Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nők a tudomány világában – Kevesen érdeklődnek a szakmák iránt

Dotkom

Nők a tudomány világában – Kevesen érdeklődnek a szakmák iránt

Miért van az, hogy egy-egy informatikai vagy elektronika mérnöki karon a női hallgatók száma elenyésző? A Lányok Napja programsorozat erre is kereste a megoldást.

Ma Magyarországon a tíz százalékot sem éri el a nők aránya olyan jövőorientált pályákon, mint az informatika vagy az elektronika mérnöki területei, mert sok lány visszatartó erőkbe ütközik pályaválasztáskor. Annak érdekében, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok közvetlen tapasztalatot szerezhessenek „elférfiasodott” szakterületeken, április 25-én a Nők a Tudományban Egyesület második alkalommal rendezi meg a Lányok Napja programsorozatot 9-10-11. évfolyamos fiatalok számára. A kormányzat mindeközben rugalmas munkaidővel és megfelelő gyermekgondozási lehetőséggel igyekszik támogatni a karriert építő nőket – derült a Lányok Napja program nyitórendezvényén, az Európa Pontban megtartott „Példaképeink” konferencián.

SAM_0832

Mától több mint egy hónapon keresztül több ezer kíváncsi középiskolás magyar lány válogathat az ország egész területén megrendezett programok közül, hogy majd április 25-én belekóstoljon a vállalatoknál és a felsőoktatási intézményeknél zajló mérnöki munkába, valamint betekintést kapjon a kutatás-fejlesztés mindennapjaiba. A Lányok Napja keretében összesen közel 50 hazai felsőoktatási intézmény, kis és nagyvállalkozás fogadja az érdeklődő fiatalokat. A program célja, hogy azok a lányok, akik indíttatást éreznek a ma még kevéssé nőiesnek tartott műszaki és kutatói pályák iránt, merjenek életpályát, karriert tervezni ezeken a területeken.

Mihalovics Péter és Tove Skarstein

Mihalovics Péter és Tove Skarstein

Norvégiában rengeteg energiát fordítunk a női egyenjogúságra, ennek ellenére még ma sem teljesen megoldott ez a kérdés, ezért ilyen programra nagy szükség van a legfejlettebb országokban is. Mondhatom, hogy közelről ismerem Kelet-Európa problémáit, és egy nagyon fontos lépésről van szó.” – hangsúlyozta Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete, a konferencia védnöke, majd hozzátette: a nemek közötti esélyegyenlőség megvalósításával és a családpolitikával kapcsolatos tevékenységeket Norvégia az EGT Finanszírozási Mechanizmuson keresztül igyekszik támogatni a régióban.

SAM_0884

Az Új Nemzedék Jövőjéért Program miniszteri biztosa, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri kabinetfőnöke, Mihalovics Péter szerint a kormányzat a gyermekvállalás támogatásával igyekszik a munka és a család összeegyeztetését ideálisabbá tenni, erősíteni, és ennek érdekében kiszélesíteni a részmunkaidős foglalkoztatást az otthoni távmunka, illetve a rugalmas munkaidő jóval nagyobb arányú bevezetésével, újabb óvodai és bölcsődei férőhelyek létesítésével, a családi napközik rendszerének továbbfejlesztésével. A támogatásra véleménye szerint már csak azért is szükség van, mert ma egy magyar nőnek két hónappal kell többet dolgoznia férfitársainál ugyanazért az összegért. „Ugyanakkor a családok szintjén is szükséges a szemléletváltás, nálunk ugyanis – állította Mihalovics – még mindig sokan gondolják úgy, hogy például a gyerek kizárólag a nő dolga”.

SAM_0887

„Hazánkban nagyjából eljutottunk a probléma felismeréséig, de változtatni még nem sikerült. Ma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai karán a lányok részaránya alig 5%, miközben a munkaerőpiacon lámpással keresik az informatikai szakokon végzett, idegen nyelvet jól beszélő munkatársakat. Már azzal is sokat lehet segíteni, ha megmutatjuk: a műszaki pályák és a kutatás-fejlesztés igenis nőknek is való életcélok. Akcióinkkal, mint amilyen Lányok Napja, ezt tesszük.” – fogalmazott dr. Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke bevezető szavaiban.

Dr. Groó Dóra kitért arra is, hogy a kutatás-fejlesztés területén ma is megvan az „üvegplafon” jelensége: sokhelyütt nincsenek konkrét látható akadályok, de egy bizonyos szinten felül rendkívül alulreprezentáltak a nők.

Az eredetileg 1993-ban az Egyesült Államokból indult „Lányok Napja” programot Európában Németország alkalmazta először sikeresen, ahol 2000-től kezdődően egy évtized alatt több mint egymillió fiatal lány vett részt az akciókban. A Lányok Napját egész Európában, így hazánkban is egy meghatározott napon, 2013. április 25-én tartják meg. A telekommunikációs és infokommunikációs technológiákkal kapcsolatos foglalkozások népszerűsítésére létrejött párhuzamos kezdeményezéshez, a „Girls in ICT” naphoz is csatlakozik Magyarország.  A „Girls in ICT” napot a Nők a Tudományban Egyesület és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) közösen rendezi meg, a Lányok Napja tematikus részeként.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés