Connect with us

Hirdetés

technokrata

Synergon: atomerőművi beszállítói minősítés

Dotkom

Synergon: atomerőművi beszállítói minősítés

A vezető hazai megoldásszállító Synergon sikerrel megfelelt a Paksi Atomerőmű Rt. korábbiaknál magasabb szintű beszállítói követelményeinek.

A Synergon Informatika Rt. megszerezte az ABOS 3 biztonsági osztálynak megfelelő minősítést, ugyanis sikerrel megfelelt a Paksi Atomerőmű Rt. korábbiaknál magasabb szintű beszállítói követelményeinek.

Az Atomerőművi Rendszerek és Rendszerelemek Biztonsági Osztályba Sorolása (ABOS) szerint a Synergon már rendelkezett a 4T osztályú minősítéssel 2004-ig terjedő érvénnyel, a most sikerrel zárult emelt szintű audit eredményeként e mellé kapta meg az ABOS 3 biztonsági osztálynak megfelelő tanúsítványt hasonló érvényességi időtartammal.

E minősítések határozzák meg, hogy a Synergon milyen biztonsági fokozatú rendszerek megvalósításához és üzemeltetéséhez jogosult informatikai támogatást nyújtani a Paksi Atomerőmű Rt. számára. Így jelenleg a következő minősített területekhez: ABOS 3 biztonsági osztályba (minden érintett funkció) és 4T osztályba tartozó informatikai rendszerekre, rendszerelemekre vonatkozó tervezés, szerelés, üzembe helyezés, technológiai számítástechnikai rendszerek karbantartása.

Az Országos Atomenergia Hivatal működését, a nukleáris biztonsággal összefüggő hatósági ügyeket kormányrendelet szabályozza, mely szerint az atomerőművi rendszereket és rendszerelemeket a nukleáris biztonság funkciók szerint csoportosítani, tehát biztonsági osztályokba kell sorolni. Az ABOS, az Atomerőművi Rendszerek és Rendszerelemek Biztonsági Osztályba Sorolása – hatálya a Paksi Atomerőműre terjed ki – négy kategória (3 biztonsági és egy nem biztonsági osztály) kialakítását határozza meg.

Az ABOS 4T besorolás az atomerőművi biztonság szempontjából nem kritikus osztályba sorolást jelent, míg a Synergon által teljesített ABOS 3 minősítés alapján a Synergon alkalmas olyan rendszereket, megoldásokat szállítani, melyek üzemzavart megelőző és a káros környezeti hatásokat csökkentő biztonsági funkciókat látnak el. Továbbá olyan megelőző rendszereket, melyek csökkentik a 2. osztályba (magasabb szintű) sorolt biztonsági funkciók működésbe lépésének szükségességét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés