Connect with us

technokrata

iPad mindig, minden körülmények között

Tablet

iPad mindig, minden körülmények között

A Gigateltől kaptunk tesztelésre jópár iPad tokot, melyet a hétvégén egytől egyik felpróbáltunk és gondolkodtunk azon: vajon melyik kinek a számára lenne ideális kiegészítő a hétköznapokban.

Kensington PowerDeck – terepre

A jó nevű gyártó tokja iPad 1-esekre készült, ez pedig a dobozon lévő feliraton kívül abban nyilvánul meg, hogy nincs a hátulján a kamerának külön nyílás. A 10ezer forintot kóstáló tokot azoknak tervezhették, akik sokat vannak terepen: masszív felépítése azon túl, hogy igencsak megnöveli a táblagépünk súlyát, olyan meglepetésekkel szolgál, mint a belé épített, akár 5 óra plusz használati időt is biztosító tartalék erőforrás, illetve a hátulján lévő kampó, melynek kihajtásával hazatérvén asztali képkeretnek, vagy médialejátszónak is lerakhatjuk az eszközt kedvünk szerint.

Az iPadet a töltőcsatlakozón keresztül a tokba csúsztatva egy mini USB-vel tudjuk innentől tölteni a készülékünket, melyhez a gyártó kábelt is ad a gyári csomagban. Külön jó, hogy a hangszórónyílásra is gondoltak a tervezők, ahogyan a hátsó almás logóra is, hogy mindenki lássa: a kellemes tapintású, gumírozott anyagból készült tok hátulján egy körben engedni láttatja a cupertinói gyártó logóját. Ez egyébként egyrészről örvendetes, másrészről azonban áldozatokkal is jár: ahogy a készülék felső része is, így a hátulja is egy részen gyakorlatilag védtelen, így ez esetleges leeséskor ezen pontokon a leginkább marad sérülékeny az iPadünk.

Brando Bluetooth Keyboard Case – billentyűzet-függőknek

Amióta világ a világ, a billentyűzet nélküli eszközöket billentyűvel akarják bonyolítani, a billentyűzeteseket pedig egyszerűsíteni akarják. Az iPadnél sincs ez másképp: számos billentyűzet-megoldás született már azok számára, akiknek fontos a fizikai visszajelzés. A Bluetooth-os billentyűzettel kombinált toknál is hasonló a koncepció: az igen elegánsan kinéző tok egy szilikonos Bluetooth billentyűzetet is rejt, mely ugyan nem magyar kiosztású, de a megfelelő karakterek lenyomásával magyar operációs rendszerű iPadeknél simán viszi az éőúűóüí karaktereket. Nem, nem véletlenül maradt ki az á: a gyártó sajnos az L betű mellett csak egy karaktert hagyott (a jobboldali Shiftről nem is beszélve), így az á karakter egyszerűen lemaradt a tasztatúráról.

A 14 ezer forintba kerülő tok egyébként azon túl hogy elegáns, meglehetősen vastag: az iPad kecsessége, mint olyan teljesen elvész benne és tabletünket belecsúsztatva az seperc alatt átalakul a szürke hétköznapok annál is szürkébb munkaeszközévé. A billentyűzet egyébként egész jól használható: ergonómiája ugyan nem vetekszik egy teljes méretű és értékű műanyagéval (netán aluminiuméval), de alapvetően jó szolgálatot tehet azoknak, akiknek az érintőképernyős változat nem tetszik. Alapvetően olyan üzletemberek kezében tudjuk elképzelni a tokot, akiknek már-már feltételes reflex a „mappa” és a fekete diplomatatáskájukhoz is passzentos tokot szeretnének iPadjükhöz, ha azt még annyira gyakran nem is nagyon használják.

Gigapack szilikon tok – a hétköznapokra

Kaptunk egy szilikon tokot is, mely anyagában és funkciójában nagyon hasonló az iPhone-okhoz kapható egyszerű szilikon tokokhoz, igazából annyival jobb talán, hogy egy Smartcover mellé gyakorlatilag tökéletes lehet a hátlap védelméhez. Egyetlen hibája az, hogy habár iPad 2-höz tervezték, a hangerőgomboknak az ellentétes oldalon csináltak helyet, így azok tokban nem igazán elérhetők. Ahogyan a bekapcsoló gomb sem.

Ezen kívül fehér színű iPadnél picit furán néz ki a fekete keret és tok, de ez már csak ízlés – és színválaszték – kérdése. Ugyanakkor iPadünk vékonyságából kecsességéből semmit sem veszítünk a mindösze 3ezer forintot kóstáló tokkal és súlyban is minimális az, amivel többet kell vele cipelnünk a táskánkban.

Brando Case for iPad „krokodílbőr edition”– az alkalmi megjelenéshez

A fekete krokodilbőr textútárjú kemény műanyag hátlappal kapcsolatban voltak ellenérzéseink, de ahogy felpattintottuk az iPadre, meglehetősen pozitívan csalódtunk: jól áll neki. Nincs az előlapon vastag keret, beleillik az iPad a tokba, és még a gombok és a kamera helyét is eltalálták a tervezésnél. A 4.000 Ft-os tok egy fekete kígyóbőrtáskához, vagy bármilyen hasonló lakkbőr szerkóhoz egyszerűen kötelező darabnak tűnik (talán inkább nők számára), de állandó, hétköznapi használatra talán egy kicsit túlzás.

Brando vízálló tok – vitorlázáshoz

Szépnek egyáltalán nem mondható a vízálló tok, amit kaptunk, de hasznosnak annál inkább. Vitorlázáshoz, kenuzáshoz, úszómesterekhez, vízilabda-edzőknek stb. ajánljuk elsősorban a tokot, mely – nem próbáltuk ki, de – megvéd a víztől. Az iPadet belebújtatva azt három rétegben kell lezárnunk, a hátulján lévő mini jack csatlakozóval pedig a gyárilag mellékelt sztereó fülest tudjuk átvezetni a tokon és fülünkbe akasztani. A gyári csomagban egy nyakbaakasztó (!) is van, mely alapján most elképzeljük Kemény Dénest, a nyakában egy iPad 2-vel, azon vezetve a mérkőzés fontosabb eseményeit, jegyzeteit.

A tok hátránya, hogy nincs rajta kameranyílás, illetve a teljes előlapi keretet elfoglalja, így a fényérzékelő is úgy érzékeli a használatakor, mintha sötét lenne, és leveszi a fényerőt. Természetesen erre kézenfekvő megoldás a fix fényerő beállítása, de fotózásra ilyenkor semmiképp nem tudjuk használni a www.gigatel.hu oldalon 9.000 Ft-ért megrendelhető eszközt.

 Szólj hozzá!

További Tablet

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin