Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egységes másolásvédelemre van szükség

Dotkom

Egységes másolásvédelemre van szükség

Iparági jelentések szerint nagy szükség van a digitális tartalmak egységes, standardizált másolásvédelmére.

A Moving Pictures Experts Group, azaz az MPEG alapítójának számító Leonardo Chiariglione olasz mérnök jelenleg a DMP-n, azaz a Digital Media Projecten dolgozik. Munkája révén talán végre hidat verhetnek az egymással szinte teljesen inkompatibilis másolásvédelmi technológiák (Microsoft, Apple, Sony) jelentette szakadékok közé. A csoport ugyanis szeretné egy olyan szabvány megszületését látni, amely lehetővé tenné, hogy a különböző hordozható médialejátszók képesek legyenek ugyanazt a tartalmat visszaadni használójuknak, függetlenül attól, melyik gyártó melyik eszközével rendelkeznek.

Thomas Curran, a DMP társalapítója (és a Bertelsmann korábbi vezető beosztású alkalmazottja) szerint a digitális média piacán jelenleg patthelyzet alakult ki, mivel hiányoznak mind az erkölcsi, mind a technológiai alapok a témában való további előrelépéshez, s az érintettek nem rendelkeznek egy átfogó, a jövőre vonatkozó stratégiával sem. Curran alapvető fontosságúnak nevezte az egységes jogkezelés kialakítását azon az oszakai találkozón, melyen a csoport a teendőket vitatta meg a múlt héten.

Nem lesz könnyű dolga a kutatóknak, mivel a jelenleg kialakult helyzet nagyban kedvez napjaink e téren piacvezetőnek számító cégeinek. A digitális jogkezelés menedzselésében tapasztalható eltérések ugyanis oda vezettek, hogy az adott cégek képesek magukhoz láncolni a felhasználókat, erről pedig minden bizonnyal nem szívesen mondanának le egy egységes felületért cserébe. Az Apple például több mint 100 millió dalt értékesített eddig iTunes zeneáruházában, melyeket mind a Fairplay védelem óv az illegális másolástól. Ezek a zeneszámok csak a Steve Jobs vezette cég által gyártott iPod médialejátszón használhatók – márpedig a vállalatnak ez utóbbi eladásából származik jelentős bevétele (az egyes dalokon ugyanis csak marginális haszon keletkezik).

Tennivaló tehát akad bőven, a közeljövőben például egy olyan vázlatot tervez kiadni a csoport, melyben azon javasolt elvek listáját fektetnék le, amiket aztán az egyes országok kormányzatainak kívánnak előterjeszteni. Ennek következményeként jobban használható szabályozás létrejöttét várják a digitális másolásvédelem tekintetében.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés