Connect with us

technokrata

A játék igenis komoly dolog

Tipp

A játék igenis komoly dolog

A játék igenis komoly dolog

Mi jut eszedbe a játékról? A játék izgalmas, önfeledt, általában vidámság társul hozzá. Pont ezek miatt a játék során észrevétlenül sajátítunk el számtalan olyan kézséget, ami a későbbi életünk során sokszorosan előnyünkre válhat.

A Játékliget segített összegyűjteni különböző típusú játékokat, amelyekkel az óvodáskorú gyermekeknek minőségi együtt töltött időt tudunk biztosítani.

Csak a játék kedvéért

A gyermekek első tevékenységei között van a játék. Ez egy szabad tevékenység, ami nem órához kötött, amit kötelességnek él meg a gyermek.

A játék során ismeri meg a környezetét, javul a mozgáskoordinációja, erősödik az emlékezete. Társasjátékok esetében fejlődik a kommunikáció, az alkalmazkodóképesség, a szabályok betartására való törekvés, könnyebben fog tudni kapcsolatot teremteni.

Természetesen nem fogjuk azt mondani a gyermekünknek, hogy “gyere, bújócskázzunk, mert ezzel ezt és ezt a képességedet fogjuk tökéletesre fejleszteni”. De a piacon fellelhető tömérdek játék közül a szülő felelőssége, hogy mit ad gyermeke kezébe.

Érdemes több típusú játékot beszerezni életkorának megfelelően, minél inkább szélesíteni az érdeklődési körét, többfélével megkínálni és megfigyelni, hogy miben nagyon ügyes, és esetleg van-e olyan terület, ami nehezebben megy számára.

Pötyi, építőkocka és formabedobós

Ezeket a játékokat gyakorló vagy funkcionális játéknak is nevezik. A gyermek ilyenkor magáért a tevékenység öröméért játszik, pl. megépít a lovacskájának egy istállót (majd lerombolja). Az ismételt mozdulatsor közben ismeri meg az adott eszközt, anyagot.

Szerepjáték, szimbolikus játék

“Tűzoltó leszel s katona…” Vagy orvos, hercegnő, anyuka, aki a vacsorát főzi. A gyerekek nagyon szeretnek valaki más bőrébe bújni. Fantáziájuk és képzeletük határtalan birodalmában bárkit megszemélyesíthetnek. Nem is gondolnánk, de sokszor így dolgoznak fel a tudatalattijukban motoszkáló eseményeket. Életük eddigi tapasztalásait rendezik ilyenformán újra.

Ha nem tud veszíteni

Veszíteni senki sem szeret. Viszont általában a kártya- és társasjátékok, a sakk, olyan szabályrendszerrel működnek, hogy egyvalaki lehet a tuti nyertes. Hogy a többiek akkor mind vesztesek, vagy csak épp nem volt annyi szerencséjük, az már rajtunk múlik, hogy hogyan kommunikáljuk.

Mindenesetre vannak ilyen habitusú gyerekek (és felnőttek), akik képtelenek feldolgozni, ha nem ők az elsők. Ilyenkor kooperatív játékban érdemes gondolkodni, amikor a játékosok nem egymás ellen vetélkednek, hanem össze kell dolgozniuk a közös cél érdekében. Itt is megtapasztalja a gyerek az izgalmat, valamint az együttműködést kiválóan fejleszti.

Kreatívkodás

Örök klasszikus a maszatolás! Óvodás korosztálynak az ujjfestés is nagyszerű móka, de kipróbálhatjuk a festést különböző anyagokkal: fültisztító pálca, valamint falevelek, zsinórképet is készíthetünk. A finommotorika észrevétlen tökéletesedik az ilyen tevékenységgel.

Tovább
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés

További Tipp

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

lush

Dotkom

Lelép a social-media felületekről a Lush

2021. november 24. szerda
oracle

Dotkom

Az Oracle megelőzte a Google-t

2021. november 23. kedd
edge
facebook

Dotkom

Jobban rendezhetjük hírfolyamunkat a Facebookon

2021. november 21. vasárnap
winamp

Műszaki-Magazin.hu