Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína lekörözi Tajvant a notebook-gyártásban

Dotkom

Kína lekörözi Tajvant a notebook-gyártásban

A világ legnagyobb lakosságával rendelkező országból még a második világháborút követően elszakadt sziget mindeddig élen járt a legyártott noteszgépek tekintetében – ám Tajvan még idén leszorul a képzeletbeli dobogó első helyéről.

A brit IMS Research kutatócég szerint még idén beelőzi Kína Tajvant az előállított noteszgépek tekintetében. Az elmúlt időszak ugyanis magával hozta a notebookok iránti érdeklődés jelentős növekedését, ami azzal járt, hogy minél több eszközt készítenek a gyártók. A nagyobb volumen azonban azt is jelenti, hogy pár százalékos költség-megtakarítás is sokat hozhat a konyhára. A gyártási költségek lefaragásában nemcsak az újabb technológiák bevezetésével lehet sikereket elérni, hanem a termékeket előállító munkaerő minél alacsonyabban való megfizetésével is. Erre pedig Kína jelenti a tökéletes megoldást.

A legtöbb nagy notebook-PC gyártó már áthelyezte, vagy éppen áthelyezi a gyártást a lassan másfél milliárdnyi lakossal rendelkező országba – főként azok a tajvani cégek, akik eddig a szigeten levő munkaerőt alkalmazták. Előrejelzések szerint idén már 20 millió noteszgép készül el Kínában, ami több mint 50 százaléka a 2003-ra legyártani tervezett hordozható számítógépeknek. Tajvan számára csak az jelent vigaszt, hogy a kínaiak a ˝kulimunkát˝ végzik el, a kutatás és fejlesztés továbbra is a cégek főhadiszállásán marad (azaz főként a szigetországban).

Kína legnagyobb noteszgépgyártó központja Suzhou, mely az ország keleti részén található. Ennek a területnek az éves termelése 10 millió körül van, ami kicsivel több, mint a világ teljes kapacitásának a negyede. Itt megtalálható a kilenc legnagyobb tajvani cég gyára is – többek között olyan nevek képviselik magukat, mint az Acer vagy a Mitac. Ráadásul a koreai Samsung is tervbe vette, hogy ide helyezi noteszgép-gyártását.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés