Connect with us

technokrata

Immár negyedszer lehet pályázni az Auroralia díjra és a dicsőségre

Dotkom

Immár negyedszer lehet pályázni az Auroralia díjra és a dicsőségre

Ha városod energiatakarékos közvilágítást használ, nem csak a megtakarított pénzből profitálhat. Pályázati felhívás.

Az első három év (2009-2011) sikerét követően immár negyedik alkalommal kerül sor az Auroralia díjak átadására három olyan város számára, amelyek figyelemreméltó megoldásokkal járultak hozzá a fenntartható közvilágítás megteremtéséhez. Az elismeréseket a LUCI és a Schréder képviselői december 7-én, a rangos lyoni Light Fesztivál keretében nyújtják át a független zsűri által kiválasztott díjazottaknak.

A Schréder Csoport és a LUCI közös kezdeményezéseként létrehozott Auroralia díjat három olyan város kapja meg, amelyek jövőbe mutató közvilágítási projektek megvalósításával figyelemreméltó, példás és eredeti módon csökkentik településük környezetterhelését. A LUCI (Lighting Urban Community International) és a Schréder International célja, hogy a díjnyertes pályázatok kiemelésével minél több település számára valódi példát állítsanak a fenntartható fejlődés területén. A Schréder International világszerte 40 vállalatán keresztül kínál sokoldalú megoldásokat a közterületek esztétikus és biztonságos megvilágítására.

Az első három évben nem kevesebb, mint 55 település illetve városi közösség nyújtott be egy vagy több pályázatot. Ez a kiemelkedő részvételi arány azt jelzi, hogy a helyi önkormányzatok egyre fontosabbnak tartják a közvilágítás ökológiai lábnyomának csökkentését. A nemzetközi szaksajtó képviselőiből álló független zsűrihez beérkezett pályázatok minősége megmutatta, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően ez a fajta környezettudatosság kitűnő összhangban áll a közvilágítás elsődleges céljaival, vagyis az életminőség javításával, a város arculatának kifejezésével és a közterületek biztonságának fokozásával. Az elmúlt 3 év során Auroralia díjjal kitüntetett megoldások egytől egyig sikeres példái ennek a törekvésnek.

Az első két évben díjazott nagy világvárosok, Berlin, Budapest, Lyon és Genf után a zsűri 2011-ben úgy döntött, hogy a kisebb települések kezdeményezéseit karolja fel. Tavaly az első díjat egy portugál kisváros, Arraiolos nyerte el, amely teljes mértékben átállt a LED technológiára. A második helyen a történelmi városközpontját felújító belga Nivelles végzett, míg a harmadik helyezést az Egyesült Királyságban lévő St. Helens érte el, amely a településen lévő egyetemvárosban hajtott végre egy közvilágítási rekonstrukciós projektet. Ezzel a döntéssel a zsűri a települések ökológiai lábnyomának csökkentéséért tett erőfeszítéseket jutalmazta. A különdíjat a német Remchingen városa érdemelte ki, amely több ezer lámpatestet cserélt le LED-es berendezésre, ezzel is kihangsúlyozva, milyen hatalmas gazdasági és környezeti hatást jelent ennek az energiafelhasználás szempontjából kiemelkedően hatékony technológiának a globális térhódítása.

A LUCI és a Schréder közös erőfeszítéseinek köszönhetően folyamatosan nő az Auroralia díj jelentősége. A díj legutóbbi fordulója kiterjedt nemzetközi médiafigyelmet kapott, nemcsak az interneten, hanem az írott sajtóban, a rádióban és a televízióban egyaránt. A települések és városok számára az Auroralia díj kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy demonstrálják a fenntarthatóság irányába tett elkötelezettségüket a lakosság és a látogatók számára, egyben növeljék nemzetközi elismertségüket és vezető helyet töltsenek be a települések környezetvédelmi és energetikai kérdéseiben.

A 2012-es Auroralia díjra október 26-ig lehet benyújtani a pályázatokat. A részvételi lap letölthető a www.auroralia.org oldalról. A 2011-es díjjal kapcsolatos sajtóinformációk szintén erről a honlapról tölthetők le. A 2012-es nyertesek az alábbi pénzjutalomban részesülnek: 1. díj: 6000 euró – 2. díj: 3000 euró – 3. díj: 1500 euró.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

scale 3

Kütyük

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

2021. február 25. csütörtök
Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin