Connect with us

technokrata

Mit tud az SSD bővítés egy laptop esetében?

SSD bővítés laptop esetében

Tipp

Mit tud az SSD bővítés egy laptop esetében?

Mit tud az SSD bővítés egy laptop esetében?

Az SSD bővítés, beépítés hatékony módja egy néhány éves laptop vagy PC gyorsításának. Időnként szükség lehet a laptop alapkonfigurációinak, így például az adattárolónak a bővítésére.

A hónapok, évek során rengeteg fotó, zene, film, játék, dokumentum gyűlik össze a gépen, amely mind csökkenti a tárhelyet. Ennek bővítésére lehet alkalmas az SSD, vagyis a merevlemezhez (HDD) hasonló, de attól gyorsabb és lényeges dolgokban eltérő adattároló eszköz. Milyen előnyökkel jár egy SSD beépítése? Mutatjuk!

Az SSD-ről röviden

A számítógépek, így a laptopok egyik lelke a meghajtó, azon a merevlemez, amely az összes adatot tárolja. Ennek mérete, nagysága nincs hatással a gép sebességére. A meghajtó típusa az, ami a gyorsaságot befolyásolja. Az USAnotebook teljes körű szervizszolgáltatásai kiterjednek az SSD cseréjére, bővítésére is, szakszerűen megoldják a telepítési, alkatrészcserékkel kapcsolatos és egyéb problémáidat.

A hagyományos meghajtó, a HDD esetében egy mechanikusan mozgó fej olvassa be az adatokat, így a lemezről való beolvasás pozicionálási ideje miatt ez a módszer valamivel lassabb.

Az SSD egy memória chipes modul, amely az egész háttértárat lényegében egyszerre éri el, így olvasási sebessége kb. 6-7-szer gyorsabb, mint a HDD-nek. Másik nagy előnye a HDD-vel szemben, hogy mozgó alkatrészeket nem tartalmaz, így egyrészt csendesebb, másrészt kevésbé tud elromlani. A HDD érzékeny a rázkódásra, ami utazás közbeni használatkor gond lehet.

Az SSD-nek alacsonyabb a fogyasztása is, és mivel nincs benne motor, könnyebb is.

Nem kérdés, hogy az SSD a jobb

Ma már nem kérdés, hogy érdemes-e SDD-vel felszerelni a laptopokat, az új modellekben ez már alapfelszerelés. Sokkal inkább az a kérdés, milyen SSD-t érdemes választani. Árban, gyorsaságban is nagy eltérések vannak.

Az újabb fejlesztésű SSD-k nemcsak a HDD-vel szerelt gépek sebességét tudják megdobni, hanem a korábbi típusú SSD-vel szereltekét is.

A legjobb megoldást úgy érheted el, ha tudod, hogy az adattárolót pontosan mihez szeretnéd használni. Az SSD laptop esetében csatlakozhat SATA, mSATA vagy az azt felváltó M.2 porthoz. Az előbbiek olcsóbb megoldást kínálnak, ráadásul a legtöbb notebook esetében csak egyetlen hely van, a 2,5 colos merevlemez helye, így ez jelenti az egyedüli megoldást. Amelyik laptop alaplap rendelkezik M.2 foglalattal, ott az M.2 SSD-k jelenthetik a megoldást.

Laptopba minden esetben érdemes a lehető legnagyobb SSD-t választani, akkor is, ha az nem a leggyorsabb verzió. 256 GB alá nem érdemes menni, de túl nagyot sem érdemes választani, helyette alternatívaként a felhőben is tárolhatjuk adataink egy részét, multimédiás tartalmakat pedig streamelhetünk is.

Az SSD tehát nemcsak azért jó, mert gyorsabb, mint egy HDD, hanem azért is, mert mozgó alkatrészt nem tartalmaz, így fogyasztása kedvezőbb, továbbá egy véletlen leejtés vagy rázkódás sem tehet benne kárt. Amennyiben fontos, hogy gyors és megbízható laptopod legyen, érdemes SSD-vel felszerelned.

További Tipp

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu