Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ha jót akarsz, ezt a böngészőt letörlöd a gépedről!

Dotkom

Ha jót akarsz, ezt a böngészőt letörlöd a gépedről!

Adatokat lop a Maxthon böngésző.

Rettentő kínos dolgot fedeztek fel a Maxthon böngészőben. A körülbelül 1%-os piaci részesedésű szoftvert a lengyel Exatel nevű biztonsági cég vette alaposan szemügyre, a vizsgálódásuk során pedig igencsak meghökkentő dolgokat találtak. A Maxthon ugyanis folyamatosan adatokat küld a kínai fejlesztőknek, függetlenül attól, hogy az adott felhasználó részt vesz-e az egyébként nyilvános élményprogramban.

maxthon

A böngésző az Exatel szerint a számítógép adatait (például processzor vagy kijelző), a telepített programok listáját, a beállított kezdőlap elérhetőségét, illetve a böngészési előzményeket is továbbítja, méghozzá egy gyengén titkosított ZIP fájlban. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a Maxthon fejlesztői, de az útvonalat ismerő külsős támadók is hozzáférhetnek ezekhez az adatokhoz.

Bár a cég tagadja, hogy bármilyen módon is gyűjtenék az adatokat, valószínűleg egy már régóta meglévő, bevett gyakorlatról van szó, így csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem történt komolyabb baj.  Ettől függetlenül azért javasoljuk, hogy amennyiben fent van a számítógépeden (vagy épp a mobilodon/táblagépeden) a szoftver, akkor töröld le és válassz egy megbízhatóbb alternatívát!

Forrás: PC World



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés