Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új módszereket fejlesztenek a menedzserbetegség ellen

Smart home

Új módszereket fejlesztenek a menedzserbetegség ellen

Bizonyos cégek a szívroham és stroke megelőzését célul kitűző kutatási és fejlesztési összefogásban vesznek részt.

A Royal Philips Electronics összefogott az AstraZeneca, a Merck & Co., a BG Medicine, valamint a Humana vállalatokkal, hogy létrehozzák a High-Risk Plaque (HRP) – magas rizikójú plakk – Kezdeményezést, amely a szívroham elsődleges okaként megjelölt magas kockázatú plakk jelenséget vizsgálja, és annak megértését, felismerését és kezelését kívánja elmélyíteni.

A HRP Kezdeményezés célja olyan fejlett technikák felfedezése és kifejlesztése, melyek segítségével azonosíthatják a szívroham kockázatával együtt élő személyeket, és továbbfejleszthetik a módszereket betegség folyamatának megfigyelésével, valamint a kezelésekre való reagálással kapcsolatban. A vállalatok elmondása szerint a magas kockázatú plakk ellátási ciklusának megtervezése és optimalizálása során a HRP Kezdeményezés kiaknázza majd a biológia és a technológia adta lehetőségeket. Célja a megbetegedés gyakoriságának, a halálozás számának, valamint a szív – és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos költségek visszaszorítása.

„A HRP Kezdeményezésben a Philips részvétele a vállalat szív- és érrendszeri képalkotás, az informatika, valamint a betegmegfigyelés területein elért pozícióján alapul. A biojelző jellemzésnek a kvantitatív képalkotással való összekapcsolásával a betegség olyan, még átfogóbb megismerésére törekszünk, amely segítségével – a még panaszmentes betegeknél is – a magas kockázatú plakk megjelenését megelőzően felismerjük a kockázatot, és ezáltal kezelni tudjuk” – nyilatkozta Diego Olego, a Philips Orvosi Műszerek divíziójának technológiai igazgatója.

A nyugati világban a magas kockázatú plakkot tartják a halálozások első számú okának. Korábban a magas vérkoleszterin szinttel rendelkező betegeknél a szív falában felgyülemlett koleszterin lerakodást hitték a szívrohamok okának. Úgy gondolták, hogy ezek a lerakodások vezettek a szívkoszorúér artériájának szűkületéhez, majd végső elzáródásához. A patológusok évtizedeken át arról számoltak be, hogy olyan betegek esetében, akik szívrohamban hunytak el csupán kismértékű lerakodás volt megfigyelhető és a szívkoszorúér artériájának szűkülete pedig sem volt jelen. Helyette egy gyorsan kialakuló vérrög keletkezett a megsérült plakknál és elzárta az artériát.

Ennek a jelenségnek a magyarázatát vizsgálva a kutatók az elmúlt 5 év folyamán azt tapasztalták, hogy a szívkoszorúérben és a nyaki verőérben a koleszterin lerakodás úgyszintén gyulladást mutat. A gyulladt plakk bármikor hirtelen felszakadhat, és trombózishoz vezethet. Ezeket a plakkokat magas kockázatúként jellemezhetjük. Egy ilyen magas kockázatú plakk felszakadása a szívkoszorúérben a véráramlás akadályozása nélkül, a magyarázata annak, hogy a szívrohamok 70-85%-a olyan embereknél fordul elő, akik feltételezhetően jó egészségi állapotúak és panaszmentesek voltak.

Valentin Fuster, M.D., Ph.D., a HRP Kezdeményezés Tudományos Tanácsadó Testületének elnöke megjegyezte: „Az elvárások szerint a HRP Kezdeményezés jelentős mértékben hozzájárul majd ennek a gyakori állapotnak – mely rendkívül sok szenvedést, fogyatékosságot és halált okoz világszerte – egy költséghatékony ellátási tervének kialakításához. A HRP Kezdeményezés a vonatkozó témák széles skáláját öleli fel a molekuláris jelzőktől kezdve az életmód beavatkozások szerepéig.” Dr. Fuster egy vezető nemzetközi kardiológus, aki a Zena and Michael A. Weiner Szív – és érrendszeri Intézet valamint a Marie-Josee and Henry R. Kravis Szív- és Érrendszeri Egészségközpont igazgatójaként dolgozik és a Mount Sinai Heart igazgatói posztját is betölti a New York állambeli New York-ban.

Erling Falk, M.D., Ph.D., kiemelkedő szív- és érrendszeri patológus, aki a HRP Kezdeményezés Tudományos Tanácsadó Testület társelnöke, hozzátette: „A HRP Kezdeményezés égisze alatt működő közös munka célja az ezzel a jelentős betegséggel kapcsolatos kutatás és fejlesztés előremozdítása, mely javítani fogja a komoly szív- és érrendszeri betegségek kockázatával együtt élő páciensek diagnosztizálását és kezelését.” Dr. Falk szív- és érrendszeri patológus professzor az Aarhusi Egyetem kardiológia tanszékén Dániában.

A HRP Kezdeményezésnek összesen 30 millió USA dollár finanszírozásra van szüksége az elkövetkező négy évben, összesen hat támogató vállalattól. Az AstraZeneca, a Merck & Co., valamint a Royal Philips Electronics az első három olyan vállalat, amelyik ígéretet tett a kezdeményezés szponzorálására. Az együttműködésbe bevonták a Humana-t, az Egyesült Államok egyik legnagyobb közgyógyellátó cégét is. Az egészségügyi ellátási folyamat valamennyi szereplőjének bevonása ebbe a kutatási kezdeményezésbe újdonságot jelent, és elengedhetetlen a végső siker szempontjából. A Massachusetts állambeli Waltham városában található biotechnológiai kutatóvállalat, a BG Medicine koordinálja a projektet.

A HRP Kezdeményezést az egyes részvevő vállalatok képviselőit tömörítő Joint Steering Committee (Közös Vezetői Bizottság), valamint a Dr. Fuster és Dr. Falk irányította Scientific Program Board (Tudományos Programtanács) irányítja.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés