Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy S II Plus – vegyes érzelmek

Mobil tesztek

Teszt: Samsung Galaxy S II Plus – vegyes érzelmek

Elsőre nem tudjuk hová tenni azt a tényt, hogy a Samsung egy 2011-es modelljét kicsit kozmetikázva, de újra bedobja a piacra. Minek? Hiszen van nála jobb még a saját készülékek között is. Aztán jobban átgondolva rájövünk, hogy a Samsung nagyon jól tudja, mit csinál…

Nagyon erős érzelmek fűznek a Galaxy SII-eshez. Ez volt az első tökéletes telefonom (ezzel vagyunk még így páran). Soha nem cseréltem volna le, ha nem jön a Note, amelynél a nagy – helyesebben óriási – képernyő és a ceruza csábított el. De az SII-től egyszerűen nem tudtam megválni, és idegennek soha nem adtam volna oda, így a húgom használja azóta is és imádja. Időközben a feleségem telefonját (Galaxy Ace) is lecseréltem egy SII-esre, mert a kezdő androidosnak – ez volt életem párja egy éve még – egyszer elérkezik az az idő, amikor ráérez az Android lehetőségeire és amikor nem akar már kompromisszumokkal viaskodni. Az SII ugyanis az első olyan Samsung, amelynél semmilyen kompromisszum nincs és így naná, hogy felkaptam a fejemet arra, amikor hallottam, hogy kijön egy továbbfejlesztett típus. Csak reménykedtem benne, hogy a GT-I9105p tényleg fejlődés és nem puszta marketingfogás, amivel még néhány milliót el akarnak adni az SII-esből. Amolyan meglátjuk érzéssel mentem hát az XXLGSM-hez, akik egy hétvégére odaadták kipróbálásra a tesztkészüléket (Köszönjük!).

DSC07872_resize

Mivel erős érzelmek fűznek a telefonhoz, ne is várja az olvasó tőlem, hogy érzelmektől mentesen, tárgyilagosan tudok tekinteni az utódra. Nem megy. Azért szeretem a Samsungokat, mert a bennük (általában) lévő Samsung Exynos processzorok jók. Nos, az első csalódás az SII Plus esetében az, hogy ebben nem (helyesebben: sem) Samsung processzor van, hanem egy Broadcom BCM28145-ös. Fekete ló, semmit nem tudunk róla. Persze ígéretek vannak, de ha mondjuk valamelyik készülékben korábban már találkozhattunk volna vele, lenne viszonyítási alapunk. De nincs. Így csak abban bízhatunk, hogy a Samsung tudja, mit csinál és nem döntik romba egy legendás készülék hírnevét egy méltatlan utóddal. Csináltak már ilyet és én magam is megszívtam már azt, hogy bízva a Samsungban vakon vásároltam készüléket, amiről kiderült, hogy pont a lényeg, a Samsung processzor nincs meg benne. Egyszer tudtak becsapni, azóta alaposan megnézegetem a specifikációt és csak azután döntök a vásárlás, vagy a nem vásárlás mellett.

DSC07856_resize

Android készülékeknél nem minden a processzor, nagy szerepe van a szoftverek futtatásához rendelkezésre álló RAM-nak is és a szoftverek telepítésére rendelkezésre álló ROM-nak is. Az SII Plus-nál ezekkel nincs gond, a futtatáshoz 804 MB-et tettek bele, amiből a rendszer futásához szükséges szoftvereken felül még úgy 400 MB szabadon is marad. És ez sok. A telepítésre szánt memóriával pedig nem játszadoztak, hanem simán elfelezték a belső tárat és majdnem 4 GB-ra telepíthetjük a saját kedvenc szoftverjeinket. És ha már a tárhelynél járunk, nagyon fontos különbség az SII Plusnál, hogy nem csak a microSDHC kártyáig fogadja el a kivehető kártyákat, hanem már a microSDXC-t is. Így a fájlok tárolására szolgáló területet akár 64 GB-ra is növelhetjük. Jelenleg egy 64 GB-os microSDXC kártyát a Class10-es sebességűből már 20 ezres körül megvehetünk, erre aztán mehet minden, ami belefér. Ez az a kapacitás, ahol már egyszerűen nem kell gondolkodjunk a másolgatáson.

Screenshot_2013-03-10-12-29-30

Miután a számokkal tisztában vagyunk a következő, amit az ember ráenged egy vadiúj telefonra, az valamilyen benchmark (tesztelő) szoftver. Az AnTuTu az mutatja, hogy az SII-nél rosszabb a Broadcom procival szerelt SII Plus, ha nem is sokkal. A számok makacs dolgok, így még el sem kezdtük használni, de már kétségeink támadnak azzal kapcsolatosan, hogy tényleg jogos-e a “Plus” a nevében. Egy teszt nem teszt, szokták mondani, így küldjünk rá még egyet! A Quadrant azt mutatja, hogy az SII-nél jobb az SII Plus, igaz itt sem sokkal. Akkor most mi is a helyzet? Megmondom én: gondos mérnöki munka előzte meg ennek a modellnek is a kibocsátását és arra törekedtek, hogy a beleadott értéket emelni tudják és az árat szinten tudják tartani. Ez így együtt nem könnyű feladat, hiszen semmi nincs ingyen. Így aztán az a helyzet – és itt talán a helyére is kerül a készülék a fejünkben -, hogy a Samsung tudja nagyon jól a közgazdaságtan egyik alaptörvényét, miszerint a bevételt kínálat bővítésével is lehet növelni. Magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy többféle terméket kell adni a vevőnek, hogy biztosan megtalálja azt, ami neki a legjobb. És ha ezt elfogadjuk, már csak azt kell megtudnunk, hogy KINEK a legjobb a Galaxy SII Plus. Hát lássuk!

DSC07867_resize

A készülék hivatalos weboldala egyébként ide kattintva megtalálható, így az unalmas részletekkel, számokkal, adatokkal nem nagyon untatnám az olvasót. A weboldal sajnos angol, a Samsung magyar weboldalán még nincs fenn a termék. Hadd koncentráljak inkább arra, ami igazán fontos, amikor ezt a telefont a kezünkbe vesszük! A hétköznapi használatban, azaz az internet böngészésében, a levelek írásában és fogadásában, a közösségi oldalak használata közben nincs az az ember, aki különbséget tudna észrevenni az SII és az SII Plus között. A multimédiás tartalmak esetében már nem ennyire egyértelmű a kép. A fényképek készítése és a zenék élvezete esetében nincs különbség, de a videók már gondot okoznak az SII Plus-nak. A lejátszásnál itt sem veszünk észre különbséget, de az elkészített videók sajnos nem ugyanazok. Valószínűleg a Broadcom proci nem tudja követni azt az adatmennyiséget, ami egy 1080-as videó felvétele közben keletkezik, így a kép néhol láthatóan törik. Azt mondom, hogy az emberek nagy része még ezt sem fogja észrevenni.

Screenshot_2013-03-10-10-44-08

A legújabb játékokkal játszani viszont ne nagyon akarjunk az SII Plusszal. Az igazán élvezetes, erős hardvert kívánó játékok meg sem nyikkannak ezen a telefonon. Az SII-esen simán megy például a Real Racing 3, míg a Plus-on el sem indul. A GTA III-at sikerült elindítani, de rémesen szaggat a nagyobb mozgásoknál és ezért élvezhetetlen. Így maradnak az egyszerűbb játékok, mint az Angry Birds és társai. Aki tehát az igényesebb játékokra van rácuppanva, az csalódni fog az SII Plusban.

Screenshot_2013-03-10-12-31-15

Persze ha nincs viszonyítási alapunk és nem ismertük az SII-est, akkor soha meg sem fordulna a fejünkben, hogy ez a telefon gyenge. Mert nem az. Ugyanúgy kifogástalan, mint az SII-es, így azt kell mondjam, hogy a Samsung mérnökei a Broadcom csipszettel nagyon jól választottak. Tehettek volna ebbe a készülékbe is valami szutykot, ami elvileg nagyobb órajellel kecsegtet, aztán valójában meg használhatatlan. De nem tettek és így az SII Plus egy teljesen vállalható modell, amivel nem kell szégyenkezni. Már csak az a kérdés, hogy kiérdemelte-e a nevében szereplő Plus szócskát és valóban van-e olyan, amiben több, mint az előd?

Screenshot_2013-03-10-13-14-48

A talán legfontosabb Plusz az NFC képesség. Az NFC egy közelítésen alapuló adatátviteli technológia, amelynek segítségével egymáshoz érintett készülékekről tudunk könnyedén küldözgetni ezt-azt. De használjuk-e ezt a mindennapi életben? Nos, én magam szoktam, amikor valakinek megmutatom, hogy a telefonom ilyet is tud. Máskor meg nem. A kedves olvasók között pedig egészen biztosan vannak olyanok, akiknek van NFC a telefonjukban, hát mondják meg ők, hogy csak az én hozzáállásom hibás, vagy az NFC úgy baromság, ahogy van. Ráadásul a tesztkészüléknél szívtam is vele egy órát. Mint egy hülyegyerek, egy órán át próbálkoztam vele, bekapcsolgattam mindent, de csak nem akart egy nyamvadt fotó sem átmászni rá. Pedig a NoteII-esemen működik az NFC, küldtem is vele már próbából fájlokat, de erre az SII Plus-ra valamiért nem akart átmenni a fájl. Aztán levettem a hátlapot és azt láttam, hogy nincs rajta a lapka, ami a NoteII hátlapon meg ott van.

DSC07877_resize

Még ekkor sem voltam elkeseredve és utánaolvastam, mígnem egy weboldalon megtaláltam azt az információt, miszerint az NFC csip az akkumulátorba van beépítve. Úgyhogy itt a titok, mert ugyebár a NoteII-esen FELÜL van az antenna, a kamera alatt, míg az SII Pluson ALUL van az antenna, az akkumulátorban. Így ha csak simán egymáshoz érintjük őket, NEM fog működni a kommunikáció, amelynek a nevében is szerepel a near, azaz a közeli szó. A tanulság? Egyrészt ha elromlik az akkumulátor, akkor nem vehetünk hozzá akármilyent, csak a Samsung által gyártott, speciális akkumulátort, amin ott szerepel a Near Field Communication felirat. Másrészt ismernünk kell a telefonunkat és tudni kell, HOL van az NFC antenna. És ha már NFC: nem tudom elképzelni azt az élethelyzetet így 2013 elején, hogy egy boltban a telefonomat előkapom és azzal fizetek. Ehhez ugyebár kellene valami ilyen fizetési szerződés, másrészt meg olyan bolt, ahol elfogadják. Jelenleg tehát csak fájlok átvitelére használható az NFC, arra is korlátokkal. A korlátokat pedig nem szeretjük.

DSC07849_resize

Akkor kiknek is ajánlanám a Samsung Galaxy SII Plust? Azoknak, akik látnak fantáziát a közelítéses adattovábbításban. Azoknak is, akiknek fontos az óriási háttértár és szeretnének egy 64 GB-os kártyát beletenni a készülékükbe. Azoknak is, akiknek jobban tetszik ez a fajta kékes színárnyalat, mint az SII feketéje. Azoknak, akik 80 ezres környékén szeretnének csúcskészüléket vásárolni. Ha rákeresünk az interneten, 86 ezresért hegyekben találunk ilyen telefont, de javaslom a tesztkészüléket biztosító XXLGSM-nél is megnézni, mert náluk még kellemesebb az ára.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Samsung Galaxy S II Plus

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - NFC kommunikáció, microSDXC bővíthetőség, Amoled kijelző
 
  Kontra:  
  - Gyengébb pricesszor
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,3"
  • kijelző felbontása: 480x800"
  • kijelző típusa: Super Amoled Plus"
  • eszköz mérete: 125,3 x 66,1 x 8,5 mm
  • tömeg: 121 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Broadcom BCM28145
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDXC
  • portok: USB 2.0 host/client, 480Mbit/s, OTG 1.3
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: fullHD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS850 (B5), UMTS900 (B8), UMTS1900 (B2), UMTS2100 (B1)
  • WiFi: 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
  • Bluetooth: Bluetooth 3.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1.2
  • spec. szoftverek: Samsung
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1650 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
új pocketbook e-book-olvasó
xiaomi

SmartPhone

Nagyot megy itthon a Xiaomi a magyaroknál

2021. május 8. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés