Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb és biztonságosabb unixos számítógépeket használni

Dotkom

Olcsóbb és biztonságosabb unixos számítógépeket használni

Erre és még több, a közeljövőben bekövetkező változásra hívta fel a figyelmet egy részletes felmérés.

[sajtóközlemény] A Gartner piackutató 2000 negyedik negyedévében készített felmérést 300 francia, német és angol szerver-végfelhasználó vállalat körében a szerverkonszolidációról, amely során a cégek több PC-ből álló rendszerüket nagyvállalati gépre cserélték. Mindegyik vállalat 500 embernél többet alkalmaz, többségük 2000 főt, vagy többet.

A kutatás szerint az Intel architektúrájú PC-s rendszert használó közép- és nagyvállalatok közel 40 százalékánál vagy már megtörtént az átállás a nagyvállalati szerverekre, vagy 2003-ig meg fog.

A szektorok tekintetében a telekommunikációs és a pénzügyi piacok élen járnak, jellemzően elsőként alkalmazzák az új technológiákat, hiszen ezeken a területeken kiemelten fontos mind a biztonság, mind a folyamatos – szünet nélküli – rendelkezésre állás, valamint a bővíthetőség. A konszolidációnál az új rendszerekkel szemben támasztott elvárások közt a legtöbb cég (29%) a teljesítményt és a rendelkezésre-állást említette, az alacsonyabb költségeket pedig mintegy 19%-uk.

A tapasztalatok szerint azok a vállalatok választanak UNIX-alapú megoldást, akik a beszerzés költségek mellett a rendszerek üzemeltetésének költségvonzatait is figyelembe veszik. Egy szerver esetében az induló ár ugyanis csak töredéke a teljes élettartamra vonatkozó működési kiadásoknak (total cost of ownership = TCO). A UNIX-megoldás esetében – összehasonlítva más rendszerekkel – számottevően kevesebb az állás- és karbantartási idő, a rendszert működés közben is lehet bővíteni, s ez különösen fontos szempont a működéskritikus rendszerek esetében, ahol minden perc állásidő effektív veszteség lehet az adott vállalat számára. Ez nemcsak pénzügyi, hanem presztízs veszteséget is jelenthet, például egy bank esetében a bankjegykiadó automaták, vagy egyéb ügyfélterminálok leállása esetén.

A magyarországi, 2001-ben mintegy 102 millió dolláros szerverpiacon a UNIX megoldások mintegy 44 százalékos részesedést mondhattak magukénak, és ez a piacnagyság többé-kevésbé megegyezik a világpiaci tendenciával. Ezen belül a Sun körülbelül 25%-os részesedéssel bír.

A Sun szerint azonban a UNIX szerverek piacrésze még mindig alulmarad az elvárhatónál, amelynek hátterében alapvetően az áll, hogy a vállalatok még nem fogadják el a biztonságos és hosszabb távon költséghatékony megoldások sokszor csak látszólag magasabb árát, ezért gyakran kevésbé megbízható, és kisebb mértékben biztonságos, de a beszerzés szempontjából olcsóbb szervereket részesítik előnyben.

A szemléletben várható változást azonban előrevetítik a nemzetközi tendenciák, amelyek szerint az ár mellett a rendelkezésre állás, a menedzselhetőség, az erőforrások rendszeren belüli újraelosztása, a biztonság és számos más, ma alapvetően a UNIX rendszerekre jellemző szempont is hangsúlyosabb szerepet kap a beszerzési döntéseknél.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés