Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új PDA-k: hosszabb használati idő, nagyobb teljesítmény

Dotkom

Új PDA-k: hosszabb használati idő, nagyobb teljesítmény

A következő generációs Palm kéziszámítógépek előnyre tesznek szert a Pocket PC-alapú zsebgépekkel szemben, legalábbis a használati idő terén biztosan.

E hét elején, Londonban került megrendezésre a Palm cég PalmSource nevet viselő, fontos fejlesztői konferenciája, ahol többek között a következő generációs Palm tenyérgépekben alkalmazásra kerülő chipek, és jövőbeni alkalmazások is bemutatásra kerültek.

A multimédiás funkciók, illetve a gyors processzorok alkalmazása nem számít újdonságnak a Pocket PC-alapú kéziszámítógépek esetében. Ezzel szemben izmosabb chipeket tartalmazó Palm OS-t futtató tenyérgépek csak az idei év vége, a jövő év eleje tájékán fognak piacra kerülni, a jelenleg elérhető modellekben szinte kizárólag 33 MHz-es órajelű Motorola DragonBall processzorokat alkalmaznak (illetve némely Sony Cliében 66 MHz-es órajelű változatot).

A Palm cég számára több gyártó, többek között a Texas Instruments, a Motorola és az Intel fogja beszállítani a szükséges chipeket. A hét eleji konferencián a Motorola mutatta be első ARM archtektúrán alapuló lapkáját, amely a DragonBall MX1 nevet viseli. Noha ez a chip ugyanazon a technológián alapszik, mint a Pocket PC-s tenyérgépekben széles körben alkalmazott Intel StrongARM processzorok, a Motorola közlése szerint saját termékük a Palm OS 5 szoftverrel kiegészülve kevésbé energiaigényes, azaz hosszabb használati időt képes biztosítani. Várakozásaik szerint egy újgenerációs, ARM-alapú Palm PDA közel kétszer annyi ideig lesz használható egy töltéssel, mint egy Pocket PC modell.

Sőt! A Motorola egyik képviselője a PalmSource-on egy valós idejű MPEG videó kódoló-dekódoló és egy, a kéziszámítógéphez csatlakoztatott kicsiny videokamera használatát is bemutatta. Kyle Harper, a vállalat mobil eszközökkel foglalkozó részlegének igazgatója a demonstrációt követően elmondta, hogy ugyanezen applikáció azonos szinten történő használatához Pocket PC esetén az operációs rendszer robosztussága miatt a jelenleg elterjedt 206 MHz-es StrongARM CPU-knál kétszer gyorsabb chipek használatára lenne szükség.

A Motorola DragonBall MX1-es processzor darabára 10 ezres tétel rendelése esetén eleinte 13 dollár lesz, ám Harper közlése szerint a milliós gyártási szint eladását követően még lejjebb fog csökkenni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés