Connect with us

Hirdetés

technokrata

Amerikai hadseregtől leselejtezett PC-k a rászorulóknak – felújítva, legalizált szoftverekkel

Dotkom

Amerikai hadseregtől leselejtezett PC-k a rászorulóknak – felújítva, legalizált szoftverekkel

Épül az információs társadalom: a Somogy Megyei Önkormányzat az amerikai hadseregtől leselejtezett, jogtiszta szoftverekkel felszerelt, és korszerűsített számítógépeket adott át rászorultaknak.

Az amerikai hadseregtől kapott számítógépeket a Somogy Megyei Önkormányzat. Az állami szerv jogtiszta magyar nyelvű szoftverekkel és tartozékokkal látta el a berendezéseket, amelyeket a felújítás után főként egyesületeknek és iskoláknak ajándékozott. A 35 számítógép utolsó darabját a felsőmocsoládi általános iskola egyik rászoruló tanulója vehette át a Megyei Közgyűlés elnökétől.

Mint ismeretes, az oktatási tárca határozott törekvése, hogy 2006-ra minden tizedik iskolás számítógéphez és 3 éven belül minden iskola multimédiás teremhez, illetve pedagógus otthoni számítógéphez jusson. A megfelelő összetételű és minőségű információs társadalom kialakulásához ugyanis fontos, hogy a gyerekek az informatika rendszerében gondolkodjanak, s az ehhez szükséges készségeket mielőbb elsajátítsák. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra biztosítása, amely nélkül a digitális tananyagok sem hasznosulnak.

Az információs társadalom kiépítésének jelenlegi egyik legnagyobb akadálya, hogy Magyarországon az otthoni számítógépek száma alacsony és részben emiatt az Internet-ellátottsági arány is minimális. Kovács Kálmán miniszter szavaival élve: „az EU-országokhoz képest, de még a régiónkba tartozó tagjelölt országok közötti rangsorban is egyre hátrébb szorulunk”.

A helyzet javítása érdekében a hon atyái különféle kedvezményekkel próbálják elősegíteni a társadalom számítógéphez jutását: az otthoni számítógépek elterjedése érdekében a társasági törvény hatálya alá eső vállalkozások a tervek szerint másként számolhatják el a megvásárolt számítástechnikai eszközök teljes beszerzési értékét. Lehetséges megoldásként felvetődött az is, hogy a munkaadó mentesülne a munkavállaló számára otthoni használatra biztosított számítógép SZJA-költségei alól, emellett a szélessávú Internet érdekében minden, 3 milliárd forintot meghaladó fejlesztési program esetén 50 százalékos adókedvezmény járna a beruházás évében. Emellett a kormány indítványozta, hogy a pedagógusok, oktatók, hallgatók és azon magánszemélyek, akiknek gyermeke nappali iskolai oktatásban vesz részt, csökkenthessék adójukat az adott évben számítógépre, számítástechnikai eszköz megszerzésére fordított összeggel.

Az oktatási tárca vezetőjének számításai szerint a jövőre beinduló Sulinet Express elnevezésű felgyorsított programnak köszönhetően 2004-2005-re Magyarország összes oktatási intézménye nagy sávszélességű Internet eléréssel rendelkezhet majd. Az iskolák eszközparkjának fejlesztése érdekében a minisztérium évi 20 ezer új számítógépet szánna.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés