Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rekordmennyiség noteszgépekből, dráguló alkatrészek

Dotkom

Rekordmennyiség noteszgépekből, dráguló alkatrészek

Tajvani források szerint hamarosan elérjük az idei év noteszgépgyártásának plafonját, ám ez egyben a költségek növekedésével is jár.

A távol-keleti ország ezen iparban érdekelt gazdasági szereplői novemberre várják a mobil számítógépek gyártási ütemének maximálisa való felfutását. A vállalatok annak ellenére bizakodóak, hogy az előrejelzések szerint bizonyos alkatrészekből (főként memóriából) már hiányok várhatók ebben az időszakban.

Tajvan (egyelőre még) a világ legnagyobb notebookgyártó országa. Stanley Chou, a KGI Securities elemzője szerint ez az idén azt fogja jelenteni, hogy a 2002-es 19 milliós darabszámú kibocsátás idén már 26 százalékos növekedéssel el fogja érni a 24 millió leszállított noteszgépet. Az olyan helyi gyártók, mint a Compal vagy a Quanta teszik lehetővé a szigetország számára, hogy azzal büszkélkedhessen: itt készül a világ hordozható PC-inek picivel több mint 60 százaléka.

Növekvő költségek

Grace Chen, az Insight Pacific ipari elemzője a kedvező kilátások miatt szintén azt jósolja, hogy a karácsonyi időszak beköszöntéig még jobban felfut a gyártás, novemberben érve el az útjára bocsátott eszközök számát tekintve az idei év csúcspontját. Ám ez azzal fog járni, hogy bizonyos alkotóelemekből hiány keletkezik: elsősorban a memóriachipek és az LCD-k terén okozhat gondokat az ellátás. Ennek főként az az oka, hogy a legtöbb vállalat a korábbi, kedvezőtlen gazdasági környezet miatt csökkentette termelését, némely esetben még gyártókapacitását is, így most nehezen tudnak eleget tenni a megnövekedett igényeknek.

Charles Kau, a Nanya Technology vezére elmondta, hogy a nagy amerikai cégek, mint a HP vagy a Dell, akkora mennyiségekre kötnének szerződéseket, amiket már nem képes ellátni az ipar. Ennek eredményeként a memóriaárak alapját jelentő 256 megabites chip ára már elérte az 5 dollár 20 centet. Némileg más a helyzet az LCD-k tekintetében, itt ugyanis azért alakul(hat) ki hiány, mert a gyártók a nagyobb haszonnal kecsegtető, nagyképernyős eszközök felé fordulnak – lecsökkentve ezzel a 14-15 colos kijelzők termelését. A Texas-i DisplaySearch szerint ez az LCD-k árának további emelkedését hozza magával a következő hónapokban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés