Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elfogták a magyar filmkalózokat

Dotkom

Elfogták a magyar filmkalózokat

A pénzügyi nyomozók elfogták a magyar filmkalózok 9 tagját, akik CINEDUB néven működtek, egyben szervereiket lefoglalták.

Több helyszínes rajtaütéssel sikerült elfogniuk a kalózcsapat vezetőit és lefoglalták a hálózat tíz szervergépét is, melyek közül 3 gép több mint 70 terrabájtnyi adat tárolására volt képes. Ezek értéke több millió forint. A weboldalukról több mint 5000 filmet, 4000 mp3-at és 6500 játékot és programot lehetett letölteni pénzért cserébe. A csapatnak köszönhette a moziipar azt, hogy a külföldről beszerzett illegális mozis felvételt vagy kópiát a hazai moziban rögzített digitális hanggal DUB-olták (innen a név), azaz összeszinkronizálták, így jelentős bevételtől esett el ez a szolgáltatói iparág (plusz a forgalmazói bevételekről is). Ha nem tudták megszerezni a filmet külföldről, akkor nem ritkán itthon filmezték le a vászonról.

Többek közt emiatt lépett életbe az amerikai filmgyártók részéről az szankció, hogy itthon több hetes késéssel mutatják be a hollywoodi filmeket. A két legnagyobb hazai filmforgalmazónak körülbelül 180 millió forintnyi kárt okoztak, a Budapest Filmnek 52 milliót, az Intercomnak pedig 130 milliót. Emellett további 29 cégnek okoztak 2-50 millió forint közötti vagyoni kárt és 612 forgalmazót fosztottak meg 2 millió forint alatti bevételektől. A NAV szerint csak a filmekkel összesen 640 millió forintnyi kárt okoztak a filmforgalmazóknak, de a felhasználóktól mindössze 10-15 millió forintnyi bevételt szereztek. A bankszámláik további vizsgálata szerint az elkövetők más ügyletekből is hasznot húzhattak, ugyanis 2006 óta a számláikra közel 100 millió forint érkezett. A csapat két irányítója pedig előzetesben van, a többiek szabad lábon védekezhetnek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés