Connect with us

Hirdetés

technokrata

A robotok is lehetnek műtőssegédek

Smart home

A robotok is lehetnek műtőssegédek

A robotok bizonyos műtéteknél legalább annyira hasznos segítői lehetnek az orvosoknak, mint az emberek. Bár a számítógép által irányított szerkezetek önállóan még nem tudnak elvégezni egy operációt, sürgős esetekben helyettesíthetik az orvosok asszisztenseit.

Ha egy robot kezeli a kamerát egy epehólyag műtét alatt, az ugyanakkora segítséget jelent az operációt végző orvosnak, mintha egy ember tenné. Angol kutatók a robotok orvosi célú használatát vizsgálták és megállapították, hogy bár a robottechnika még nem helyettesítheti az orvosokat, rendkívül nagy segítséget jelenthet nekik, például sürgős esetekben, hiszen használatával asszisztens nélkül is tudnak operálni.

Az epehólyag eltávolítása rutinműtétnek számít a fejlődő világban, ahol nagyjából minden tizedik emberen el kell végezni egy ilyen beavatkozást az élete során. Ezeknél műtéteknél a páciens testébe vezetnek egy kamerát, amit egy emberi asszisztens és egy robot is irányíthat. A londoni Royal Free Hospital munkatársai több mint ötszáz olyan esetet tanulmányoztak, ahol az orvost segítő kamerát egy robot irányította. A vizsgált műtétek során körülbelül annyiszor sérült meg az epehólyag, mint ahányszor ugyanez történt volna, ha egy ember kezeli a kamerát.

A robotokat több ezer különféle feladatra lehet programozni, és a szakértők szerint egyre nagyobb szerepet kapnak majd a műtőasztal mellett is, helyettesítve a munkaerőhiánnyal küzdő korházak személyzetét. Bár egyelőre műtőssegédként alkalmazni őket nem igazán költség hatékony, az áruk a jövőben éppúgy csökkeni fog, ahogyan a valaha méregdrága számítógépeké mérséklődött.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés