Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardveres, folyamatos adattitkosítás a Seagate merevlemezein

Dotkom

Hardveres, folyamatos adattitkosítás a Seagate merevlemezein

A gyártó noteszgépekbe szánt winchestereit adatvédelemmel látta el.

Amint arról mi is beszámoltunk, a Seagate felfrissíti noteszgépekbe szánt merevlemezeinek családját – a vállalat 2006 első negyedévében kezdi meg a 160 GB-os, 2,5 colos mérettel rendelkező mobil winchesterének forgalmazását. Ennek érdekessége, hogy a kapacitásbővülést egy új technológia bevetése tette lehetővé. Az angol terminológiában perpendicular recording névre hallgató megoldás tulajdonképpen a bitek merőleges adattárolását jelenti.

A Momentus 5400 család azonban más érdekességgel is rendelkezik, rendelkezni fog, derült ki nemrég. Az új, 5400 FDE változat hardveralapú adatvédelmet kínál a Full Disc Encryption (FDE) technika révén. Az FDE a teljes merevlemezt letitkosítja, ezáltal pedig nem csak egyes könyvtárak vagy partíciók lesznek védettek, hanem az utolsó „kis” bit is élvezi az adatvédelmi technológia előnyeit – és természetesen a felhasználó is. A titkosítást csak egy felhasználói kulccsal lehet feloldani, amit a merevlemez egy olyan területén tárolnak el, amihez csak az adatok tulajdonosa férhet hozzá. Habár a használathoz azonosítania kell magát a felhasználónak, maga a kikódolás teljesen folyamatosan, a noteszgép előtt ülő számára „láthatatlanul” történik, azaz nem lassítja a munkát.

Az FDE az előbbieken túl egy olyan törlőeszközzel is rendelkezik, amelynek használatával a fontos adatokat könnyedén és véglegesen el lehet tüntetni a merevlemezről. Ismeretes, hogy a Windows-ban kiadott törlés parancs – még ha az adott file nem is a lomtárba került – nem jelent biztonságos módszert a nem kívánt adatoktól való megszabadulás tekintetében. Az FDE erre kínál megoldást – mégpedig gyors megoldást: a fejlesztők szerint csak másodpercek kérdése egy-egy adat teljes eltüntetése, köszönhetően annak, hogy szoftveres inicializációra nincs szükség.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés