Connect with us

technokrata

Lézerfénnyel eltüntethető a tinta a papírról

Dotkom

Lézerfénnyel eltüntethető a tinta a papírról

Angol mérnökök kifejlesztettek egy új eljárást, amellyel eltüntethetők a fénymásolt és kinyomtatott papírokra felvitt festékanyagok.

A Cambridge-i Egyetem kutatói kifejlesztették a számítógépek korszakának javítófestékét. A kísérletek során alkalmazott rövid impulzus-üzemű lézerrel minden festékanyagot el tudnak távolítani a nyomtatott és fénymásolt papírokról, azok bármiféle fizikai sérülése és elszíneződése nélkül – adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadása. Az eljárás során a festékpatron festéke elpárolog, és az így “megtisztított” papír újra felhasználhatóvá válik.
Az eljárásban az ultraibolya és az infravörös fényt használó lézerek is eredményesnek bizonyultak, de a kutatók a látható, zöld tartományban működő lézert találták a leghatékonyabbnak, ami a másodperc négymilliárdnyi része alatt elvégzi a feladatot. Julian Allwood, a kutatócsoport vezetője elmondta: “az eljárás nagyon sokféle festékpatron esetében működik, és általa jelentősen csökkenthető a papírgyártáshoz kivágott fák száma, valamint olcsóbb alternatívát kínál az újrahasznosításban. Már több kereskedelmi cég megkeresett bennünket, hogy állítsuk elő az eszköz prototípusát”.

Allwood és csapata úgy véli, hogy az első ilyen eszköz elkészítésének becsült költsége jelenleg 19 ezer angol font (6,5 millió forint) lenne. Azzal számolnak azonban, hogy az előállítás költségei 16 ezer fontra csökkenthetők, ami már számos cégnek megérné, hiszen jelentősen csökkenne a nyomtatópapírok iránti igény. Az eljárás környezetbarát is, mivel a papírok újrahasznosításához használt vegyi anyagok felhasználása is visszaszorulna, csökkentve a széndioxid-kibocsátást is. (MTI)

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

scale 3

Kütyük

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

2021. február 25. csütörtök
Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin