Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lemodellezik az éghajlatváltozás következményeinek lehetséges változatait

Smart home

Lemodellezik az éghajlatváltozás következményeinek lehetséges változatait

Az űrből irányított lézeres megfigyelések tavakat észleltek az antarktiszi jégtakaró alatt, a tudósok most számítógépes modellek segítségével próbálják meg kitalálni: mi lesz a Földdel.

A világűrből érkező lézersugár most bebizonyította azt, amit a tudósok már régóta feltételeztek: az antarktiszi jégtakaró alatt bizony nagy kiterjedésű állóvíz található. A jégpáncél alatt lötykölődő nagy tavak több száz kilométeres területen nyújtóznak el, a déli kontinens jeges felszínét megfigyelő műhold által befogott adatok pedig azt mutatják, hogy bizony ezekből a víz igencsak elfolyik – legalább is ezt a következtetést vonták le a Föld jeges részeivel (krioszférával) foglalkozó tudományos szakemberek, a glaciológusok.

A Föld jövőbeli viselkedésének előrejelzéséhez nagyban szükséges a sárgolyó múltbéli folyamatainak megértése, amelyre egyre több lehetőséget ad a számítástechnika és a globális műhold-rendszerek fejlődése. Mindazonáltal, nem a globális felmelegedés tehető felelőssé ez esetben, ugyanis mintegy 700 méterrel a jégfelszín alatt húzódó tavak túl mélyen vannak ahhoz, hogy a felszíni hőmérsékletváltozások hatással legyenek rájuk. Azért fontos a megfigyelésük, mert az éghajlatváltozás hatással van az Antarktisz jégtakarójára, ezért egy eseteleges olvadás során a viselkedése a pontos megfigyelések és modellezések nélkül egyelőre kiszámíthatatlan.

A világ édesvízkészletének nagyjából 90 százaléka van befagyva az Antarktiszt befedő hatalmas jégsapkába. Nem kétséges, ha ez megolvad, hét méterrel is megemelkedhet a tengerszint magassága, nagy pusztítást okozva a parti és az alacsony fekvésű területeken.

A University of California szakemberei szerint mivel a klíma változik, az emberiségnek szüksége van arra, hogy képes legyen megjósolni, vajon mi fog történni a déli jégtakaróval. Ehhez kellenek a szuper számítógépek, melyek segítségével hűen le lehet modellezni, hogy valójában mi is történik a jégtáblákkal. Jelenleg azonban azt még nem ismerik, hogyan viselkedik a krioszférában található víz.

Ehhez kellett az, hogy a NASA déli sarkvidéket megfigyelő műholdjáról lézer segítségével feltérképezzék az Antarktisz alatti területeket, a folyamat hasonló hang lokátorok által kibocsátott hanghullámokkal történő a víz alatti területek megfigyeléséhez. A műhold bemélyedéseket figyelt meg a jégtakaró felszínén, ezek pedig nagyjából a rejtett tavak vízszintjének változásával egy ütemben mozogtak a gleccser alatt, amely szinte jégfolyóként vándorol.

„A terület igencsak gyorsan változik, ezért nem lehet más okra visszavezetni, csak a felszín alatti víz mozgására.” A „gyors” ebben az esetben egy relatív kifejezés, mivel a gleccserek iszonyatosan lassan mozognak. Nagyjából azt jelenti, hogy egy 30-szor 10 kilométeres tó úgy okozott kilenc méteres szintkülönbséget a felszínen, hogy körülbelül 30 hónap alatt apadt el.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés