Connect with us

Hirdetés

technokrata

2007 a tapogatás éve lesz?

Smart home

2007 a tapogatás éve lesz?

Mindent, minél több ujjunkkal – videó.

Egy hónapja számoltunk be a Microsoft surface computeréről, vagyis arról a fejlesztéséről, mely az érintőképernyős kommunikáció lehetőségeit terjesztheti ki jelentősen. A kezdetben csak nagy, szórakoztatóipari felületeken (például kaszinókban) megjelenő számítógép – Redmond reményei szerint – előbb-utóbb meghódíthatja az otthonokat is, például a fürdőszoba tükre helyett/mellett válhat az életünk részévé. Hasonló terveket dédelget az Apple is, Iphone telefonjával, mely szintén nélkülöz minden hagyományos nyomógombot, pusztán a képernyő megérintésének interakciójára hagyatkozik.

Mi a különleges ezekben a készülékekben? Nos, az, hogy immár egyszerre több érintést (multi touch) is képesek értelmezni, vagyis nem csak egyetlen ceruzával böködhetjük a felületet, hanem egyszerre akár több ujjal is „neki eshetünk” a készüléknek. Ezt szeretné meghonosítani a hordozható számítógépekben is a Microsoft, ezért nemrég bejelentette a laptopokkal kompatibilis multi touch kijelzőjét. A felület alatt található érzékelők jelenleg még csak a képernyő egy részét képesek figyelni, viszont egyszerű, és ami talán még fontosabb, olcsó megoldással szolgálnak a többérintős kijelzőkre áhítozó felhasználóknak.

A Microsoft Research által létrehozott megoldás infravörös szenzorai egyelőre nem működnek olyan tempóban, ahogy az elvárható lenne, de mivel a fejlesztés még csak prototípus állapotban van, sokat gyorsulhat a hétköznapi életben való megjelenésig. Addig is érdemes megnézni működés közben a technikát (lásd beágyazott videó).



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés