Connect with us

Hirdetés

technokrata

Toshiba merevlemezek: kicsiny méret, megnövelt kapacitás

Dotkom

Toshiba merevlemezek: kicsiny méret, megnövelt kapacitás

A távol-keleti cég tárolóeszközök fejlesztéséért felelős részlege bejelentette, hogy az alig 1,8 colos méretű merevlemezeknél sikerült jócskán megnövelni a kapacitást.

Az 1,8 colos mérettel bíró merevlemezeket a Toshiba kifejezetten a kis elektronikai eszközökbe szánja. A hitelkártya méretű háttértár a kéziszámítógépekben és a miniatűr noteszgépekben teljesíthet szolgálatot, ahol az átlagos noteszgépekben használt 2,5 colos winchester is nagynak számítana. A gyártó eddig 5, 10, 15 és 30 GB-os kapacitással bíró modelleket kínált a felhasználók számára, azonban a mostani bejelentés után már megvásárolhatók a 20 és 40 GB-os tárhellyel rendelkező eszközök is.

Már alkalmazásban is van az utóbbi két típus: az Apple iPod zenelejátszója ugyanis 20 és 40 GB-os háttértárral bír. Arra a kérdésre, hogy ebben az eszközben a Toshiba merevlemeze található-e, a cég képviselője titkos megegyezésekre hivatkozva nem adhatott igenlő választ, ám azt megjegyezte, hogy jelenleg ezen a piacon csak a Toshiba rendelkezik 40 GB-os kapacitású winchesterrel.

A gyártó azonban nincsen egyedül a piacon: a Hitachi a nyáron szállt be a felhasználók kegyeiért folytatott harcba egy 15 és egy 20 GB-os modellel (a Dell például Digital Jukebox hordozható zenelejátszójához ez utóbbi cég termékét alkalmazza). A verseny ugyan egyáltalán nem olyan kiélezett, mint például az asztali számítógépekbe szánt merevlemezek terén, ám az ilyen kicsiny eszközökre a kereslet is jóval kisebb.

Még kisebbet

Messze vannak még a határok a méret területén is: a Cornice nevű vállalat 1 colos merevlemezt kínál, mely maximálisan 1,5 GB-nyi adat tárolására képes. A termék iránt pedig tucatnyi cég mutat érdeklődést, közölte a gyártó.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés