Connect with us
Hirdetés

technokrata

1 terabyte-os winchesterek

Smart home

1 terabyte-os winchesterek

Már forgalomban a legnagyobb merevlemezek.

A Hitachi nemrég bejelentette, hogy elkezdte leszállítani az 1 TB-os merevlemezeit, melyeket még az év elején ígért be a kereskedőknek. Nagy roham azonban nem várható a készülékekért, még az adattárolás tekintetében elért mérföldkő mivolta ellenére sem. Ennek oka a magas ár: a 750 GB-os merevlemezekhez képest majdnem kétszer olyan drága, ami a piaci debütálás elején biztosan visszatartó tényező lesz a vásárlók számára. A Seagate Barracuda 750 GB-os változata durván 250 dollárba kerül, míg a Hitachi készülékéért 430 dollárnyi összeget is ki kell fizetni – először csak Japánban, a gyártó ugyanis itt tette elsőként elérhetővé a merevlemezt.

Deskstar 7K1000 HDS721010KLA330 – ezt a frappánsnak semmiképp sem nevezhető elnevezést kapta a távol-keleti vállalat legújabb modellje, ami összesen öt darab adattároló tányérból és tíz író/olvasó fejből áll – 1 TB-os kapacitás esetén. Létezik ugyanis egy kisebb modell is, amely 750 GB-nyi tárterületet kínál; ebben az esetben a vásárló négy tányért és 8 író/olvasó fejet kap a pénzéért. Mindkét típus 32 MB-nyi pufferrel rendelkezik, és percenként 7200-as fordulatra képesek motorjaik.

A gyártó állítása szerint 8,5 ms-os olvasási, 9,2 ms-os írási pozícionálási idővel rendelkezik, ami igen gyors fejmozgatást jelent. Maximálisan 1070 Mb/s, azaz durván 134 MB/s-os adatmozgatási sebességre képes, nem csoda hát, hogy SATA 3.0 Gb/s-os csatolófelületet kapott az amúgy prependicular recording, azaz merőleges adatrögzítésre alapuló készülék. A vállalat állítása szerint, ha indokolt lesz, megjelennek majd PATA interfészű változattal is a piacon.

Kis kapacitástörténelem
Lendületes fejlődés alatt áll még mindig az adattároló eszközök területe, amit egyre inkább a nagyfelbontású videotartalmak terjedése gerjeszt. 12 év alatt három nagyságrenddel nőtt a winchesterek maximális kapacitása, először ugyanis 1995-ben sikerült elérni az 1 GB-os álomhatárt. Két évvel később, vagyis 10 évvel ezelőtt, 1997-ben a „tárbajnok” az IBM Deskstar egyik modellje volt, amely 16,7 GB-nyi információt tudott rögzíteni.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés