Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb nextgen DVD-zés

Smart home

Olcsóbb nextgen DVD-zés

A hibrid változat viszont késik.

Nemrég jelentette be a Toshiba HD DVD lejátszók árcsökkentésére irányuló terveit. A vállalat egy múlt heti konferencián közölte: elsősorban a belépőszintű készülékeket fogja olcsóbbá tenni, hogy még általánosabbá válhasson a nagyfelbontású filmeket tároló médium. Jelenleg ugyanis a vásárlók nem nagyon kapkodnak a kéklézeres megoldások felé, a DVD-filmek pozíciója megingathatatlannak tűnik. Ennek csak részben oka a konkurenciaharc – szintén piacot konzerváló tényező a magas ár.

Mire lehet számítani? Először az észak-amerikai piacon indul be az árcsökkenés: a Toshiba HD-A2 lejátszóját 300 dolláros (56 ezer forintos) áron lehet majd megvásárolni, a kicsivel többet tudó változat, a HD-A20 pedig 400 dollárba (körülbelül 75 ezer forintba) kerül majd. A csúcskategóriát képviselő HD-XA2 marad 800 dolláron, vagyis átszámítva nagyjából 150 ezer forinton.

Eddig ugyanis nem járt sikerrel az akciózással a távol-keleti hardveróriás: korábban úgy kínálta HD-A sorozatát, hogy az azt vásárlók számára 5 HD DVD filmet adott ingyenesen. A kampány végeztével azonban kiderült, hogy az árakat kellene csökkenteni, az nagyobb tetszést aratna a vevők körében, mint az ingyen filmek. Persze a 300 dollár sem nevezhető még a piac számára széles körben elfogadható árnak, hiszen márkás asztali DVD-lejátszót már 100 dollár alatt is bőven lehet kapni. Ez pedig a formátumháború oka – az egyetlen készülékért ekkora beruházásra hajlandó felhasználók körében egy multiformátumú eszköz sikeresebb lenne.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, pont ennek a trendnek igyekezett elébe menni a Warner Home Video. Az általa bejelentett hibrid Total HD lemezek a Blu-ray és a HD DVD rétegeket kombinálnák, vagyis bármelyik lejátszóval is rendelkezik a filmrajongó, elméletileg egy ilyen lemezzel gond nélkül életre kelthetné a megvásárolt tartalmat. A Warner azonban nemrég bejelentette, hogy a hibrid korongok megjelenési ideje csúszik, és előreláthatólag csak 2008-ban kerül rá sor (eredetileg most, az év közepén kellett volna megörvendeztetnie a vásárlókat).

A két formátum közötti kompatibilitást elősegíti, hogy mindkettő változatot ugyanúgy egy 405 nanométeres hullámhosszal bíró lézer tapogatja le. A különbség nem is itt keresendő, hanem a lemezek adatrétegeinél: a Blu-ray korongoknál ez a felülettől mindössze 0,1 milliméterre, míg a HD DVD-nél 0,6 milliméterre helyezkedik el. Ez a legfőbb oka annak, hogy egy HD DVD nem játszható le egy Blu-ray készülékben (természetesen fordítva is igaz az inkompatibilitás). A Total HD lemezek esetében úgy oldanák meg ezt a problémát a Warner mérnökei, hogy a lemezre legfelül egy kétirányú tükörként funkcionáló Blu-ray réteget húznának fel. Ez eléggé visszaverné a kék lézert ahhoz, hogy a Blu-ray lejátszó le tudja olvasni a Blu-ray rétegen tárolt adatokat, a HD DVD készülékek számára viszont kvázi „átlátszó” lenne, vagyis figyelmen kívül hagyhatnák, és csak a „mélyebben fekvő” HD DVD tartalmat olvasnák le.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés