Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Koobe X8 Slim Nav&Call – az olcsó mindenes

Tablet

Teszt: Koobe X8 Slim Nav&Call – az olcsó mindenes

Így 2014. nyarára eljutottunk odáig, hogy 45 magyar ezresért olyan tabletet lehet vásárolni, amelyből semmi sem hiányzik. Semmiről nem kell lemondani tehát és e mellé még szép is, vékony is, erős is. Én szóltam már korábban, hogy a Koobe nevét érdemes megjegyezni…

Volt nálam a Koobe X8 Slim Quadrum, egészen jó tabletnek találtam, de hiányoltam belőle a GPS-t. Így aztán amikor a Koobe Magyarországtól a kolléganő rákérdezett, hogy érdekelne-e a GPS-es változat, naná, hogy igent mondtam. Az már csak hab a tortán, hogy nem mellesleg van benne SIM-kártya foglalat is, így gyakorlatilag teljes értékű, mobilinternetre is képes tabletet kaptam kézbe. Már csak az ára érdekelt, hiszen 60 ezres körül már láttam ilyesmi tabletet a boltokban. Igazán itt kezdett komolyabban érdekelni a dolog, hiszen éppenséggel a Koobe X8 Slim Nav&Call 15 ezressel olcsóbb ennél.

DSC09054_resize

Ha manapság megnézzük a kínálatot, azt fogjuk látni, hogy 3g-s, GPS-es tabletet hazánkban, magyar garanciával pár ezressel lehet olcsóbban vásárolni. De ez a pár modell, amelyek egyébként 2-3 ezressel olcsóbbak a tesztünk tárgyánál, műanyag hátlaposak. A Koobe X8 Slim Nav&Call a  legolcsóbb alumíniumházas tablet, így akinek fontos a strapabíróság, ezt fogja választani. A termék tehát a hozzáértőknek már az adattáblája alapján eladja magát és aki megveszi, már csak abban reménykedik, hogy a számok nem hazudnak. És ezek nem hiú remények.

DSC09056_resize

A számokról főként a Koobe Magyarország honlapján, a termék hivatalos weboldalán tájékozódhatunk ide kattintva. Érdemes, mert nagyon részletes leírást kapunk. Akit érdekel tehát, az szemezgessen ott. Én meg itt a tapasztalataimat írom le, a saját szemszögömből. Az első pozitív csalódás, hogy microUSB-n keresztül tölt, azaz nem kell magunkkal külön töltőt cipelni. Ez sajnos nem jellemző a kínai tabletekre, de itt így van. A dobozban kapott töltő jó nagy méretre is, de ez azért van, mert 2 Ampert ad ki. A 3800 mAh-s li-po akksit nagyjából 1 óra alatt teljesen tele is nyomja energiával, amivel aztán átlagos használat mellett 2-3 napot is elvan.

DSC09057_resize

Ha nem félünk attól, hogy esetleg hülyének néznek minket, akkor ezzel a tablettel akár telefonálhatunk is. Ehhez kapunk egy vezetékes fülhallgató-mikrofon szettet (headset), amely telefonálásra alkalmas, viszont zenehallgatásra csak botfülűeknek ajánlom. Se magas, se mély nincs benne, amolyan Szokolrádiós hangja van. De ez nem a tablet hibája, az ugyanis tökéletesen szól és a szabványos, 3,5 milliméteres hangkimentre bármilyen füles ráköthető. Aki tehát zenét kíván rajta hallgatni, annak egy normális fülesre szüksége lesz. Megoldás lehet még egy jófajta Bluetooth headset is, 4.0-ás Bluetooth van a tabletben és támogatja az A2DP szabványt. Ilyet 10 ezres körül kapunk már.

DSC09058_resize

A filmnézéssel kapcsolatosan nem kell kompromisszumot kötnünk, hiszen minden fájlformátumot elvisz a tablet, nem akad egy kicsit sem és ezen az IPS kijelzőn élvezet mozizni. Talán annyi baja van csak, hogy 4:3 képarányú, azaz 1024×768 képpontbúl rakja össze a képet, így a 16:9-es filmek esetén vékony fekete csík van a képernyő alján-tetején. Ide viszont kényelmesen kiférnek a feliratok, illetve a lejátszók nagy része tud képet nagyítani vagy levágni. A lényeg talán annyi, hogy ha többen nézzük, akkor akik oldalt ülnek, azok is látják tökéletesen, mert az IPS kijelző már csak ilyen.

Screenshot_2014-06-15-10-18-07

A tartalmak tárolására 8 GB belső tárhelyet ígérnek, ebből valójában 5 GB 440 MB és 256 KB szabad mint belső, nem kivehető memória. Ezt bővíthetjük fel 32 GB-os külső microSDHC kártyával. Összesen tehát lehet úgy 37 GB tárhelyünk, amire 50 egész estés film fér el és/vagy 10000 azaz tízezer zeneszám. A dobozban kapunk még egy OTG kábelt is, ezzel a kábellel a microUSB aljzaton keresztül további külső tárhelyeket, például pendrive-okat is csatlakoztathatunk a tablethez, amellyel újabb tárhelyeket nyerhetünk.

DSC09068_resize

Csak olyan külső tárhelyet tud fogadni, amelynek nem kell külön energia, így például vincsesztert nem. Sajnos a külső hangszóró egy kicsit halk, de olyan helyen, ahol mások is hallják úgyis fülessel fogjuk használni, csöndes környezetben pedig jól hallható így is.

DSC09067_resize

Ami hátrány a filmnézésnél, az előny a böngészésnél, mert a 4:3 arányú képernyőn a weboldalak többsége sokkal jobban áttekinthető, mint a 16:9-eseken. Ráadásul ez a tablet támogatja a Flash tartalmakat is, így amit az asztali gépen meg tudunk nézni, azt ezen is. A mobilinternetezést a beépített modem teszi nagyon könnyeddé, nem kell ugyanis semmivel foglalkoznunk, a böngészőt felhívva már jönnek is a weboldalak. Nameg az e-mailek, online zenék, YouTube videók.

Screenshot_2014-06-15-12-27-18_resize

Röviden minden, amihez net kell. A SIM foglalat normál méretű SIM-et fogad, de szerencsére ügyesen van kialakítva, így a kitört, de a keretbe visszahelyezett SIM-kártya simán belehelyezhető, vagy adapterrel is elfér benne. Már csak egy jó mobilnetes csomagot kell találjunk, de abból meg szerencsére van bőven. Kicsit kár, hogy a gyönyörű alumínium hátlapot egy kifejezetten randa, gagyi műanyag fedél csúfítja el, ezt lepattintva lehet a kártyákat betenni a helyükre.

DSC09063_resize

Mivel a Koobe X8 Slim Nav&Call kártyafüggetlen, könnyen találhatunk magunknak jó adatcsomagot. Szerencsére nem kell USB-s stickekkel bajlódnunk, a SIM-kártya közvetlenül a tabletbe helyezhető. Magától leszedi a szolgáltatók beállításait és megjelenik egy kis ikon a képernyő jobb felső sarkában, amely azt mutatja, hogy van mobilinternet. A modem jól sikerült, olyan helyeken is találtam mobilnetet vele, ahol a telefonjaim már nem.

DSC09062_resize

Érdemes hát nézelődni a szolgáltatók csomagjai között, havi 2-3 ezresért akár 8 GB-os adatforgalmat is találhatunk. Sajnos a modem nem tudja a 4G-t, de ez csak a nagyvárosokban élőknek lényeges, vidéken alig lehet el-elcsípni 4G jelet. A 3G-s hálózatok viszont minden szolgáltatónaál bőven 90%-os lefedettség felett vannak, ezekhez könnyedén kapcsolódik a tablet.

DSC09061_resize

A beépített helyzetmeghatározó rendszer nem tudja az orosz GLONASS-t, de az amerikai GPS-hez pillanatok alatt kapcsolódik és néhány méteres pontossággal meg is adja a helyzetünket. Akik keveset navigálnak és azt is Magyarországon belül, azoknak nem is érdemes semmilyen GPS-szoftvert vásárolni, mert a gyári Google Maps, vagy magyarul Google Térkép minden igényt kielégít.

Screenshot_2014-06-15-12-38-16_resize

Mivel van mobilinternetes adatkapcsolatunk, szépen elboldogulunk vele idehaza. Ha valaki sokat navigál és külföldre is ki-kimegy, annak a Google Play Áruházból érdemes valamilyen navigációs szoftvert letölteni. Az erős hardver miatt minden navigációs szoftvert szépen visz és pillanatok alatt tervez ezekkel.

DSC09066_resize

Kiknek és minek ajánlom a Koobe X8 Slim Nav&Call-t? Elsősorban azoknak, akiknek az alacsony ár a legfontosabb tényező a vásárlásnál. Ennél olcsóbban ilyen szuper fémházas tablet jelenleg idehaza nem kapható. Nagyon ajánlom ajándékba is a gyerekeknek mondjuk egy jó bizonyítványért, mert az összes szociális alkalmazás (Facebook és társai) erről nagyon jól kezelhetőek és erre a mai kölkök nagyon rá is vannak kattanva. Azoknak is ajánlom, akik főként böngészésre használtak eddig laptopot, mert böngészni ezen is lehet tökéletesen, csak ez a tablet mindössze 308 gramm, azaz egy laptop tömegének az 1/4-e, 1/3-a. Ár/érték arányban a Koobe X8 Slim Nav&Call nagyon kiemelkedik a mezőnyből, csalódni nem fogunk benne.



Szólj hozzá!

További Tablet

Koobe X8 Slim Nav&Call

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Olcsó, alumínium házas, jó kijelző, erős GPS, megbízható működés
 
  Kontra:  
  - Gyenge kamerák, csúnya hátsó fedél
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 1024x768"
  • kijelző típusa: IPS TFT"
  • eszköz mérete: 200 × 135 × 7,9 mm
  • tömeg: 308 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: MediaTek MTK8389
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 jack.
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: quadband
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3800 mAh
  • tapasztalat: 3 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés