Connect with us

Hirdetés

technokrata

Burgonya – étkezésünk alapja

akciós burgonya árak

Tipp

Burgonya – étkezésünk alapja

Burgonya – étkezésünk alapja

Elmondhatjuk, hogy a burgonya mindennapi étrendünk elengedhetetlen része. A barna héj alatt fehér vagy sárga hús található, amely ellátja szervezetünket a szükséges biológiai anyagokkal. A burgonya a legfontosabb mezőgazdasági növények közé tartozik; csak a búzának, a rizsnek és a kukoricának van nagyobb jelentősége az emberi táplálkozásban. Népszerűségüket szerény természeti adottságaiknak és mindenekelőtt kiemelkedően magas hektáronkénti terméshozamuknak köszönhetik. Az európai mezőgazdaságban a 19. század elején elterjedt használatuk megvédte Európát a ciklikus éhínségektől. A burgonya hazája a dél-amerikai Andok fennsíkja, ahol az ősi inkák alapvető élelmiszereként szolgáltak. Amerika felfedezése után 100 évig őseinknek fogalmuk sem volt a burgonya létezéséről.

A burgonyát eleinte Spanyolországba importálták, jóval később Európa más részein is elterjedt, de eleinte csak a királyi és arisztokrata lakomákon jelent meg nagy ritkaságszámban. Oroszország, Lengyelország és Németország a legnagyobb termelők Európában. Jellemző burgonyaföldek Magyarországon Bács-Kiskun és Somogy megyében találhatók. A hazai burgonya megtalálható az ismert üzletláncok polcain is. Érdemes figyelni az akciós burgonya árakat, hogy az egyes Penny Market, illetve Lidl akció keretein belül kedvezményes áron beszerezhesse. Lapozza át a Lidl újságok, Lidl akciós újságok és Penny újságok kínálatát és keresse az akciós burgonyát.

Burgonya egészségre gyakorolt ​​hatásai

A burgonya a világ legfontosabb élelmiszer-koncentrátuma. Ásványi anyagokban, vitaminokban, kalóriákban, fehérjében gazdag és szinte zsírmentes. A burgonyában közel 80% víz van. Ezen kívül tápláló keményítőben is gazdag. Rengeteg mikroelemet tartalmaznak – A-, B1-, B2- és B6-vitamint, sőt négyszer több C-vitamint, mint az alma vagy a körte. A burgonya egyedülálló és rendkívül gazdag forrása az ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, mint például a kálium, magnézium, cink, kalcium, foszfor, vas, réz, fluor, nátrium és króm. Még egy speciális fenolsavat is tartalmaz, mely a káros baktériumok és vírusok ellen hat.

A burgonya vitaminokon, ásványi anyagokon és egyéb összetevőkön kívül karotinoidot és egyéb hasznos anyagokat tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a szív egészségére és belső szervek működésére. A burgonya nagyon hatékonyan csökkenti a belső és külső gyulladásokat. Mivel puhák, könnyen emészthetők, és sok C-vitamint tartalmaznak, ezáltal enyhítik a bél- és emésztőrendszeri gyulladásokat. A burgonyában található rostok hasznosak a koleszterinszint csökkentésében és a szervezet inzulinműködésének javításában, ami segít a helyreállítani a magas vérnyomást, illetve értágítóként is hat. Javasolt a fogyasztása az egész év folyamán. Használja ki a Penny Market és a Lidl akciókat és vásároljon akciós burgonyát akár húsok mellé steak burgonyaként, vagy a közkedvelt húsos rakott krumplinak. Figyelje a Lidl újságokat, a Lidl akciós újságok és a Penny újságok  akciós burgonya kínálatát és csapjon le a lehető legjobb burgonya árakra. A Penny akciós újságoknak köszönhetően nem marad le a vonzó árakról.

Burgonya felhasználása

A legjobb, ha a burgonyát a legjobb hazai termelőktől vásároljuk. Figyelje az üzletláncok hazai burgonya kínálatát és szerezze be kedvenc ételei alapanyagját a legjobb árakon. Ezért érdemes nyomon követni az akciós burgonya árát a Lidl újságokban, Penny újságokban, vagy akár a Penny akciós újságokban is. Akár a Penny Marketben vásárol, akár a Lidl áruházban a vásárlás során figyelje a burgonya állagát. A burgonyának szilárdnak, sértetlennek, zúzódásoktól és horzsolásoktól mentesnek kell lenni. Hosszútávú tárolására egy hűvös, sötét helyet érdemes választani, akár egy pincét vagy hűvös kamrát. Fontos továbbá, hogy száraz helyre kerüljenek. A burgonyák ideális tárolási hőmérséklete 8-10°C között van. Ha ennél melegebb, vagy párásabb helyre kerülnek, akkor hamarabb kezdenek majd el csírázni vagy megromlani.

A burgonya elkészítésének egyik legkalóriásabb módja az, ha olajban kisütjük. Legyen szó burgonyás lángosról, krokettről vagy sült krumpliról, ha lehet kerülje az így elkészített burgonya fogyasztását. Ezekben az élelmiszerekben nem csak magas a kalória, de az égetett olaj más egészségügyi szempontból is káros a szervezetünkre. A burgonya elkészítésének második kevésbé egészséges módja a főzés. Általában héj nélkül főzzük őket, így megválunk a héjban megbúvó értékes tápanyagoktól és rostoktól is.  Az egészségesebb lehetőségek közé tartozik a párolt burgonya és a sütőben sült burgonya. Ideális, ha még a héjában főzzük – süssük. Akkor valóban megőriznek minden egészséges összetevőt, amit szervezetünk hatékonyan fel tud használni.

A legjobbak természetesen a saját termesztésű fajták, de ma már a legkülönfélébb fajokkal találkozhatunk a boltokban bio minőségben. Keresse a hazai burgonya árakat a Lidl akciós újság és Penny akciós újság kínálatában. Vásároljon akciós burgonyát és készítsen salátát, levest, köreteket, steak burgonyát, sült krumplit vagy héjában főtt burgonyát. Végezetül leszögezhető, hogy a burgonya a második kenyerünk. Szinte minden ételünk alapanyagát képezi. Nemcsak ízletes, de nagyon sok jótékony anyagot is tartalmaz a szervezet számára. A magyar hagyományos konyha egyszerűen nem nélkülözheti őket. Régebben ezek képezték az otthoni étrend alapját, és annak ellenére, hogy ma már hihetetlenül széles az alapanyagkínálat, továbbra is hűek maradtunk hozzá.

Forrás: nyugdijban.sk (https://nyugdijban.sk/2020/08/19/napos-szaraz-idoben-szedjuk-fel/)

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További Tipp

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés