Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D helyett színgazdagság?

Smart home

3D helyett színgazdagság?

Bohóckodunk a szemüvegekkel és a szűkös tartalommal, vagy igazán szép képre vágyunk? Erre kerestük a választ a Sharp négy alapszínes Aquos Quattron televíziójával.

Kijelenthetjük, hogy a 3D-s megjelenítés a jövő, előbb-utóbb megtalálja a maga helyét a technika a szórakoztatóelektronika világában. Sokakat elriasztanak azonban napjaink kezdetleges megoldásai, a szemüveges és/vagy rögzített pozíciójú tévénézés már így leírva is kényelmetlennek tűnik. Mi újjal lehet hát előrukkolni, ha még megragadóbb látványra vágyunk? A Sharp tudni véli a választ: a Quattron technológia jelentette kiterjesztett színskála a megoldás a japán gyártó szerint.

Még a mai kijelzők sem alkalmaznak az alapszíneknél többet; az egyes képpontokat három, a vörös, a zöld és a kék színekből keverik ki (innen származik az RGB – red-green-blue elnevezés is). Hosszú évtizedek óta bevett gyakorlat ez, melyet nemrég bontott meg a Sharp konzumer vonalon. A japán mérnökök szerint van még hely egy újabb alapszínnek, mégpedig a sárgának. Többször is foglalkoztunk már a Sharp négy alapszínes Quattron technológiájával, nemrég pedig otthoni körülmények között is kipróbálhattuk, mit tudnak ezek a készülékek.

Sharp-Aquos-LC40LE810E-FullFrontal-logo-quattron

Fekete és szürke…
Nálunk járt a vállalat LC-40LE810 típusjelzésű Aquos márkájú LCD televíziója, a 40 colos – 101 centiméteres – képátlójú megjelenítő legnagyobb érdekessége a fent említett négyszínes kialakítás. Mielőtt részletesen beszámolnánk tapasztalatainkról, érdemes néhány szót szánni a külsőre és a felszereltségre is. A dobozban három fő komponens lapul: maga a kijelzőpanel, a készülék talpa, illetve a kettő csatlakoztatását megoldani hivatott elem (természetesen csavarokat is mellékelt hozzá a gyártó). Külön beszerelendő hangrendszere nincs: a két 10 wattos hangszórót és a 15 wattos „mélynyomót” a készülékházba integrálták.

Nem maradt ki a távirányító sem, viszont HDMI kábelt továbbra sem kapunk a készülékhez. A Sharp üzletpolitikája szerint annak, aki rászánja magát egy ilyen kaliberű készülék megvásárlására, joga van megválasztani a többi elektronikus eszközzel (Blu-ray lejátszóval, számítógéppel, médiaközponttal stb.) való kapcsolódást biztosító HDMI kábel hosszát és minőségét is. Erre azonban nem árt felkészülni, hiszen otthon a kicsomagolás után jöhet a rohangálás egy használható kábel után, ha nem készültünk előre.

Sharp-Aquos-LC40LE810E-backpanelA készülék szemből minimalista designt kapott: döntően a fekete uralkodik rajta, a lekerekített sarkok harmóniáját csak a panel aljába, szürke alapra került, felfelé mutató nyilat szimbolizáló LED töri meg – ennek fehéren világító színe jelzi, ha a tévé bekapcsolt állapotban van. Jobboldalt alul találhatók az információjelző LED-ek és vezérlőszervek (hangerőszabályzás, csatornaléptetés, ki- és bekapcsolás stb.), és ezzel nagyjából ki is fújt az említésre méltó designelemek listája (leszámítva az üvegszerű talpat). Az eziránt kevésbé érzékenyek számára ideális ez az ezüst keretbe foglalt külcsín – sehol egy sallang, egy funkciótlan motívum.

Nem csak a fent említett HDMI csatlakozás található a készüléken (melyből rögtön négyet is kapunk), hanem olyan „konvencionális” csatlakozók is, mint RS-232, D-Sub, SCART vagy USB port. Utóbbi révén a tévé – beépített médialejátszójának köszönhetően – az olyan külső eszközöket képes kezelni, mint a pendrive-ok vagy külső meghajtók (például merevlemez vagy SSD).

És ha már áthajoltunk a tévé fölött/mellett, még egy dolog szembetűnhet: a panel meglehetősen vékonyra sikerült. Nem véletlenül: a LED-es háttérvilágítás nem csak a fogyasztásra és a kontrasztarányra van jó hatással, hanem a készülék vastagságára is. Egyetlen milliméterrel marad alatta a 4 centiméteres mélységnek, amivel ugyan nem lesz kategóriájában a legelső, de mindenképpen látványosan vékony.

…színek kavalkádja
Természetesen full HD-s – 1920×1080 pixeles – felbontással rendelkezik a Sharp televíziója, ez azonban megszokott kategóriájában. Ami viszont nem az, a már többször említett RGBY technológia: a japánok által Quattronnak nevezett fejlesztés sokkal élénkebb sárgával örvendezteti meg a tévénézőt. Ez nem csak a napraforgókkal tarkított képeken mutatkozik meg, hanem számos, filmeken gyakran jelentkező motívumnál: az emberi bőrt, a rézeszközöket (például szaxofont) és az aranyszínű tárgyakat egyaránt élettelibbé teszi a sárga alapszínként való alkalmazása.

Kiemelendő a különbséget a hagyományos tévékhez képest, a Sharp a Star Trekből ismertté vált George Takei tolmácsolásában demolemezt készített, melynek megtekintésével szabad szemmel is jól kivehető a különbség az RGB és az RGBY között (mi ezt egy, szintén a japán cég által készített BD-HP22SB Blu-ray lejátszó révén vizsgáltuk). Érdemes ezt a nagy bevásárlóközpontokban kiállított Aquos Quattron televízióknál pár percre megállva megnézni, sok helyen ugyanis a Sharp saját Blu-ray korongjával demózzák a készülék tudását. Túldicsérni viszont nem lehet: az RGBY nem csodafegyver, egy sötétre szabott film esetében kevés pluszt nyújt – értelemszerűen ott érzi igazán elemében magát a technológia, ahol sárgás színekben dúskáló tartalommal találkozik.

A sötét jelenetekben inkább a nagy kontrasztaránynak láttuk hasznát, melyet jelentős részben a LED-es háttérvilágításnak (edge technika) köszönhet a készülék. Természetesen dinamikus kontrasztról van szó: a Mega Contrast nevű technika 6.000.000:1 arányt nyújt. A tévét emellett ellátták egyéb képjavító eljárásokkal is, mint amilyen például a 100 Hz-es frissítés vagy a film dejudder, ami a képkockák folyamatos megjelenítését hivatott szolgálni.

Fogyasztás, egyéb funkciók
Amint azt korábban említettük, a LED-es háttérvilágításnak számos előnye van. Egyről még nem beszéltünk, ez pedig a fogyasztás. „Hagyományos”, azaz hidegkatódos (CCFL) megvilágítású készülékekhez képest jelentősen keveset fogyaszt: bekapcsolt állapotban 65 watt körül „eszik”, stand-by üzemmódban pedig alig 200 milliwattot igényel. Ezzel gyakorlatilag a hatalmas, 100 centiméteres panel számára közel annyi energia kell csak, mint amennyivel a pár évvel ezelőtti, 20 col átmérő körüli LCD monitorok működtek. Érdekesség, hogy még saját magát is felülmúlta a vállalat: az általunk nyáron tesztelt, szintén LED-es LCD tévéjénél is jobb fogyasztási paraméterekkel rendelkezik.

Sharp-Aquos-LC40LE810E-upside

Mit érdemes még tudni a készülékről? Természetesen analóg adások is nézhetők vele, antennacsatlakozójának köszönhetően, de igazi erejét a digitális, nagyfelbontású tévézéskor tudja kidomborítani. Ehhez felszerelték a szükséges tunerrel (DVB-C, DVB-T). Az egyes csatornák teletext funkcióját is ki tudja használni, emellett rendelkezik elektronikus műsorújsággal (EPG). Ezen keresztül akár adások felvételére is lehetőségünk nyílik, persze csak akkor, ha csatlakoztattunk hozzá valamilyen adatrögzítésre használható eszközt – például DVD-felvevőt.

A készülék 230-250 ezer forintos áron vásárolható meg a hazai boltokban. Ezzel némileg drágább, mint a hasonló méretű LED-es televíziók, de tudásában felül is múlja azokat: az RGBY megjelenítés prémiumkategóriássá teszi a Quattron technológiás Sharp tévéket. Kíváncsian várjuk a négy alapszínes, 3D-s megjelenítést!



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés