Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lassul a gazdasági növekedés Kelet-Európában – a kivétel: Lengyelország

Dotkom

Lassul a gazdasági növekedés Kelet-Európában – a kivétel: Lengyelország

Csupán Lengyelországban következhet be komolyabb bővülés Európa jelenlegi gazdasági helyzetében.

Az Institute of International Finance (IIF) kutatásának eredménye azt mutatja, hogy Kelet-Európa idei gazdaságnövekedését a fejlett országok gyenge kereslete fogja vissza. A számok alapján arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy csupán Lengyelországban következhet be komolyabb bővülés. Az IIF-et bankok, befektetési cégek alkotják.

Lengyelország kilátásai a tavaly óta gyengülő zloty és az exportot élénkítő csökkenő kamatok következtében jobbak a többi országénál. A várakozások szerint idén a lengyel hazai össztermék 2,3 százalékkal nő a tavalyi 1,3% helyett, míg Kelet- és Közép-Európa egészében idén 3,4 százalékkal erősödik a GDP a tavaly becsült 3,3 százalék után.

Lengyelországban 2001-ben 916 ezer számítógépet adtak el, míg 2002-ben 11 százalékkal többet, azaz 1 millió 17 ezer darab PC-t értékesítettek. Kelet-Közép-Európában 2002-ben 5,3 millió számítógép talált gazdára, beleértve az asztalit, a hordozható gépet és szervert is, ami 16 százalékkal haladta meg a 2001-es mennyiséget. Lengyelországra az egész térségben eladott számítógépek 19 százaléka esett. A legnagyobb kereslet egész Kelet-Közép-Európában a hordozható számítógépek (notebook) iránt mutatkozott, amelyek értékesítése tavaly 28 százalékkal emelkedett. A szerverek eladása 22 százalékkal nőtt, míg az asztali gépeké 15 százalékkal. Az országban a JTT, az HP, az NTT, az Optimus és a Dell adta el a legtöbb számítógépet.

Lengyelországban a mobiltelefon-előfizetők és -használók száma 2002-ben 43,7 százalékkal emelkedett 2001-hez képest, elérve a 13,8 milliót. Száz lengyel lakosra 36 mobil-előfizető esik. Portugáliában ez az arány 83,1, Nagy-Britanniában 75,5, Spanyolországban 73,3, Csehországban 67,4, Németországban 64,9, Franciaországban 60,7, Magyarországon pedig 48,6.

A vezetékes telefonok előfizetőinek a száma 2002 végén 11,9 millió volt a lengyeleknél, ami 4,2 százalékos növekedésnek felel meg 2001-hez képest. Az USA-ban már szintén többet beszélnek mobilon, mint vezetékes telefonon. A vezetékes megoldás az ezredfordulón élte fénykorát, száma azóta napról napra csökken.

Magyarországon, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint egyre kevesebb a hagyományos telefon, a vonalakon bonyolított forgalom folyamatosan növekszik. Szakértők szerint ennek alapvető oka az, hogy az Internet-használat nagyrészt a hagyományos telefonvonalon keresztül történik. A helyi hívásoknak közel felét, az összforgalomnak pedig 34-36 százalékát az internetezés teszi ki. A vezetékes piac ugyanakkor stabilizálódóban van, a mobiltelefonok számának növekedése ellenére egyre kevesebben mondják le a vezetékes telefont.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés