Connect with us

Hirdetés

technokrata

További frontok nyílnak a DVD-másolás csatájában

Dotkom

További frontok nyílnak a DVD-másolás csatájában

Az Egyesült Államokban hét nagy hollywoodi filmstúdió pert kezdeményezett egy DVD-másoló számítógépes szoftver fejlesztő cég ellen illegális másolóeszközök forgalmazásának vádjával.

A 321 Studios nevű cég DVD Copy Plus nevű programjával a műsoros DVD-ről sűrített videoformátumban üres CD-re lehet másolni filmeket, annak ellenére, hogy a DVD elektronikus másolásvédelemmel rendelkezik. A cég DVD X Copy nevű programja mindenfajta minőségromlástól mentes másolatot képes készíteni védett műsoros DVD-ről üres DVD-re. A programok egyébként már mindenhol kaphatók kereskedelmi forgalomban az Egyesült Államokban. A DVD X Copy kapcsán korábban már megjegyeztük, hogy a szoftver miatt hamar bírósági üggyé fajulhat a dolog – nem is tartott sokáig a filmipari mogulok reagálása.

A filmstúdiók keresete szerint a két program illegálisnak minősül, mert megteremti a digitális kalózkodás lehetőségét. Arra kérik a bíróságot, hogy tiltsa be forgalmazásukat, és követelik, hogy térítsék meg a termékek forgalmazása okán keletkezett kárukat. Amikor a 321 Studios elkezdte forgalmazni a DVD Copy Plust, kérte a szövetségi felügyeleti hatóságot, hogy mondja ki a termékről: nem törvénysértő. De miután a hollywoodi stúdiók nem foglalkoztak a szoftver megjelenésével, a szoftvergyártó kérte az eljárás megszüntetését. A DVD X Copy elterjedése esetén azonban nagyobb a tét, ezért amikor a gyártó reklámozni kezdte, a hét filmstúdió pert indított.

A Missouri állambeli Chesterfieldben székelő 321 Studios szerint termékeik nem törvénysértők, csupán azt a célt szolgálják, hogy a műsoros DVD-t vásárlók biztonsági másolatot tudjanak készíteni. Az AP szerint a keresetet beadó hét filmstúdió: a Columbia Pictures, a Disney Enterprises, a Metro-Goldwyn-Mayer Studios, a Tri-Star Pictures, a Time Warner Entertainment Company, a Universal City Studios és a The Saul Zaentz Company.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés