Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több mint ezer embert bocsát el a Matáv

Dotkom

Több mint ezer embert bocsát el a Matáv

Felreppent a hír, miszerint a Matáv 13 százalékos leépítést tervez a jövő évre vonatkozóan.

A távközlési – emellett a számítástechnikai és elektronikai – iparágat sújtó recesszió miatt egyre több vállalat fontolgatja kapacitásainak leépítését. Egy héttel ezelőtt az IBM jelentette be a szakszervezetnek és a Munkaügyi Központnak, hogy székesfehérvári üzemében munkaerő-csökkentést kíván végrehajtani, melyről tájékoztatta közvetlen és szerződéses alkalmazottait is. Az elektronikai ipar globális válságát és a folyamatosan növekvő termelési költségeket hozták fel nemrégiben a Flextronics vezetői is leépítési terveik indokául. A Microsoft megrendelésére készülő Xbox játékkonzol gyártásának áthelyezése Kínába négyezer fős munkaerő-leépítéssel is járhatott volna, ha a cég – brnói gyára megszüntetése miatt – nem telepíti át sárvári gyárába modemgyártását.

Ráadásul néhány napja újra megélénkültek azok a pletykák, melyek szerint a Deutsche Telekom megvásárolja a Westelt a Matávtól, illetve, hogy a DT fontolgatja kiszállását magyar leánycégéből. Egyes értesülések szerint a Matáv újabban 13 százalékos leépítést tervez a jövő évre vonatkozóan. Az egyeztetések már megkezdődtek a szakszervezettel, a végleges döntés a hét végére várható, emellett az anyacég, a Deutsche Telekom a költségek lefaragását is tervezi.

A FigyelőNet úgy tudja, hogy jövőre a Matáv 9.200 dolgozójának 13 százalékát kívánja elbocsátani, azaz mintegy 1200 embert. Az egyeztetések megkezdődtek a szakszervezettel, ha a tervezett menetben haladnak a tárgyalások, akkor augusztus 9-ére várható a megállapodás. Egyelőre nem született döntés arról, hogy pontosan mely területeket érinti majd a leépítés.

A mintegy 1.200 dolgozó elküldése 3-3,5 milliárd forintos megtakarítást jelent éves szinten a Matávnak a béreket és a járulékokat tekintve, de jövőre a végkielégítések 1,2-1,5 milliárddal apasztják a cég kasszáját. Az elbocsátásokat konkrétan az indokolja, hogy ez már a második év, amikor csökken a fix vonalak száma – tavaly 5 százalékkal esett vissza -, mialatt a mobilszektor folyamatosan bővül.

A Matáv igyekezett megtartani az előfizetőket, ezért vezette be alacsony havidíjjal a minimál csomagot. Az egyébként sikeres ISDN-előfizetési kedvezmény is ezt a célt szolgálta – ám függetlenül a piacnyitástól, a vonalas előfizetők száma stagnál, illetve csökken.

A Matáv Rt. elmúlt évtizedes működése alatt folyamatosan leépített. 1990-ben még több mint húszezren dolgoztak a legnagyobb magyar telekommunikációs cégnél, mára viszont a korábbi állománynak alig a fele található meg. A társaság csak 2001-ben dolgozóinak 16 százalékától vált meg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés