Connect with us

Hirdetés

technokrata

Körülbelül 250.000 3G-s mobil mehet a kukába

3g

SmartPhone

Körülbelül 250.000 3G-s mobil mehet a kukába

Körülbelül 250.000 3G-s mobil mehet a kukába

A környezettudatosság jegyében tett közzé a magyar piacra vonatkozó mobilhasználati szokásokat feltérképező számokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, melyekből többek közt kiderül, hogy a felhasználók 32%-a akkor is lecseréli a mobilját, ha azzal egyébként elégedett, a tulajdonosoknál lévő készülékek több mint fele pedig legfeljebb kétéves. A szervezet ugyanakkor bizonyos, elavult készülékek cseréjét kifejezetten támogatja.

Fontos volna, hogy a fogyasztók a mobilkészülék-használat és a vásárlás során fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyenek – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy a készülékhasználati- és vásárlási szokásokat feltérképező kutatásának számai kapcsán. A szervezet szerint egyrészt a készülékek rövid élettartama, másrészt a technológia gyors avulása miatt a csereciklusok továbbra is túl rövidek: A Magyarországon használt mobilok 53%-a legfeljebb két éves, 85%-a pedig kevesebb, mint öt. Az ennél régebbi készülékeket jellemzően az idősebbek és a telefonon nem internetezők használják.

A felmérés alapján a meglévő készülék relatíve gyors cseréjére csak az esetek 26%-ában lett volna szükség, legalábbis ezek azok a cserék, melyekre az előző mobil megsemmisülése vagy elvesztése miatt került sor. A hatóság szerint a készülékek 32%-ánál a csere elkerülhető lett volna, mert a mobil megfelelően működött, de a használó mégis újat kapott, kedvezmény hatására vásárolt, vagy csak megunta korábbi, divatjamúlt darabját.

A lecserélt készüléket a használók 25%-a ajándékozta vagy adta el, ezzel segítve az újrafelhasználást. A többség – 56% – új készülék vásárlásakor inkább megtartotta előző telefonját és csupán 10% adta le elkülönített hulladékként, újrahasznosítás céljából, 3% pedig egyszerűen a szemétbe dobta az ipar számára értékes, ám szennyező hulladékot.

A hatóság egyébként maga is támogatja az elavult készülékek cseréjét bizonyos esetekben, így február 14-től indul az az ötmilliárd forintos támogatási keretösszegű mobilcsere-pályázat, mellyel a 3G-nél korszerűbb hálózatokra csatlakozni nem képes mobiltelefonok cseréjét segítené elő az állam. A támogatási konstrukció része az elavult készülékek begyűjtése és az így keletkező elektronikai hulladék előírásoknak megfelelő semlegesítése is – ez jelen esetben nagyjából negyedmillió, megsemmisítésre váró készüléket takar.

Forrás: HSWS

További SmartPhone

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés