Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kritika a ˝megbízható számítástechnikának˝

Dotkom

Kritika a ˝megbízható számítástechnikának˝

A Microsoft, az IBM és más technológiai cégek által népszerűsített ˝trusted computing˝ kritikát kapott a digitális polgári szabadságjogok védőitől.

Az Electronic Frontier Foundation neve már nem először szerepel a Terminal hasábjain. Az amerikai szervezet folyamatosan figyeli az online világot, és amennyiben úgy érzi, hogy a személyes jogok csorbulnak, igyekszik közbelépni – erről már többször tudósítottunk. Az EFF a múlt héten adott ki egy tanulmányt, melyben különböző ˝megbízható számítástechnika˝ kezdeményezések funkcióit elemezték.

Ez utóbbi technológiák egyébként azon célból születtek meg, hogy visszaszorítsák a digitális kalózkodást, illetve hogy könnyebb és hatásosabb legyen a másolásvédelem. Emellett az adatoknak illetéktelenektől való megóvása is fontos cél, valamint a vírusok mozgásterének beszűkítése is.

A jelentésben a legismertebb, Microsoft fejlesztette Next-Generation Secure Computing Base (NGSCB) ˝trusted computing˝ három funkcióját is elismerésben részesítette az amerikai szervezet, azonban találtak benne olyan megoldást is, melyet igencsak kényesnek minősítettek a polgári szabadságjogok szempontjából. A távoli hitelesítés ugyanis az EFF szerint felhasználható úgy is, hogy az emberek szabad döntéshozását ˝felülről˝ lekorlátozzák: például nem kívánt változtatásokat eszközölhetnek távoli rendszerekből. Ezen funkció révén egyes cégek tartalmat ˝birtokolhatnak˝ a felhasználó számítógépén, azaz bizonyos adatok felett nagyobb rendelkezési jogkörrel bírhatnak, mint magát a számítógépet használó. A legborúlátóbb elméletek szerint ez odáig is fajulhat, hogy a számítógép egy jelentős része feletti ellenőrzés kicsúszik a PC-tulajdonos kezéből, s átkerül a digitális tartalmak birtokosainak irányítása alá.

Az úgynevezett worst case, azaz a várható legrosszabb eset elkerülése végett az EFF egy javaslatot is tett. A szervezet azt ajánlja a Microsoftnak, hogy az NGSCB-t egészítse ki egy ˝owner override˝-dal, azaz tegye lehetővé a felhasználóknak ezen funkció felülbírálását. A Microsoft egyelőre nem kommentálta az indítványt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés