor. Öt évvel ezelőtt csak négy rendszer épült Intel megoldásokra, azóta azonban jelentős mértékben emelkedett ezen komputerek aránya, így mára ez lett a legelterjedtebb szuperkomputer architektúra a listán.

A most kiadott rangsor szerint három Intel alapú platform foglalja el a népszerűségi lista első, a második és a harmadik helyét is: az Intel Xeon és a 64-bites Intel Xeon processzorok 254 rendszert „üzemeltetnek”, míg Intel Itanium 2 processzorra 79 rendszer épül.

A legjobb 500 rendszer több mint felét Intel Xeon processzorok „hajtják”, így ezek hétszer gyakoribbak, mint a sorban következő, x86-os architektúrára épülő rendszerek. Az egy éve bemutatott 64-bites Intel Xeon processzorokat máris 77 számítógépes rendszerben használják.

„Büszkék vagyunk, hiszen rengeteg tudományos fejlesztés végezhető a jelenleg tudósok számára elérhető Intel szabványokra alapuló szerverplatformok által.” – mondta Kirk Skaugen, az Intel Corporation Server Platform csoportjának vezetője. „Néhány éve az volt az álmunk, hogy ezt a félelmetes számítástechnikai „erőt” elérhetővé tegyük az egyetemek, kormányok és üzleti vállalkozások számára is, gyorsan és megfizethető módon. Jelenleg a Top 500 rendszerek mindegyike meghaladja az egy másodperc alatti 1 trilliónyi számítási művelet elvégzését. Így azt gondolom, az álom most valósággá válik.”

A nagyteljesítményű számítástechnikát népszerűsítő (high-performance computing – HPC) közösség megpróbálja kitolni a mérnöki és tudományos munka határait, de a HPC közösség által elért számítástechnikai technológiák nem csak a kutatólaboratóriumok számára fontosak; előnyöket rejtenek az emberek mindennapi életére nézve is. Az elektromágneses tér szimulációja, a számítógépes folyadék-dinamika, vagy az elemek analizálása mind olyan példák, amelyek elvégzését korábban csak a szuperkomputerek által tudtuk elképzelni, míg ma már széles körben elterjedt a vállalatok körében, a chipsek, mobiltelefonok vagy autók tervezése, és gyártása során.

A NASA Columbia szuperkomputere például Intel Itanium 2 processzorokra épül, és a Silicon Graphics építette. Ez a gép változatlanul a Top 500 lista első tíz helyezettje közé tartozik. A Columbia továbbra is kulcsfontosságú eszköz a NASA számára az űrsiklók, és az asztronauták visszatéréséhez.

A félévente kiadott Top 500-as szuperkomputer-listát készítői: Hans Meuer a Mannheimi Egyetemről, Erich Strohmaier és Horst Simon az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Energetikai Tudományos-Kutatási Központjából, valamint Jack Dongarra a Tennessee Egyetemről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés