Connect with us

Hirdetés

technokrata

Forradalmi változás a jelszavas védelmekben

Dotkom

Forradalmi változás a jelszavas védelmekben

A karakterekből álló jelszavas védelem egyik legnagyobb gyengesége, hogy még mindig sokan könnyen kitalálható szavakat adnak meg, aminek feltörése nem nehéz egy jól tájékozott behatoló számára. Sokkal komplikáltabb lehet bejutni a rendszerbe, ha nem karaktereket használunk erre a célra, hanem…

…képeket. A Microsoft egyik kriptográfiai kutatója, Darko Kirovski a múlt héten bemutatta a kép-alapú jelszavas rendszer prototípusának vázlatát. Egy olyan képernyőn kattintgatott különböző helyekre, melyen számos ország zászlója volt látható. A védett rendszerbe való belépéshez ugyanis a felhasználóknak csak arra kell visszaemlékezniük, hogy melyik ábrákra és milyen sorrendben kell kattintani. Kirovski szerint az ilyen alapú jelszavakat könnyebb megjegyezni, mint egy karakterláncot, ám a hackereknek nehezebb dolguk van vele.

Éppen itt lenne az ideje egy, a hagyományos megközelítéstől eltérő szemléletnek, a karakteres jelszavaknak ugyanis egyes felmérések szerint majdnem 50 százaléka valamilyen személynév (például családtag, rokon, partner, kedvenc énekes neve), amit az illető ismeretében könnyű kitalálni (a hamar megfejthető jelszavakat tartják az egyik legnagyobb biztonsági kockázatnak).

Létezik már hasonló elven működő rendszer, egyelőre csak gyerekek számára, ám az itt szerzett tapasztalatok döntő jelentőségűek lehetnek a képalapú jelszó szélesebb körű elterjedésének szempontjából. Az azonban egyelőre még nyitott kérdés, hogy ez mennyire lehet biztonságos, hiszen az egérmozgást monitorozó programokkal könnyen feltörhetővé válik a rendszer. Minden a megvalósításon múlik, hiszen a képalapú jelszó jóval összetettebb védettséget adhat a karakteralapú jelszavas rendszereknél.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés