Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alaplap gyártás 2002 első felében

Dotkom

Alaplap gyártás 2002 első felében

A hét folyamán jónéhány alaplapgyár közzétette a 2002. első féléves eredményeit. A számok alapján az Elitegroup mutatta ki az egy részvényre eső legnagyobb nyereséget, az Abit és az Epox viszont veszteséget könyvelt el.

A hét folyamán a Chaintech, DFI, Elitegroup, Gigabyte, Microstar és Shuttle tajvani alaplapgyárak közzétették 2002 első félévében elért eredményeiket. Legyártott alaplapok számát tekintve az Asustek vezet (Europában: Asus) 1,5 millió darabbal, második az Elitegruoup 1,3 millió legyártott darabbal, harmadik a Microstar/MSI 1 millió darabbal, negyedik pedig a Gigabyte 800.000 darabbal. Egyre több alaplapgyártó kísérletezik videokártyák gyártásával, a Gigabyte például 700.000-et adott el, közel annyit mint alaplapokból.

A befektetők számára fontos EPS (pre-Tax Earnings per Share, egy részvényre jutó adózás előtti nyereség) tekintetében az Elitegroup az első, második a Microstar/MSI harmadik a Gigabyte.

Az első félévben erős árverseny alakult ki a gyártók között, azonban abban minden gyár egyetért, hogy a piac stabilizálódni tűnik. Elemzők szerint a Shuttle által kimutatott jó eredmény nagyrészt annak köszönhető, hogy a termelést csaknem teljesen az Elitegroupra ruházta át.

A nyertesek mellett vannak, akik az első félévet veszteséggel zárták. Ilyenek többek között az Acorp, Abit, Albatron, és az Epox is. A veszteség oka például beruházások, valutaátváltási veszteségek. Az Abit vesztesége 83,4 millió új tajvani dollár (körülbelül 600 millió forint) a harmadik negyedévre azonban már nyereséget terveznek. Ez részben annak köszönhető, hogy a termelést (a Shuttle-hoz hasonlóan) az Elitegroupra ruházzák át.

Pontos eredmények:

Forgalom/adózás előtti nyereség/EPS euróban

Chaintech 68,8 millió E/-8,3 millió E/-6,2 Cent

DFI 56,2 millió E/1,5 millió E/1,3 Cent

Elitegroup 941 millió E/50 millió E/12 Cent

Gigabyte 401 millió E/42 millió E/7,8 Cent

Microstar 769 millió E/55 millió E/10 Cent

Shuttle 69,7 millió E/4,5 millió E/2,5 Cent



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés