Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Canon P-208 és WU10: A papír csodája

egyéb kütyük

Teszt: Canon P-208 és WU10: A papír csodája

A Canon hordozható szkennerjét illetve a hozzá tartozó Wifi egységet teszteltük.

A mi történetünk egy sajtóreggelivel kezdődött. Egy verőfényes reggelen ellátogattam a belvárosba egy, a Canon által szervezett sajtótájékoztatóra, ahol a vállalat legújabb, imageFORMULA P-208 típusú szkennerükről volt szó. Az apró, leginkább egy összecsukott esernyő méretével megegyező eszközről elöljáróban csak annyit, hogy álmomban nem gondoltam volna, hogy egy ilyen termékből látványosság lehet.

Cannon-imageFORMULA-DR-P208-ultra-compact-scanner_2

Az első benyomások

Mivel a sajtótájékoztató színhelye a belvárosban volt, így úgy döntöttem, hogy nem vesződöm a parkolással, és metróval megyek. Ez miért is lényeges?- kérdezheti az olvasó. Hát bizony azért, mert egy szatyorban haza is kellett hozni a szerzeményemet, aminek a színe a cég logójához illően piros volt. Nem mondom, kicsit azért néztek rám, de igyekeztem a Canon feliratot mutatni, hogy bizony nem egy női butikból jövök,hanem valami fontos rejtőzik a szatyorban. Hazaérve aztán nagy hévvel bontottam ki a dobozból a furcsa formájú készüléket.

cannon-imageformula-dr-p208-ultra-compact-scanner_6

A mérnökök precizitására jellemző, hogy a Japánban készült eszköz a hasonló termékeknél megszokott fólia helyett egy hordtáskának is beillő kis “szütyőben” foglalt helyet. Apropó hordtáska, ilyet is adtak a tesztkészülék mellé, a néhány ezer forintos tartozék beszerzése mindenképp jól jön, hiszen egy ilyen hordozható, 60 ezer forintos szkenner pótlása nem igazán boldog folyamat, ha esetleg esés miatt tönkremenne. A készülék dobozában helyet kapott még a több nyelven íródott használati útmutató és egy DVD. Utóbbin a Windows és Mac felhasználók számára készített applikáció található, aminek segítségével számítógépünkre kerülhetnek a nemrég még papír formájukban létező adatok. Jómagam MacBookra telepítettem a szoftvert, és örömmel fedeztem fel, hogy akár iPhoto-ba is elmenthetem a beszkennelt képeket.

WU10_Angle2_tcm13-983931

 

Sebesség,képminőség

A képek viszont csak akkor kerülhetnek a gépünkre, ha a P-208 megfelelő minőségben olvassa be őket. Szerencsére amilyen kicsi a mérete, annyira jó a képminősége. Lehetőségünk van kétoldali szkennelésre, ilyenkor a lap mindkét oldalát digitalizálja, de ha valaki számára ez nem szimpatikus, az választhatja a klasszikus egyoldalas megoldást is. A papír mérete maximum A4-es lehet, a kisebb méret viszont egyáltalán nem probléma, mivel egy kar segítségével a kívánt szélességre állíthatjuk.  A mindössze egyetlen USB portra csatlakoztatható szkenner ezután “ránehezedik” a papírra és megkezdi annak beolvasását. Néhány másodperc elteltével már túl is vagyunk az ügyön, a P208 a nálánál sokkal nagyobb, és nehezebb eszközökkel megegyező sebességgel végzi a dolgát.

canonimage

A vezetéket elhagyhatjuk

Eddig mind szép és jó, de a Canon ennyivel nem érte be, és elkészített egy másik, sokak számára érdekes ütőkártyát is. Az adu ász nem más, mint a WU10 névre keresztelt WiFi egység, amivel a szkennerünk hirtelen eldobja kábeleit, és vezeték nélküli kapcsolatot teremthetünk vele. Az Android és iOS eszközökkel is kompatibilis egységre meglepően könnyedén csatlakozhatunk rá. Mindössze annyi a teendőnk, hogy a telefon WiFi beállításaiban kiválasztjuk a WU10-et, és már létre is jött a kapcsolat.

canonimage2

Ezután be kell lépnünk a Canon CaptureOnTouch Mobile névre keresztelt alkalmazásba, ahol pillanatok alatt konfigurálhatjuk a szkennert. Beállíthatjuk, hogy szines vagy fekete-fehér képet szeretnénk, megmondhatjuk neki a papír méretét, de rá is hagyhatjuk, hogy ő válassza ki. A beállítások között lehetőségünk van még a felbontás szabályozására is, ami 150 vagy 300 dpi lehet. Ahogy már korábban is említettem a P-208 képes kétoldali szkennelésre, ezt itt is aktiválhatjuk.

IMG_0504

Ha mindezekkel megvagyunk, elég a Start gombot megnyomnunk, és pillanatokon belül már az okostelefonunk képernyőjén láthatjuk a korábban még papír formában létező dokumentumot. A WU10-es egység természetesen áramforrással is rendelkezik, tehát nemcsak a telefonunk, de a számítógépünk is jó barátra lelhet benne, mivel leveszi az amúgy nagyon keveset fogyasztó P-208 táplálását a válláról. Mivel semmi sem tart örökké, ezért a Canon egy hálózati töltőt is elhelyezett a csomagolásban, biztos ami biztos.

 IMG_0505

Jól sikerült

Mindezek után azt tudom mondani, hogy megértem, miért a Canon vezeti a professzionális nyomtatók és szkennerek piacát. Mind a P-208-on, mind a WU10-en látszik, hogy alapos tervezés és tesztelés után dobták piacra, mivel amit a papiron ígérnek azt minden körülmény között képesek nyújtani. Aki tehát munkája során sokat kényszerül dokumentumok szkennelésére, az mindenképpen vessen egy pillantást a P-208-ra, és annak hű társára a WU10-re.

 



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Canon imageFORMULA P-208 & Canon WU10

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Kompakt méret, gyors sebesség, jó képminőség
 
  Kontra:  
  - Kissé magas ár
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés