Connect with us

technokrata

A dobozos játékok halála

Smart home

A dobozos játékok halála

A Dooom és a Quake létrehozója szerint végnapjait élik a boltokban vásárolható játékok.

John Carmack, az id Software alapítója és vezetője, akinek a nevéhez olyan játékok fűzhetők, mint a Doom vagy a Quake, nemrég a jövő játékairól beszélt egy interjúban. Carmack szerint a mostani, boltokban megvásárolható dobozos termékek ideje leáldozóban, a digitális terjesztés meg fogja semmisíteni ezt a fajta értékesítési típust.

„Mindenki tudatában van annak, hogy végső soron a digitális terjesztés lesz a nyerő – ez csak idő kérdése. A csomagolt termékek eladása ebben a fázisban még egyértelműen kritikus szerepet tölt be a nagy platformok életében, de ez előbb vagy utóbb meg fog szűnni. Ez a jövő [digitális tartalomterjesztési] modellje.” – nyilatkozta Carmack a Telegraph-nak.

john-carmack

John Carmack

Az id Software alapítójának véleménye egybecseng a PC Games szeptemberi megállapításaival. Az újságban megjelent elemzés szerint 2010 első hat hónapjában összesen 11,2 millió darab „egészestés” PC játék lelt gazdára digitális letöltés formájában (az USA-ban), miközben a fizikailag is kézzelfogható változatokból „csak” 8,2 millió kelt el kiskereskedelmi forgalomban, ugyanezen időszak alatt. Ugyanakkor értékalapon még mindig a dobozos játékok tarolnak. Ezek ugyanis a teljes bevételből 57 százalékkal vették ki a részüket, míg a fizetős letöltések csupán 43 százalékkal. Az eltérés oka az, hogy a kiskereskedelemben kapható termékek átlagos eladási ára magasabb, hiszen ezekben az esetekben olyan járulékos költségek is megjelennek a késztermék árában, mint a csomagolás vagy a szállítás díja.

Akadályozza a digitális terjesztés elterjedését az Internet-sávszélességek korlátozott mivolta is. Habár már sokkal jobb a helyzet, mint néhány évvel ezelőtt, jellemzően a mobil platformok esetében nem probléma a játékok letöltése. Mára a 3G-s és Wi-Fi hálózatok annyira széles körben elterjedtté váltak, illetve az okostelefonokra írt játékok még mindig csak néhány megabyte-nyi helyet foglalnak, hogy ebben a szegmensben esélytelen lenne egy dobozos termék – egyértelműen tarolnak a különböző szoftveráruházakból letölthető játékok. Egy több DVD-n vagy Blu-ray-en kiadott Playstation játék azonban még mindig megköveteli a hagyományos értékesítési formákat. Igaz, az olyan szolgáltatások, mint a Steam, bizonyítják, hogy már sokgigabyte-nyi adat letöltésére is akad bőven vállalkozó, ha ezzel meg lehet spórolni a boltba járkálás idejét és költségeit.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu