Connect with us

Hirdetés

technokrata

Apple WWDC 2015: minden újdonság egy helyen

Dotkom

Apple WWDC 2015: minden újdonság egy helyen

Az idei WWDC is meglehetősen sok érdekes bejelentéseket hozott.

Az Apple egyik hagyományosan legjobban várt éves rendezvénye a WWDC, melynek idei megnyitóját tegnap este tartották San Francisco-ban. Egy egész hosszú és vicces videóval kezdtek, melyben egy színpadi performansz előkészületeit és főpróbáját láthattuk. Ezzel megágyaztak a jó hangulatnak, majd pedig jött Tim Cook, akit óriási tapsvihar köszönöntött. Elmondta, hogy több mint 70 országból érkeztek a meghívottak, ráadásul 80%-uk most először van a WWDC-n. Aztán nem is várakoztatták a közönséget, belecsaptak a lényegbe, mely 3+1 fő témára összpontosult. Az új OS X, iOS, watchOS és az a bizonyos “One more thing…”. Lássuk akkor sorban a bejelentéseket!

wwdc_2

OS X El Capitan

Craig Federighi váltotta Cook-ot, aki elsőnek a névválasztásról beszélt. Korábban az OS X verziók elnevezései nagymacskákról szólt, aztán legutóbb a Yosemite már egy új vonalat nyitott. Most újra meglepték a közönséget, a 10.11-es rendszer neve El Capitan lett. Gyorsan odaszóltak a Microsoftnak is, mivel a Yosemite elterjedése messze lekörözi a Windows 8.1-ét. Külsőre az új szoftver nem változott drasztikusan, inkább a finomhangolásokra, gyorsaságra helyezték a hangsúlyt.

wwdc_3

Új gesztusok jelentek meg, például a Mail-ben kétujjas mozdulattal tudunk megjelölni vagy törölni egy levelet. A Safari-nál a nekünk fontos lapok rögzíthetők baloldalt, melyek tartalmát a háttérben frissíti is. Még okosabbá vált a Spotlight, ami az OS X általános keresője. Legyen az egy dokumentum, fotó, időjárás, sportesemény, mostantól még egyszerűbben kapunk eredményeket. Az újfajta teljes képernyős módban kisablakok is nyithatók, például a Mail esetén, és könnyen tudunk a kettő között váltani.

wwdc_8

A Misson Control is változott, még egyszerűbb az ablakok áttekintése, egy mozdulattal bármely alkalmazást új asztalra vagy teljes képernyőre tehetjük. Megjelent az osztott kijelzős nézet, így egyszerre két alkalmazással is dolgozhatunk, a multi-touch trackpad még azt is tudja, hogy egyszerre görgessünk bennük. A Mac gépek eddig sem a lassúságukról voltak híresek, de az El Capitan erre is rátesz egy lapáttal. Jócskán gyorsítottak az alkalmazások indításán, a közöttük való átváltáson, persze ezeket majd a valós tesztek igazolhatják.

wwdc_5

Nagy lépés, hogy megjelent az iOS-ben debütál Metal grafikus interfész, ezzel teljesen új szintet nyitva a játékok és egyéb alkalmazások számára. A Metal segítségével a programok közvetlenül hozzáférhetnek a GPU-hoz, így jóval látványosabb és nagyobb teljesítményt eredményezve, ráadásul mindez energiatakarékosabb, tehát az akkumulátort is kevésbé fogyasztja. Itt jött egy gyors demózás az Epic Games képviselőitől, akik néhány percig eljátszogattak egy zombis alkalmazással. Az OS X El Capitan fejlesztői verziója már letölthető és lesz publikus béta a nyár folyamán, a végleges kiadás valamikor ősszel érkezhet, természetesen ingyen.

wwdc_4

iOS 9

Craig maradt a színpadon, a téma pedig átterelődött a másik nagy területre, bejelentették az iOS 9-et. Hasonló receptet követtek, mint az OS X esetén és grafikusan gyakorlatilag nem nyúltak semmihez, a funkciókat csiszolták tovább, illetve több, csak az iPad-en elérhető újdonságok jelentettek be. Elsőnek a személyi asszisztens Siri-vel foglalkoztak, aki hetente több mint 1 milliárd kérést kap a felhasználóktól. 40%-ot gyorsítottak a működésén, ugyanennyivel pontosabb válaszokat is kapunk tőle. Hasonlóan a Spotlight-hoz, Siri a telefon használatában is jelentős segítséget nyújt, például dátum és hely alapján képes fotókat, jegyzeteket keresni, továbbá intelligensen figyeli, hogy adott helyen milyen funkciókat használunk.

wwdc_7

Fülhallgatót csatlakoztatva rögtön felajánlja a zenelejátszót vagy ha egy naptárbejegyzéshez helyet is eltároltunk, a telefon időben figyelmeztet, hogy ideje elindulnunk a találkozóra, ha időben szeretnénk megérkezni. A normál szöveges kereső még többre lesz képes, sporteredmények, Netflix videók, illetve alkalmazáson belüli információk se jelentenek gondot. A naptárban a billentyüzet használata nélkül is tudunk tárolni eseményeket, e-mail írásakor a címzett mezőnél megjelennek a legtöbbet használt címzettek, a kereső pedig saját API-t (fejlesztői hozzáférést) kapott, így azt a harmadik fél által fejlesztett applikációk is kihasználhatják. Külön kiemelték, hogy az Apple nem tárol semmilyen személyes adatot, a keresési előzmények nincsenek összekapcsolva az Apple ID fiókkal, az adatvédelem felett kizárólag a felhasználó rendelkezik.

wwdc_6

Ezután Jennifer Bailey vette át az előadást, ő az Apple Pay-ről beszélt. Az AMEX, MasterCard és VISA után a Discover nevű kártyakibocsátó is csatlakozik, így a piac legnagyobb részét már lefedi a Pay. A következő hónaptól már több mint 1 millió elfogadó hely lesz az USA-ban, ami négyszerese az induláskori számoknak. Ám talán ennél is fontosabb, hogy júliustól az Apple Pay átkel az óceánon és Nagy-Britanniában is megveti a lábát. Őszre már az angliai kártyakibocsátók 70%-át támogatják majd és várhatóan 250 ezer elfogadó hellyel startol a szolgáltatás. Az iOS 9-ben már eltárolhatjuk az általunk használt bankkártyákat, fizetéskor pedig akár automatikusan a megfelelőt választja ki nekünk. A Passbook alkalmazás új neve ezentúl Wallet, itt tárolhatjuk a bankkártyáinkat, beszállókártyákat, jegyeket és hasonló dolgokat.

wwdc_9

Megújult a Notes is, a jegyzettömbben ezentúl teendőlistákat, formázott szöveget, fotókat vagy akár kézzel rajzolt skicceket is eltárolhatunk. Becsatolhatunk közvetlenül a Safari böngészőből linkeket, a Maps-ből helyinformációt. A megújult Notes iPhone, iPad és Mac eszközökön is elérhető, a tartalmak iCloud-on keresztül szinkronizálódnak. Noha induláskor csúnyán elhasaltak vele, lassan az Apple saját Maps navigációs programja is elhagyja a gyerekbetegségeit. Az új Transit View a tömegközlekedésre helyezi a hangsúlyt, látjuk a busz-, metró-, villamos és egyéb járművek útvonalát, megállóit, viszont ez 10 nemzetközi városban működik (melyből 7 amerikai, 2 európai, 1 pedig kanadai), ám a kínaiak felé komoly gesztusként náluk 300 várost támogatnak.

wwdc_15

Új alkalmazás is érkezik az iOS 9-be, ez pedig a News. Tulajdonképpen egy személyre szabható hírolvasó programról beszélhetünk, melyben a felhasználó kiválasztja az őt érdeklő témaköröket, a News pedig ennek megfelelően összeválogatja a kívánt tartalmakat. A kezelőfelület nagyon egyszerű, letisztult és jól is néz ki, kvázi mint ha egy újságot olvasnánk. Egyelőre a legnagyobb kiadók már csatlakoztak, mint tartalomforrások, de a számuk folyamatos nő majd.

wwdc_26

Változott a billentyűzet, ami mostantól QuickType néven fut. Ezentúl kétujjas multi-touch trackpad-ként is használható, sokkal könnyebb a szöveg kijelölése, a betűk fölötti parancssávban több hasznos opció érhető el. Átalakult a multitasking, a megnyitott alkalmazások ezentúl 3D-s lapozó stílusban láthatók (ez mondjuk erősen Android Lollipop utánérzés), könnyebb a váltás közöttük, itt is megjelent az osztott képernyős funkció (iPad esetén), ráadásul ilyen esetben is válthatunk másik programra, miközben a második alkalmazás ugyanúgy fut tovább. Kép a képben lehetőség is lesz, a videókat egy lebegő, áthelyezhető és átméretezhező ablakban nézhetjük az éppen használt funkció felett (ezt is láttuk már Samsung és LG mobiloknál).

wwdc_22

A számos optimalizáció miatt az iOS 9 sebessége jobb lett, az animációk finomabbak és ami még fontosabb, hogy átlagos használat mellett egy órával hosszabb üzemidővel számolhatunk egy iPhone 6 esetében. A CarPlay is fejlődött, immár vezeték nélkül is ráköthető az autó rendszerére. Új generációra váltott a Swift programozási nyelv, jön a Swift 2. Nagy durranásként a Swift 2 nyílt forráskódú lesz, amely OS X, iOS és Linux platformon lesz elérhető. Az iOS 9 fejlesztőknek már letölthető, júliustól már publikus béta lesz belőle, ősszel pedig már a végleges verziót telepíthetjük, természetesen ingyen.

wwdc_20

watchOS

Az új Watch körül most nagy a pörgés, hiszen alig 6 hete, hogy piacra került az okosóra, de máris itt a watchOS 2. A legfontosabb újításként immár natív alkalmazásokat is tudunk majd telepíteni és futtatni az órán. Új kezdőképernyőt állíthatunk össze, az idő kijelzése mellett a kedvenc fotónk vagy albumunk adhatja a hátteret, de úgynevezett élőkép is választható, a világ neves nagyvárosai láthatjuk 24 órás valós képeken. A külön telepített alkalmazások információit is megjeleníthetjük, továbbá megjelent egy “időutazás” funkció. A digitális korona tekerésével előre-hátra 72 órát tudunk lépkedni, az óra pedig ehhez kapcsolódóan mutatja az időjárást és a teendőket.

wwdc_25

Ha az óra az oldalán fekszik és töltőn van, akkor automatikusan éjszakai módba kapcsol. Ekkor ébresztés esetén a digitális koronával és a mellette lévő gombbal tudjuk lekapcsolni vagy szundira állítani. A barátok listája szabadon bővíthető lett, a szabadkezes rajznál megjelentek a színek, az e-mailekre közvetlenül válaszolhatunk az óráról (hanggal persze). Sirit ezentúl a fitness edzések indításához és befejezéséhez is használhatjuk, az edzéseinket megoszthatjuk Facebookon, Twitteren vagy üzenetként.

wwdc_27

Az iOS 9-ben bemutatott Apple Pay újdonságok mind elérhetőek a Watch-ról is. Ugyanez érvényes a Maps esetében is, tehát a tömegközlekedési navigálás szintén megy az órán keresztül. Az alkalmazások sorrendje áttölthető iPhone-ról, így az órán is úgy helyezkednek el a programok, ahogy azt a telefonon már megszoktuk. Hasonlóan a másik két rendszerhez, a watchOS 2 is mától elérhető a fejlesztőknek, ősszel pedig minden óratulajdonos számára jön az ingyenes frissítés.

wwdc_23

Apple Music

A fentiek után gondolhattuk, hogy a WWDC előadása véget is ér, ám már hagyomány, hogy ilyenkor jön a “One more thing…”, azaz van még egy meglepetés. Ez nem más, mint az Apple Music, mellyel ők is beszállnak a zeneszolgáltatói iparba. Eddig az iTunes zeneboltként üzemelt, viszont népszerűek a stream megoldások, a Music pedig ide kíván betörni. Ennél azonban sokkal többet szeretnének megvalósítani, a felhasználókat és az előadókat, kiadókat közvetlenül kapcsolnák össze, mindezt egyetlen programon belül, átlátható, jól használható felületen.

wwdc_19

A streamen felül a Music része a 0-24 zenét sugárzó Beats 1 rádióműsor, bár ez csak Amerikában elérhető. Természetesen az iTunes maga is a Music részévé válik, csak ezentúl az itt megtalálható többmillió zeneszám nem csak megvásárolható, hanem online is hallgatható. A zenéken felül videoklipek is lesznek, valamint az előadók közvetlenül kommunikálhatnak a fogyasztókkal, megoszthatják legújabb szerzeményeiket, háttérinformációkat, bejelentéseket, remixeket, gyakorlatilag bármit. Összeállíthatunk teljesen egyedi lejátszási listákat, valódi emberektől kaphatunk ajánlókat, de maga a Music is segít nekünk kívánságunk szerint keresni zenéket.

wwdc_21

Fontos, hogy a zenei és videós szolgáltatások egyaránt mentesek a reklámoktól. A Music és az iTunes Store összeolvad, magát a Music programot június 30-tól tölthetjük le iOS 8.4 rendszer alá iPhone és iPad esetében, az OS X-nél pedig egy későbbi iTunes frissítéssel válik elérhetővé. Mi több, ősztől már Windows és Android platformokon is használhatjuk majd. A végére maradt a lényeg, a Music havonta 9,99 dollárba kerül majd, az első három hónap ingyenes lesz, illetve családi felhasználás esetén (6 embernél több) 15 dollárért kapunk megosztható hozzáférést.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés