Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: HTC Desire 500 – Lassabb utakon

Mobil tesztek

Teszt: HTC Desire 500 – Lassabb utakon

Kis odafigyeléssel sokkal jobb lehetne a HTC középkategóriás modellje.

Az okostelefon piacon a legkelendőbb modellek a középkategóriában helyezkednek el, elsősorban az ár/érték arányuk miatt. A HTC az alsóbb szériáját is megújította végre, így került hozzánk egy Desire 500.

Csomagolás

A mobiltelefont a szokásos szappanra emlékeztető dobozban találjuk, egy csinos papírszalaggal körbefogva. A doboz tartalma nem más mint a készülék, a hozzá való akkumulátor, papírok, töltőkábel és töltőfej.

Külső

A HTC Desire 500 plasztikból készült, ráadásul a lakkozott fajtából, mely kegyetlenül vonza magához a koszt és ujjlenyomatot. Ettől függetlenül a telefon nagyon egyben van, nem nyikorog és nem csavarodik meg. Az előlapot egy üveglap fedi le, ennek karcállóságáról nincs információnk, a kijelző egy 4,3 hüvelykes, TFT panel, 480 x 800 pixeles felbontással. Nagyon szép képet ad, én IPS vagy SLCD panelre tippeltem volna, és ennek megfelelően a betekintési szögek is kiválóak. A megjelenítő alatt két kapacitív gomb található, ezek a Vissza és Home funkciót látják el. Felül a HTC logó, beszédhangszóró, fény és- közelségmérő szenzor, valamint az előlapi kamera látható.

P1020313

A jobb oldalt a krómozott csík meg lett szakítva a felső részen, és ennek a csíknak a két végén található a hangerőszabályzó gombpáros, ez egy igen egyedi megoldás. Alul a microUSB és mikrofon, majd a bal oldalon a téli világba illő pusztaság uralkodik. Felül a ki és- bekapcsoló gomb, valamint a 3,5 mm-es jack aljzat vehető használatba.

P1020316

A hátoldalon a hangszóró, Beats Audio felirat, márkajelzés és a főkamera a LED segédfénnyel. A hátlap leszedhető, olyannyira, hogyha lehámozzuk akkor tényleg csak maga az előlap marad meg. Ez nagyon jó megoldás, mivel ha megsérülne az oldala, akkor egy új hátlappal ez orvosolható. Ha levettük, akkor mögötte egy microSD és microSIM kártyahely bukkan fel, egy 1800 mAh-s akkumulátor társaságában. Üzemidőben ez 2 nap visszafogott, és 1 nap normál használatot jelent. A telefon elég kompakt, viszont nem egy pehelysúlyú eszköz, ugyanis 123 grammot nyom.

Hardver/ Sebesség

A csillogó házban egy kicsit kopottosabb hardver duruzsol, pontosabban egy Qualcomm Snaprdagon 200. Ebben az esetben ez négy darab, 1,2 GHz-re állított processzormagot jelent. A grafikai rajzolást egy Adreno 203 végzi, ami elég harmatos teljesítményű, érthetetlen, hogy legalább egy 205 miért nem fért el a SoC-ba. A RAM mérete 1 GB, a belső tárhely pedig 4 GB, ezt persze bővíthetjük 64 GB-ig.

Screenshot_2014-03-10-21-23-27

A Desire 500-on egy 4.1.2-es Android az alap, egy Sense 5 UI öltönybe öltöztetve. Szerencsére a menüben a gyenge grafikai teljesítmény nagyon ritkán érzékelhető, rövid beröccenés erejéig, viszont komolyabb játékokat már ne erőltessünk vele.

Screenshot_2014-03-10-21-23-37

A felület a One, One Mini és az újabb tajvani modellekről ismerős lehet. Nincs agyonbonyolítva, inkább az egyszerű, mégis egyedi megjelenésre hajtott a cég. Az előre telepített extra szoftvereknél nincs nagy tolongás, itt az alábbiak kaptak helyet: Részvények, Car, Dropbox, Polaris Office, Feljegyzések, Feladatok, PDF megjelenítő, Zseblámpa, Hangrögzítő, Parent Dashboard. Ezek közül a Parent Dashboardot emelném ki, itt letilthatunk appokat, fotókat, bejegyzéseket a család fiatalabb tagjai elől, valamint vannak gyerekeknek való logikai játékok és rajzoló program.

Multimédia

A hátlapon egy 8 megapixeles, LED segédfénnyel támogatott kamera található, a beállítások szokványosak, ebbe ma már az ISO és fénymérés egyaránt beletartozik, akárcsak a fehéregyensúly is. Van egy úgynevezett VideoPic funkció is, ilyenkor videózás közben fotózhatunk, illetve van lehetőség lassított felvétel rögzítésére.

P1020317

 

IMAG0015

 

IMAG0016

Az elkészült képek nem túl fényesek, a színek rendben vannak, viszont a vonalélesség, világos részek nincsenek a helyükön, és akár nagyon homályos eredmények is születhetnek. Videót 720p felbontásban rögzíthetünk, ami a mai fullHD világban szintén mutatja a processzor gyengeségét.

Screenshot_2014-03-10-21-24-32

A zenehallgatást a HTC továbbra is a saját lejátszójával oldja meg, a hangkiemelést a Beats Audio garantálja, de ez csak a fejhallgató csatlakoztatása után kapcsol be. A külső hangszóró nem nyerte meg személyemet, elég vérszegény, viszont fülhallgatón a muzsika már nagyon szépen szólal meg. Elérhető a Desire 500-ban az FM-rádió is, itt az alap funkcionalitásokat kapjuk meg, viszont a vételi érzékenység lehetne jobb is.

Screenshot_2014-03-10-21-24-04

A HTC elég szolid kommunikációs képességeket épített be a telefonba. Van GSM és HSDPA hálózat, a WiFi b/g/n szabványú, ezen kívül DLNA és Bluetooth 4.0 alkotja a lehetőségeket. Ahogy az látszik nincs 4G, infraport vagy NFC, de érdekes, hogy utóbbi a hátlapon és a készülékben is ki van építve, csupán a modult kellett volna behelyezni.

Összegzés

P1020318

Megfontolva az elhangzottakat azt mondanám, hogy kellemes a készülék, legalábbis külsőre. A kamera minősége, a hardver ereje és a hiányos adatkommunikációs képességek viszont árnyalják a képet. Ebből a hármasból leginkább a hardver a sajnálatos, egy jobb kétmagos processzor és egy erősebb grafikus gyorsító sokat dobna a dolgon. A Desire 500 ára kártyafüggetlenül jelen pillanatban 60 és 70 ezer forint között ingadozik. Ennyiért viszont vannak más, jobb alternatívák is, csak példaképpen Sony Xperia SP, Xperia M, Motorola Moto G, LG F6, vagy akár házon belül is a HTC Desire 601. Véleményem szerint a Desire 500 túl drága, ezt a teljesítményt olcsóbban is megkaphatjuk, így viszont biztos nem lesz belőle húzómodell.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

HTC Desire 500

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Kijelző
  - Zenelejátszás
 
  Kontra:  
  - Ár
  - Lakkozott ház
  - Kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,3"
  • kijelző felbontása: 480 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: TFT"
  • eszköz mérete: 131.8 x 66.9 x 9.9 mm
  • tömeg: 123 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon 200, Quad-core 1,2GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1.2
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1800mAh
  • tapasztalat: 1 nap közepes használattal
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés