Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: HTC Desire HD – Felsőkategória elérhető áron

Mobil tesztek

Teszt: HTC Desire HD – Felsőkategória elérhető áron

A “Legyél Te is profi tesztelő” pályázatunk első helyezettjének, Valkó Máténak írása.

A tajvani cég egy viszonylag régi, 2010-es modelljéről lesz szó, ami még most is nagy népszerűségnek örvend. Habár már teljesítménye fényéből vesztett egy keveset, még mindig megállja a helyét a felsőkategóriában.

A telefont kicsi, hosszúkás dobozokban árulják, benne MicroUSB-kábel, egy hálózati USB-töltő adapter (én angol csatlakozósat kaptam, európai átalakítóval), vezetékes sztereó headset, és persze maga a telefon. A konverter miatt bunkósbot méretű hálózati töltőt én lecseréltem egy kisebbre, utazáskor elég zavaró, nem tudom hova rakni és csúnya is.

Külső – meg kell szokni

Bár a hátlapon „dudorodó” kamera zavaró érzést kelthet, az anyaghasználat tipikus HTC, eltűnő karcokkal és nagy, 4,3 hüvelykes Super LCD kijelzővel. Ismerőseim közül többen mondták, hogy olyan nehéz, mint egy tégla, de én nem találtam zavarónak a súlyát. Méretéből adódóan kiskezűeknek és egykezezős mobilosoknak nem ajánlom, mivel sokszor igényelheti majd mind a két kezet, de ha megszokja az ember a méretét, gyorsabban tud rajta gépelni, mint más érintőképernyős telefonokon. (A képeken látható telefont lassan egy éve nyüstölöm, a fólia 3-4 hónapos.)

Gombok és eltűnő karcolások

Fizikailag benyomható gomb csak három van a készüléken, felül a Bekapcsoló/Készenlét, illetve bal oldalt a Hangerő fel/le gombok. A Home, Menü, Vissza, Keresés gombok az előlapi érintőképernyőn foglalnak helyet, amelyeknek készenlétben csak a körvonalai látszanak, használat közben fehéren világítanak.

A kijelzőre érdemes fóliát vennünk, így a tokot akár mellőzhetjük is, mivel a hátlapról a kisebb karcolások idővel „eltűnnek”, lesúrlódnak. Persze a nagyobb sebek megmaradnak.

A hardver – problémás GPS

Abban az esetben, ha a GPS-navigáció fontos számunkra és nem akarunk zsákbamacskázni vagy utólagos javítással foglakozni, nem javaslom ezt a telefont, mivel néhány készüléknek (pont kifogtam egyet) az antennája gyári hibás, és nem talál GPS-jelet. Bár ezt a hátlapon lévő vaku/GPS-antennamodul birizgálásával, enyhe nyomkodásával orvosolhatom, de így is szakadozó jelet kapok. A legjobb megoldás, ha kicseréljük a hibás modult. Szervizbe vinni és ott hagyni hetekig nekem csak emiatt sok idő, otthon a csere körülbelül 5-10 perces művelet, de persze a modul plusz kiadás.

Kamera – családi eseményekhez jó választás

A kamera 8 megapixeles, kifejezetten jó képeket készítettem vele (kompakt gépek szintjét simán eléri), dupla ledes vaku, illetve 720p HD videót tudunk vele rögzíteni. Mozgó embert, tárgyat azonban csak óvatosan fotózzunk vele, mert nagy valószínűséggel elmosódott lesz.

Makró fotózásra is alkalmas, tűéles képet ad vissza. Persze zajra lehet számítani, de nem is lehet elvárni mást egy telefontól. Családi fotózásra, videózásra kiváló.

Teljesítmény, kapcsolódás az internetre

A telefonban 1 Ghz-es processzor ketyeg, 768 MB RAM, 1,5 GB belső háttértár, maximum 32 GB-os a külső microSD bővíthetősége. N-es szabványú WiFi pontokat, GPRS-t, EDGE-t, UMTS-t HSDPA-t is támogat a gyors internetelérés érdekében. A telefont használhatjuk wifi hotspotként, lehet nyitott, titkosított a hálózat, sőt, még MAC cím-alapú szűrést is beállíthatunk. Persze az internetet megoszthatjuk USB-n keresztül is.

Alapból 2.3.3-as Androidot futtat, ezt frissíthetjük 2.3.5-re. Nemrég jött a hír, hogy sajnos mégsem lesz Desire HD-ra Ice Cream Sandwich, így a hivatalos verzió még sokáig a 2.3.5 marad. Ennek ellenére javaslom a telefont, remélem, a HTC változtat a döntésén, és előbb-utóbb kiadják a ICS frissítést.

Minimális widget-használattal mindig lesz 200-300 MB szabad memória, mégis figyelni kell, mivel az akkumulátor elég gyatrán bírja és egy-egy háttérbe futni hagyott alkalmazás hamar leszívhatja. Hiába az ígért 420 órás készenléti idő, ha bekapcsolva felejtjük a WiFit vagy a 3G-t, kb. 15-20 óra alatt lemerül, anélkül, hogy hozzányúltunk volna. Sajnos a teljesítménynek ez az ára.

Alkalmazások és játékok

Az alkalmazások hiba nélkül futnak. Az alaprendszer többek között RSS-olvasót is tartalmaz Hírek néven. Helyet kapott még egy Friend Stream nevű alkalmazás is, amivel a Facebook, Twitter, Flickr, Plurk fiókjaink hírfolyamjait összesítve láthatjuk. A HTC Hubról tölthetünk le widgeteket, hangkészleteket, csengőhangokat, felszíneket, háttérképeket, minden mást, mi szem-szájnak és memóriának ingere.

Fontos még kiemelni a Locations nevű alkalmazást, ami a Route 66-on alapuló navigációs szoftver. Az általunk megadott országhoz ingyen, örökre kapunk térképet (a telefon dobozában találhatunk egy Voucher kódot), és ha külföldre megyünk nyaralni, pár euróért vehetünk 30 napos térkép-licenszeket. Az egyetlen szépséghiba, hogy a magyar hangért fizetnünk kell.

A böngésző egyszerű és kicsit lassú, nagyobb, nem optimalizált weboldalak nagyításkor és kicsinyítéskor előfordul az újratördelése miatt akadás. Optimalizált oldalak esetén csak görgetéskor lép fel a probléma, de nem zavaró mértékben.

A játékok kivétel nélkül hibátlanul futnak, a nagyobb teljesítményt igénylő játékok (Aphalt 6, Modern Combat 2, Dead Trigger) is akadástól mentesek, így gamereknek jó választás.

Multimédia – használjuk ki otthoni hálózatunkat!

Multimédiás lehetőségeket illetően sincsen szégyenkeznivalója, a legtöbb videóformátumot támogatja, és persze külső kodekek segítségével még bővíthetjük is.
A zenelejátszó HTC design-t kapott, a hangszínt beépített Equalizerrel, Dolby Mobile- és SRS-bővítéssel turbózhatjuk. DLNA bővítménnyel is rendelkezik, így a telefont WiFi-n és Bluetooth-on keresztül csatlakoztathatjuk hangfalunkhoz, headsetünkhöz, tévénkhez vagy bármely DLNA-képes eszközünkhöz – és élvezhetjük a zenét.

Összegzés

Lassan egy éve nyúzom ezt a telefont és meg vagyok vele elégedve. A GPS hibáján kívül nem volt vele semmi probléma, a rendszer stabil, egyszer sem fagyott meg annyira, hogy ki kelljen vennem az akksit. Persze párszor előfordult, hogy 10-20 másodpercig gondolkodott, de ez volt a maximum. A kijelzőt erős napfényben nem lehet látni, kézzel árnyékolni kell, de fedett helyen, vonaton, buszon már zavaró tükröződések nélkül tudunk rajta filmet nézni.

Amennyiben nagy kezünk van és videókat, képeket nézni, olvasni szeretnénk a telefonon, akkor a Desire HD egy jó választás. Ha gyakran vagyunk úton és nem akarunk minden pillanatban hálózati csatlakozók után vadászni, akkor érdemes egy plusz akksit és autós töltőt beszerezni.

Jelenleg körülbelül 70.000 forintért juthatunk hozzá, ez lényegesen olcsóbb, mint mondjuk egy iPhone, miközben tudása és mérete túlszárnyalja azt. Habár ebben az árkategóriában már olcsóbb és hasonló tudású modellek vannak, ha megbízható, stabil rendszerrel rendelkező telefont keresünk, akkor a Desire HD-t válasszuk.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

HTC Desire HD

  Megjelenés éve: 2010
  Pro:  
  - gyors
  - mai szemmel is kiváló
  - hangos
  - erős
 
  Kontra:  
  - ősrégi Android
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4.3"
  • kijelző felbontása: 480 x 800"
  • kijelző típusa: LCD kapacitív"
  • eszköz mérete: 123 x 68 x 11.8 mm
  • tömeg: 164 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8255 Snapdragon 1 GHz
  • memória: 768 MB
  • háttértár: 2 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: jack, microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 2.1 A2DP
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 2.3
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 490-420 óra
  • tapasztalat: 36 óra
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés