Connect with us

Hirdetés

technokrata

Életkezdési, vagy életközépi válságban vagy? A fejvadász megmondja, hogy mit kell tenned!

cégek éjszakája

Tipp

Életkezdési, vagy életközépi válságban vagy? A fejvadász megmondja, hogy mit kell tenned!

Életkezdési, vagy életközépi válságban vagy? A fejvadász megmondja, hogy mit kell tenned!

Munkaügyi szakemberek számára nem ismeretlen az életkezdési és az életközépi válság kifejezése: az emberek többsége felteszi magának a kérdést a 20-as évei elején, 40-es évei végén, hogy mit is kezdjen magával.

A fejvadász szerint érdemes a lehető legtöbbet kihozni ezekből az időszakokból, arra is ad tippet, hogy ezt miként tegyük.

Teljesen átalakult az elmúlt években a piac, a cégek versenyeznek a jó munkaerőért, a munkavállalók pedig kreatív, modern módszerekkel próbálják megtalálni a számukra ideális környezetet. Ebben segít a Cégek Éjszakája nevű kezdeményezés is: április 2-án kitárulnak a vállalatok kapui, a leendő kollégák átérezhetik, mit adhat az adott munkahely az életükhöz. A vállalatok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák, mit képviselnek, milyen körülményeket, értékrendet és perspektívát, fejlődési lehetőséget biztosítanak leendő munkatársaiknak. Deák Andrea, a Greensearch (a Cégek Éjszakája szakmai partnere) ügyvezetője, fejvadász mindkét életszakaszban lévő érdeklődők számára ad tippeket a sikeres kereséshez.

Életkezdeti válságnak azt nevezzük, amikor egy fiatalra hirtelen rászakad az élet, és nehezen tudja, hogy melyik irányba induljon. A szakértő tanácsai a számukra:

  • Egy mai fiatal az első öt munkában töltött évében átlagosan 2-3 munkahelyen fordul meg. A pályájuk kezdetén ne zárjanak ki egyetlen iparágat sem, ezek a rendezvények pont arra jók, hogy a fiatalok belelássanak teljesen különböző profilú cégek életébe. Sztereotípiák dőlhetnek le ilyenkor, lehet, hogy olyan területet éreznek majd magukénak, amire eredetileg nem is gondoltak.
  • Divat a multikat támadni, de a valóság az, hogy olyan képzéseket és jövőképet adhatnak egy fiatalnak, amelyre magyar kkv-k ritkán képesek. Ne féljünk ezektől a nagyvállalatoktól!
  • Írjuk le előre, hogy melyek azok a tényezők, amelyek számunkra igazán fontosak. Ilyen szempont lehet a könnyű megközelítés, a környezettudatos cégpolitika, a gyakori utazás, vagy nemzetközi karrier lehetősége, a rugalmas munkaidő. Vezessünk róla listát, hogy a kiszemelt cégek mennyire felelnek meg az elvárásainknak.
  • Sok fiatal magányosan nőtt fel, mert szüleik a ’90-es évek piacán éjt nappallá téve dolgoztak. Ezen fiatalok többsége szeretné megtalálni az ideális élet/munka egyensúlyt, hogy ne kövessék szüleik példáját. Az ilyen találkozások a cégekkel jó alkalmak arra, hogy kiderítsük, mennyire lehetséges ez az adott vállalatnál.

cégek éjszakája

Életközépi válságnak nevezzük, amikor a munkavállaló a 40-es 50-es éveiben felszabadul a gyereknevelés napi teendői alól és energiával telve szeretne valami újat, “hasznosat” tenni. A fejvadásznak számukra is van tanácsa.

  • Sokan szeretnének teljesen új dologba vágni, ám az én tanácsom az, hogy csináljuk azt, amihez értünk. Ha egy új karrierről álmodozunk, érdemes azt előre felépíteni, rááldozni a hétvégéket, estéket és lassanként beletanulni, mert bizony 8-10 év kell mire az új hivatásunk is olyan pénzt hoz, amit az előzőben megszoktunk.
  • Mielőtt váltunk, érdemes elmennünk egy önismereti tréningre, vagy alaposan végiggondolnunk, hogy mik tesznek bennünket boldoggá. Illetve vajon melyek azok a gyenge pontjaink, amelyeket azonosítani tudunk és hajlandóak vagyunk tenni is azért, hogy változtassunk rajtuk?
  • Ha elmegyünk a Cégek Éjszakájára, készüljünk fel egy kicsit az adott vállalatokból, és ne féljünk kérdezni. Járjunk utána minden olyan szempontnak, amely bennünket érdekelt – javasolta a szakértő.

Április 2-án 16 óra és éjfél között kitárulnak a legnagyobb vállalatok kapui, az érdeklődőket buszok szállítják a helyszínek között. A munkáltatóknak lehetőségük nyílik bemutatni, mitől vonzó náluk dolgozni. További infók itt:

www.cegekejszakajabudapest.hu

További Tipp

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés