Connect with us

technokrata

Teszt: Motorola Moto G Dual – Kettő az egyben

Mobil tesztek

Teszt: Motorola Moto G Dual – Kettő az egyben

Megnéztük hogyan muzsikál a gyakorlatban a Moto G kétkártyás verziója.

A Motorola készülékeket korábban a legnagyobb modellek körében emlegettük, ám mostanra a cég a hírneve megcsappant. Ezt tovább súlyosbítja, hogy sajnos több helyen egyáltalán nem kapható hivatalos forgalmazás alatt Motorola készülék. Így van ez jelen tesztalanyunkkal is, sajnos kis hazánkban csak a GSM boltok árusítják, kvázi nem lesz itthon akkora sikere mintha szolgáltatói kínálatban is találkoznánk vele.

Csomagolás

A készülék doboza fehér és zöld színbe öltözött, a csomagolást kinyitva a készülék maga, annak  kézikönyve és headsete, illetve az adatkábele és töltője sorakozik. Ebben az esetben ajándék hátlap nem került a dobozba, ugyanis a két SIM kártyás Moto G esetén ez nem a repertoár része.

Külső

A Motorola mérnökei egy elég letisztult formát adtak a telefonnak, szó szerint semmilyen egyediség nem látszik, egyedül csak a hátlap méltó említésre, elölről akár egy ZTE készüléknek is mondanánk. Az előlapra egy Gorilla Glass 3 üveglap került fel, oldalt pedig egy lakkozott keret fut körbe, míg a hátlap gumi szerű tapintással, matt fekete színnel operál. Az összeszerelés kiváló, és az anyaghasználattal sincs problémám, teljesen kulturált a készülék külseje. Az előlapon egy 4,5 inches, 720×1280 pixeles felbontású, IPS LCD kijelzőről beszélhetünk. A fényerő és a betekintési szögek mind nagyon korrektek, nem köthetek bele. A kijelző felett a hangszóró, előlapi kamera, értesítő LED illetve fény és- távolságmérő szenzor bújt el.

P1020259

A készülék jobb oldalán a ki és- bekapcsoló gomb valamint a hangerőt szabályzó gombduó látható, alulra pedig a microUSB csatlakozó, valamint a mikrofon lett beültetve. A bal oldal teljesen üresen hagyott, kihasználatlan síkságként fogalmazható meg, míg felül a 3,5 mm-es Jack aljzat és a másodlagos mikrofon található meg.

P1020260

A készülék hátoldalán egy sülyésztett homorú körben található egy szolid, mégis hangsúlyos márkajelzés, felette a főkamerával, LED villanóval és a hangszóróval. A hátlap levehető, viszont itt csakis a microSIM foglalatokhoz férhetünk hozzá. Ami feltűnik, hogy rengeteg csavarral van összeszerelve a mobil, szóval nem fog egyhamar szétesni. Az akkumulátor nem cserélhető házilag, ehhez a szerviz közreműködése szükséges, viszont jó hír, hogy az egység kapacitása 2070mAh. Nos, ez egy SIM-hez bőven elegendő, azonban kettő működtetése már combosabb feladat, így inkább az átlagos, okostelefonoktól megszokott üzemidőt vehetjük számba, vagyis 1 nap közepes használattal.

Hardver/ Sebesség

A kellemes külső egy kellemes hardvert takar, a fedél alatt egy Qualcomm Snapdragon 400-as SoC foglal helyet. Jelen esetben egy  négymagos, 1,2GHz-es CPU-val van dolgunk, a GPU szerepét pedig egy Adreno 305 tölti be, míg a RAM 1GB-os. A belső tárhely 8 vagy 16GB-os lehet, ez sajnos nem is bővíthető. A Moto G Dual elég fürge jószág, az állatok között talán egy struccnak felelne meg gyorsaságban, hiába nem csúcshardver, nagyon szépen teszi a dolgát, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Screenshot_2014-01-24-17-04-35

A Motorola Moto G-n az Android 4.3-as példánya cirkál, ez hamarosan frissíthető lesz 4.4 KitKat verzióra is, az egy SIM kártyás változatra már el is érhető a frissítés. Fontos tudni, hogy ugyebár a Motorola közelmúltig a Google tulajdonában állt, ezért nem is lepődünk meg mikor a telefonon semmilyen extra funkció, vagy akár egy saját kezelőfelület sem látható. Ez persze jó is meg nem is, egyediség ugyan nem lesz ennek a modellnek a szoftverében, viszont a frissítések annál hamarabb megérkeznek.

Screenshot_2014-01-24-17-05-30

Nos, a készülékre ugyebár a Google appjai (térkép, gmail, navigáció, stb) kerültek fel, mellettük persze a már régről ismert galéria, zenelejátszó, kamera, névjegyzék, tárcsázó, böngésző található meg. Ha bármi extrára vágyunk a Play áruház tárt kapukkal vár mindenkit, itt minden beszerezhető amire szükségünk lehet.

Multimédia

P1020261

A hátlapra egy 5 megapixeles, autófókuszos, LED segédfénnyel ellátott kamera került. Beállításokban az alap funkciókhoz nyúlhatunk úgy mint a fókusz, a képméret,  az ISO vagy a fehéregyensúly. Természetesen olyan alap dolgok is állíthatóak mint a LED ki és- bekapcsolhatósága. A lencse nagysága elég méretes, az elkészült képek minősége viszont sajnos nem túl meggyőző.

IMG_20140124_132852912_HDR

 

IMG_20140126_173421911

Az eredményeket látva elmondhatjuk, hogy egy igazi művész lélek lappang a Motorola újdonságában, ugyanis olyan szép olajfestményeket tudunk készíteni, hogy még a neves festők is megirigyelték volna anno. Ennek hála vonalélességet elfelejthetjük, de a HDR opciónak köszönhetően nem égnek be a világosabb részek. Mozgóképeket HD felbontásban rögzíthetünk, sztereó hanggal. A felvételek olyanok mint az elkészült képek, egy hirtelen jött pillanat megörökítésére teljesen alkalmas, másra azonban sajnos nem használható.

Screenshot_2014-01-24-17-05-09

A Motorola gondolt az FM-rádiót kedvelőkre is, ezért van beépítve rádió, persze működik is és stabilan fogja a rádióállomások jeleit. Zenelejátszónak a Play zene appot kaptuk, unalomig rágott csont már, albumborító, ismétlési módok, equlaizer, egyszóval, ami kellhet és alap dolog a mai korban. Hangzással nincs probléma, nem kiemelkedő de szépen szól, persze nem a gyári fülessel mert az nem erre lett kitalálva.

Screenshot_2014-01-24-17-05-03

Adatkommunikációs téren fájó pont, hogy a a 4G LTE hiányzik, ebből adódóan csak a 3G modemen keresztül tudunk adatokat cserélni az interneten, valamint ott van még erre a célra a WiFi (b/g/n). Továbbá van A-GPS és Bluetooth 4.0 is. Fontos tudnivaló, hogy a készülékben a két SIM kártya egyszerre van a hálózaton, de ha hívást kapunk az egyiken, a másikat automatikusan lekapcsolja a hálózatról, ezzel elérhetetlenné téve azt (dual stand-by). A menüben lehetőségünk van beállítani, hogy melyik SIM-et használjuk, egy gombnyomással aktiválhatjuk vagy deaktiválhatjuk az adott SIM foglalatot, de azt is megadhatjuk, hogy melyik SIM kártyán lehessen adatforgalmat bonyolítani. Kiválaszthatjuk az alapértelmezett kártyát is, de a biztonság kedvéért minden hívásnál és SMS küldésnél feldobja a készülék, hogy melyikről indítsa a műveletet.

Összegzés

A Motorola letette az asztalra azt az okostelefont, mely mérsékelt árához mérten nagy tudással rendelkezik, ezzel tarolni lehetne itthon is ha bekerülne a szolgáltatói kínálatba. Sajnos azonban ez képtelenség, mert kis országunkba nem érkezik belőle hivatalosan, de még az egy SIM kártyás verzió is legfeljebb álom marad számunkra. Személy szerint nagyon sajnálom, mert egy remek készülék, melynek fekete listájára egyedül a kamerát írhatom fel, de ezen kívül tényleg nagyon jó gép. Az ára GSM boltban 63 ezer Forint, a 16GB-os verzió pedig 67 ezer Forintot kóstál. Látható, hogy az ára nagyon nyomott, így ennek örömére el is mondhatom, hogy a közép kategóriában az LG Optimus F6 mellett a Motorola Moto G Dual is a Best Buy kategóriába sorolandó.

 

A tesztkészüléket a Part-Nero GSM biztosította. KöszönjükSzólj hozzá!

További Mobil tesztek

Motorola Moto G Dual

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Korrekt ár
  - Laggmentes működés
  - Frissítések
 
  Kontra:  
  - Kamera
  - Üzemidő
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,5"
  • kijelző felbontása: 720 x 1280 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 129.9 x 65.9 x 11.6 mm
  • tömeg: 143 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon 400 Quad-core 1,2GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: -
  • portok: microUSB, 3,5mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 1900 / 2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS, GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.3
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2070mAh
  • tapasztalat: 1 nap közepes használattal
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu